Är Goldendoodle hypoallergena?

Bara för att du är allergisk mot hundar betyder det inte att du inte älskar dem! För dem som lider av husdjursallergier men ändå vill ha den kärlek och sällskap som en fyrbent partner kan erbjuda, verkar allergivänliga hundar vara det perfekta husdjuret. Ofta kommer de som är allergiska mot hundar att leta efter den ideala hypoallergena rasen i hopp om att hitta sin eviga vän.De flesta vet att pudel anses vara en av de mest hypoallergena raserna. Men pudlar kan vara alltför känslomässiga och känsliga, högljudda, notoriskt svåra att sköta, mottagliga för flera hälsoproblem och mer.

Tack och lov finns det många pudelkorsningar, av vilka några också är märkta som allergivänliga. Om du har hört talas omGoldendoodle, en korsning mellan en Golden Retriever och en pudel, kanske du undrar om de är svaret på dina allergivänliga hundbehov. Svaret är att medan s ome Goldendoodles c en anses vara allergivänliga , n från alla är . Läs vidare medan vi gräver djupare i detta något komplexa ämne.

Avdelare 8

Vad betyder hypoallergenic?

Innan vi kan diskutera om Goldendoodle verkligen är allergivänliga måste vi definiera termen. Under lång tid trodde folk att allergivänliga hundar inte släppte den ilska som de flesta människor med husdjursallergi faktiskt är allergiska mot. Detta trodde man eftersom hundarna som var märkta som hypoallergena inte fällde.År 2012, a studie avslutades för att se om hundar som anses vara allergivänliga verkligen släppte ut lägre mängder av allergenet som orsakar husdjursallergier. Allergenet är känt som Canis familiaris allergen, men förkortas till Can f 1.

goldendoodle valp

Bildkredit: Pixabay

Det visar sig att hypoallergena raser inte släpper mindre av Can f 1-allergenet än andra raser. Faktum är att de släpper mer! Förbehållet är att dessa skillnader inte resulterade i högre miljöexponering för hundallergener. Resultatet är att det inte fanns någon skillnad mellan hypoallergena raser och icke-hypoallergena raser när koncentrationer av allergener mättes på golvet och i luften.

Så hypoallergena hundar släpper fortfarande de allergener som orsakar husdjursallergier, ännu mer än icke-hypoallergena raser. Men eftersom de inte tappar släpper de fortfarande bara ut samma mängd allergener som andra raser. Det enda undantaget från denna regel var Labradoodles, även om forskarna inte kunde hitta en tydlig anledning till varför.

Är några hundraser allergivänliga?

Baserat på data från den studien är det naturligt att inga hundraser är riktigt allergivänliga. Konceptet med hypoallergena raser baserades nästan helt på det faktum att dessa raser inte fäller. Man trodde att eftersom de inte tappade, fick de inte släppa lika många allergener som andra raser. Det har visat sig vara falskt, så vad betyder hypoallergen egentligen?

I själva verket hänvisar hypoallergen i huvudsak till hundraser som inte fäller, eller som bara tappar en begränsad mängd jämfört med andra raser. Detta kan fortfarande vara en fördelaktig egenskap, även om det kanske inte är den räddning som allergiker hoppats på.

goldendoodle utomhus

Bildkredit: Pixabay

Är Goldendoodle hypoallergena?

Som vi redan har visat är hypoallergena hundar egentligen bara hundar som inte fäller. Så frågan är, faller Goldendoodles? I verkligheten beror svaret mycket på hundens genetiska sammansättning.

Om din Goldendoodle tar mer efter pudelsidan av familjen, då kommer de troligen inte att falla och kan anses vara allergivänliga . I allmänhet kommer Goldendoodles som har korsats igen med pudlar att vara mer benägna till denna egenskap. Första generationens Goldendoodle består av 50 % pudel och 50 % Golden Retriever, vilket minskar chanserna att få en hund som inte fäller.

Hur man minskar husdjursallergener

kvinna som nyser

Bildkredit: Pixabay

Om du hoppades att Goldendoodle var din biljett till ett allergifritt husdjursliv, kanske du har blivit besviken över att höra att allergivänliga hundar fortfarande släpper ut Can f 1-allergenet. Men oroa dig inte, det finns fortfarande ett par vägar du kan ta som gör att du kan njuta av en djurägares liv utan alla dessa irriterande allergier.

Den första lösningen är att prata med din läkare. Allergenimmunterapi kan göra det möjligt för dig att leva allergifritt med din fyrbenta bästa vän. Dessa allergiinjektioner är lätta att ta och kan hjälpa dig att kontrollera dina symtom.

Du kan också minska husdjursallergener i hemmet genom flera metoder. Ta först bort mattan! Mattan innehåller mycket fler husdjursallergener än hårda golvalternativ. Du kan också använda en luftrenare som hjälper till att ta bort husdjursallergener från luften.

Avdelare 2

Slutsats

I själva verket är inga hundar riktigt allergivänliga, eftersom även hypoallergena raser släpper ut massor av husdjursallergener. Det som faktiskt skiljer dessa hundar från andra är att de inte fäller. Så, fäller Goldendoodles? Inte alla. Om du får en Goldendoodle så är detmer pudelän retriever, vanligtvis en som har korsat igen med en pudel, då är det mycket troligt att du har en hund som uppvisar typiska hypoallergena egenskaper.


Utvald bildkredit: Pixabay

Innehåll