Är pudlar hypoallergena?

Medan pudlar fäller mindre än andra hundar, de är faktiskt inte allergivänliga . Hypoallergena hundar är faktiskt lite mer komplicerat än de flesta förleds att tro. Medan vissa hundar är mindre benägna att orsaka allergiproblem i vissa situationer, Allt hundar producerar de proteiner som de med allergi är allergiska mot.I den här artikeln ska vi titta på bara hur hypoallergen Pudlar är, samt vad du kan göra för att minska din chans att få en reaktion om du bestämmer dig för att adoptera en pudel.

avdelare 9

Varför är allergivänliga hundar eftertraktade?

För att sälja fler hundar, vissa uppfödare annonserar vissa raser som hypoallergena. I västerländska länder uppskattar man att 20 % av befolkningen är allergisk mot hundar. Men USA har också en av de högsta andelen hushåll som håller tama djur. Faktum är att det uppskattas att över 60 % av familjerna i USA håller ett eller flera tama djur i sina hem.

Medan många människor drabbas av allergier, är ett antal av dem fortfarande vill ha ett husdjur av något slag. Därför överväger många av dem att hålla allergivänliga hundar för att undvika deras allergisymptom.Det är dock inte så enkelt. Att hålla en allergivänlig hund betyder inte nödvändigtvis att du inte kommer att ha allergisymptom. Att hålla en icke-allergen hund betyder faktiskt inte nödvändigtvis att du kommer har symtom.

porträtt av en söt brun leksakspudel med sin unga woman_eva_blanco_shutterstock

Bildkredit: eva_blanco, Shutterstock

Vad är hundallergier?

När någon är allergisk mot en hund beror det på att deras immunförsvar på ett olämpligt sätt har antagit att de proteiner som hunden skapar är främmande inkräktare. Allt hundraser gör protein. Huden, saliven och urinen hos varje hund är gjord av specifika proteiner.

Därför kommer varje hund att skapa en allergisk reaktion hos dem med hundallergier. Tills det finns en hudlös och salivfri hund, finns det helt enkelt ingen väg runt det.

Men den goda nyheten är att hundar gör flera olika typer av proteiner. De som är allergiska mot hundar är inte alltid allergiska mot alla typer av protein. Och vissa hundar skapar mycket små mängder av vissa proteiner. Därför kan du ibland välja en hund som inte producerar mycket av det specifika protein du är allergisk mot.

Till exempel finns det ett specifikt protein som heter Can f 5 som bara produceras i en hunds prostatakörtel. Därför finns detta protein endast hos hanhundar. Många människor med hundallergier är sannolikt allergiska mot detta protein enbart. Därför kommer de inte att reagera på honhundar; de producerar helt enkelt inte det protein de är allergiska mot.

Naturligtvis, för att ta reda på vilka proteiner du är allergisk mot, måste du testas. De flesta allergentester kontrollerar allergier mot Allt hundproteinerna samtidigt, vilket inte är användbart när du försöker begränsa de specifika du är allergisk mot. Av denna anledning kommer du sannolikt att behöva specifikt begära att varje allergen testas separat.

Det finns sex proteiner som hundar gör som någon kan vara allergisk mot. Vissa är dock mycket vanligare än andra. Can f 5 är en som är vanligare, även om fler studier behövs för att fastställa den exakta andelen människor som påverkas av detta protein.

Det stora allergenet förblir dock Can f 1, som alla hundar producerar.

Vad säger vetenskapen om hypoallergena hundar?

Vetenskapen om hypoallergena hundar skiljer sig mycket från den populära opinionen. Medan många uppfödare och webbplatser kommer att berätta att vissa hundar är absolut allergivänliga, verkar vetenskapen inte stödja konceptet med allergivänliga hundar.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Riko (@balletfamily)

I ett studie , undersöktes flera allergivänliga hundraser för att se om de faktiskt producerade mindre av Can f 1-proteinet, vilket är det protein som de flesta människor med hundallergier reagerar på. De såg ut som flera icke-allergena hundraser för jämförelse, inklusive labrador retriever och flera blandraser.

Hår- och pälsprover togs från hunden för testning. De samlade också in dammprover från hemmen.

Överraskande nog hade flera hypoallergena hundraser faktiskt de högsta nivåerna av Can f 1. Faktum är att pudeln visade sig ha den högsta koncentrationen av detta protein av alla hundar. Labrador retriever, en icke allergivänlig hund, hade minst mängd. Det var liten skillnad beroende på kön och ålder.

Av alla blandraser verkade Labradoodle sprida minsta mängd ilska runt omkring. Dammproverna från denna hunds hem var de lägsta i Can f 1-koncentrationer.

Avdelare 2

Är pudlar hypoallergena?

Även om pudlar inte faller, verkar det inte ha så mycket att göra med oddsen för att de orsakar allergier. Utgångspunkten för den allergivänliga hunden är baserad på det faktum att hundar som inte fäller sig bör sprida mindre mjäll och saliv runt omkring. Men vetenskapen visar oss att så inte är fallet.

Faktum är att det finns flera studier som visar att hem med allergivänliga hundar inte har färre allergener än hem med icke-allergena hundar. I ett fall verkade pudlar specifikt producera fler allergener än andra raser. Därför, medan de är lågutsläpp, kan vi inte betrakta pudlar som hypoallergena.

Lyckligtvis betyder detta inte nödvändigtvis att du kan inte äg en hund om du är allergisk mot dem. Det finns flera saker du kan göra för att minska risken att du får en allergisk reaktion mot din pudel - om du skulle besluta dig för att adoptera en.

pudel liggande på gräs

Bildkredit: Rosalie Barley, Unsplash

Minska allergiska reaktioner på din pudel

Om du bestämmer dig för att adoptera en hund finns det flera saker du kan göra för att minska dina allergisymptom.

För det första bör du begränsa din hund till ett specifikt område i ditt hem.De bör inte tillåtas i ditt sovrum. Du spenderar flera timmar varje natt med att sova i ditt sovrum, så det är bäst att undvika allergener under denna tid.

Medan många föreslår regelbundna bad, fann en studie att detta inte var särskilt användbart för att minska antalet allergener. Du kan välja att bada din hund ofta i alla fall. Bär en mask när du gör det eller låter någon annan göra det åt dig.

Att simma med din hund har dock visat sig minska antalet allergener på hundens päls. Pudlar älskar ofta att simma, så vi rekommenderar det när det är möjligt. Självklart, du ska inte simma med din hund, särskilt om du är i en liten vattenmassa.

Du bör undvika heltäckningsmattor, eftersom dessa kan hålla fast vid ilska och saliv, vilket kan göra dina reaktioner mer allvarliga. Trägolv är mer lämpliga och lättare att rengöra.

Du bör installera HEPA-filter runt ditt hem för att minska antalet allergener som cirkulerar i luften. Att sätta en i ditt sovrum rekommenderas starkt, även om du förmodligen också kommer att vilja sätta en i områden där du tenderar att spendera mycket tid.

Det finns också mediciner du kan få för att minska dina allergiska reaktioner. Fråga din läkare vilka mediciner som kan fungera bäst för dig. Du kanske kan göra immunterapi, vilket permanent kan minska dina allergisymtom.


Utvald bildkredit: NDAB Creativity, Shutterstock

Innehåll