Är din hund torr häftig, gaggande eller kväljningar? Här är vad du ska göra!

Välj Namnet På HusdjuretGlad engelsk bulldogg som ligger på en betonggång som bär sele och koppel

Det är ljudet som ingen hundägare vill höra: deras hund kurrar när de försöker få upp något de ätit.Även om dessa ljud aldrig är ett gott tecken, vad betyder de exakt? När ska du oroa dig? När allt kommer omkring vill du inte skynda på din hund till veterinären bara för att få reda på att de bara åt några grässtrån, men du vill inte heller ta några chanser med livet.Nedan kommer vi att fylla i allt du behöver veta om detta beteende, inklusive när det är dags att oroa sig. liten hund argVad är skillnaden mellan torr hävning, gagging och retching?

Även om de verkar lika, är faktum att de två av de tre handlingarna är något olika, och att identifiera vilken din hund faktiskt gör kommer att räcka långt för att bestämma den rätta handlingen du bör vidta.

Ibiza-hund på nära håll

Bildkredit: perceptor, PixabayTorr hävning är när din hund försökerkräkas, men ingenting kommer upp. Du kommer att se en kramp i hela kroppen, som börjar i magen och böljar ut genom halsen. Torr hävning och retching är samma sak.

Gagging är precis vad det låter som - din hund har en halskramp som gör det svårt för dem att andas och/eller svälja. Det ser ut och låter precis som det skulle göra hos människor. Det är dock helt annorlunda än kvävning. Leende Peekapoo

Varför torkar hundar?

Avdelare 4

Bild: Sean Mason, Wikimedia CC 2.0

Hundar torkar hela tiden, av olika anledningar. Generellt sett beror det på att de känner sig illamående. Även om detta kan bero på en underliggande sjukdom, är det för det mesta en tillfällig sak som snart kommer att gå över.

Många hundar äter gräsför att lindra illamåendekänslor, och eftersom de inte kan smälta det, kommer de ofta att kvälja sig för att försöka få upp det igen. Om din hund inte kan kräkas upp allt gräs igen, kommer du sannolikt att hitta det i sin bajs om någon dag.

Vissa hundar kväljer sig för att de känner sig hungriga. Om det har gått ett tag sedan din valp har ätit något, överväg att erbjuda dem lite mat. Försök dock att hålla det intetsägande, så begränsa alternativen till en kibble med hög proteinhalt eller något som kyckling och ris.

Ibland kan dock torr hävning vara ett tecken på något mer olycksbådande. Hundar kan kvälja sig på grund av allergier, exponering för parasiter, uppblåsthet ellerintag av ett giftigt ämne.Även om alla dessa är oönskade, kan de två sista vara dödliga.

Om din hund bara rycker torrt då och då, har du förmodligen inget att oroa dig för - uppkastningen är deras sätt att lösa problemet. Om det är ofta eller särskilt illa bör du dock konsultera en läkare.


Varför gaggar hundar?

Bildkredit: Angelica, Flickr

Att titta på din hund gagga kan vara skrämmande, eftersom du förmodligen kommer att vara orolig för att de kommer att kvävas ihjäl precis framför dig. Men munkavle orsakas vanligtvis av en inflammation i struphuvudet , inte ett hinder i luftvägarna.

Det kan finnas hur många orsaker som helst till att en hund käftar, inklusive irritation orsakad av damm eller rök i luften, inhalerade matbitar eller en luftvägssjukdom som kennelhosta.

Du bör göra en liten undersökning för att se om du kan upptäcka anledningen till att din hund käftar. Om orsaken är uppenbar, som att snusa runt i ett dammigt område, bör du inte ha något att oroa dig för. Om orsaken inte är omedelbart uppenbar och munkavlen fortsätter, bör du förmodligen ta din hund till veterinären.

Vissa hundar kan uppleva något som kallas larynxförlamning . Detta orsakas av att struphuvudet inte stängs ordentligt, vilket gör att mat, damm och annat skräp kan komma in i luftvägarna. Vissa raser är mer benägna att detta än andra, särskilt labradorer, Berner Sennenhundar, Golden Retriever, Weimaraner och Grand Danois.

När bör du oroa dig för torr svängning?

Medan en och annan torr ryckning är inget att oroa sig för, är frekvent torr ryckning mer oroande än faktiska kräkningar. För det första driver kräkningar faktiskt ut det som orsakar problemet, medan torr hävning inte lyckas eliminera det från kroppen.

Upprepade försök att ta upp ett främmande föremål kan skada din hunds mage eller hals, särskilt om det främmande föremålet har vassa hörn på sig. Dessutom kan torr hävning ta ett föremål som satt ofarligt i magen och stoppa det i halsen, vilket potentiellt kväver djuret.

Dessutom, när din hund kräks kan du åtminstone se vad problemet var (förutsatt att du är villig att sålla igenom hundens kräk). Med torr svängning kan du inte säga om problemet orsakas av något relativt godartat eller något du behöver oroa dig för.

Det finns flera potentiellt allvarliga problem som kan orsaka torrhet, och vi kan inte lista alla tecken och symtom för var och en här.

Angående beteenden du bör se upp för:
  • Rinnande näsa och nysningar
  • Feber
  • Letargi
  • Pacing eller rastlöshet
  • Hård, svullen buk
  • Överdriven slickning av läpparna eller dregling
  • Blek tandkött
  • Ansträngd andning
  • Skummar i munnen

När bör du oroa dig för munkavle?

Precis som med torra svängningar är en och annan gag inget att oroa sig för. Det är din hunds normala reaktion på irritation, samma sak som att du hostar eller harklarar dig.

Om din hund verkar må bra annars är det förmodligen säkert att bara övervaka situationen i två eller tre dagar. Om munkavlen slutar, är du bra. Om det fortsätter längre än så bör du uppsöka läkare.

Men om din hund verkar bekymrad eller ärhar svårt att andas,det kräver ett akut veterinärbesök. Det kan fortfarande vara ingenting, men du kommer att vilja vara säker.

Dessutom bör du isolera din hund från andra husdjur, bara för att vara säker. Många luftvägssjukdomar (särskilt kennelhosta) är mycket smittsamma. Brachycephalic-hundar är mer benägna att få luftvägsinfektioner, så om du äger en snubbnoshund bör du vara snabb med att ordna det veterinärbesöket.

Ta dessa beteenden på allvar men få inte panik

Torrt ryckande och gagging är inte önskvärda beteenden, men de är vanligtvis inte heller orsak till oro. Såvida inte din hund uppvisar andra symtom eller om beteendet inte kommer att sluta, går det förmodligen bra att bara hålla ett öga på den hemma.

Om du däremot märker andra varningstecken bör du vara försiktig och ta din hund till en veterinär så snart som möjligt.

Innehåll