Är hundar kittliga? Här är vad vetenskapen säger

Välj Namnet På HusdjuretOm du någonsin har ägnat någon tid åt att leka med håret mellan din hunds tassar, bara för att se hur de sparkar benet mot dig i gengäld, kanske du undrat, är min hund kittlig? Som det visar sig är svaret ja - eller mer exakt, det beror på vad du menar med kittlig.En hund har ungefär samma reaktion från sitt nervsystem som en människa gör när den kittlas, men hur de reagerar på det svaret kan skilja sig mycket. Låt oss ta en djupare titt. magen gnuggaVad betyder det att vara kittlig?

När du tänker på ordet kittlig kan du föreställa dig att någon kollapsar i ett okontrollerbart skratt medan någon tar en fjäder till sin fot eller gräver ett finger i armhålorna.Det finns faktiskt två olika typer av kittling: gargalesis och knismesis.

Gargalesis är typen som producerar okontrollerbara skratt. Det är extremt osannolikt att hundar upplever gargalesis, om inte av någon annan anledning än att det är extremt osannolikt att hundar kan skratta .Knismesis, å andra sidan, ger en känsla som klåda snarare än skratt. Det orsakas av en viss nervimpuls som kan orsaka rysningar eller behovet av att repa sig. När du rör vid en angripen plats skickar nerverna på den platsen ett meddelande till ryggmärgen, vilket sedan orsakar ofrivilliga benrörelser.

Om du någonsin har sett din hunds bakben börja arbeta övertid när du hittar precis rätt plats på halsen eller magen vet du redan att hundar kan uppleva knismesis.

skrattande hund

Bildkredit: Mary Swift, Shutterstock

Varför är hundar kittliga?

Vi vet inte svaret på denna fråga med säkerhet, men knismesis har troligen utvecklats som ett sätt att hindra insekter och andra varelser från att attackera hunden.

Många av de vanligaste kittlingsfläckarna är också platser som loppor, fästingar och andra parasiter gillar att invadera . Det är möjligt att den ofrivilliga reaktionen är utformad för att få din hund att försöka få bort parasiten när den känner en viss känsla i dessa områden. arg chihuahua

Tycker hundar om att bli kittlade?

Huruvida din hund verkligen gillar upplevelsen av knismesis är svårt att säga och varierar förmodligen från valp till valp.

För att ta reda på hur din hund känner av att bli kittlad, var uppmärksam på deras kroppsspråk när du gör det (och direkt efter). Om de viftar på svansen och presenterar dig med samma kroppsdel ​​igen, finns det en god chans att de tyckte att det var roligt. Ett annat tecken att leta efter är en stor sträcka följt av en beundrande blick upp mot dig.

Om de däremot drar tillbaka svansen, backar eller på annat sätt verkar störda efter att du aktiverat deras knismesis, är det en bra satsning att de inte njöt av upplevelsen.

De flesta hundar verkar njuta av känslan av knismesis, vilket inte är svårt att förstå. Det finns trots allt få saker i livet som är så tillfredsställande som att kunna klia en ihållande klåda.

Vilka är de vanligaste kittliga fläckarna på hundar?

Avdelare 3

Bildkredit: Annette Shaff, Shutterstock

Alla hundar är olika, och en plats som alltid får en hund igång kanske inte gör någonting för en annan. Det finns dock några platser som är mer benägna att ge en reaktion än andra.

Magen är prime kittlande fastigheter på de flesta hundar, särskilt längs sidorna. Medan du kliar där kan du också flytta upp till bröstet eller under armhålorna.

Du kan också prova nacken, precis under öronen, eller på bakbenen nära svansbasen.

Du kommer att veta när du närmar dig, eftersom de kan börja höja bakbenet i förväntan. Det är din vägledning för att börja utforska området, och när du hittar platsen , kommer det benet att börja bli vilt.

Borde jag någonsin vara orolig för min hunds kittling?

De flesta gånger, när du ser din hund ofrivilligt sparka bakbenet, är det bara ett tecken på att du har hittat en plats som utlöser knismesis, så det finns inget att oroa sig för. Ibland kan dock något mer olycksbådande vara på gång.

Webbplatsen som du kliar kanske inte orsakar ofrivillig klåda alls - det kan finnas något där som verkligen får din hund att klia. Möjliga bovar inkluderar loppor, allergier och skabb, eller det kan vara irritation från hundens halsband eller någon annan orsak.

Många hundar är också benägna att få hudallergier. Vissa raser (som Pit Bulls) är kända för att ha hudallergier, medan andra har matkänslighet som kan leda till hudirritation. Eksem är en annan vanlig orsak till klåda.

Om du märker att din hund verkar vara mer kittlig vid vissa tider på året än andra, kan säsongsbetonade allergier vara orsaken. De kan till exempel ha torrare hud på vintern, eller så kan de vara mer benägna att drabbas av parasiter under andra tider på året.

Om du är orolig för den möjliga orsaken till din hunds kittlande, håll ett öga på dem när du är inte kittla dem. Om du märker att de ofta kliar sig, biter eller slickar på den plats som du kittlade, bör du utforska området vidare eller ta in dem för att träffa din veterinär. Dessutom, om din hund brukade njuta av att bli kittlad men nu verkar rygga tillbaka från det, kan något påverka det området.

Finns det något sätt att få min hund att njuta av att bli kittlad?

Många hundar som verkar ogillar att bli kittlade har faktiskt inga problem med kittlingen; snarare är de obekväma med dig eller sin omgivning eller så har de ett medicinskt problem som du inte är medveten om.

För att övertyga din hund att lita på dig tillräckligt för att låta dig kittla dem, börja med långsamma, förutsägbara rörelser. Låt dem nosa på dig (särskilt dina händer) innan du börjar, och börja med att stryka deras haka eller kinder, vilket gör att de kan hålla ett öga på dina vantar.

När de blir okej med denna beröring kan du börja stryka dem försiktigt på sidan eller baksidan. Om hunden är skrämd, kommer de förmodligen inte att låta dig komma nära magen, så undvik det området.

Allt detta klappande och smeka ska hjälpa till att slappna av hunden, så att du kan börja med försiktiga repor. Medan du gör detta, leta efter tecken på att du har hittat en kittlingspunkt (leta efter att bakbenet höjs särskilt). Hittar du en så börja med försiktiga repor och öka bara intensiteten om du känner att hunden skulle klara det.

Vissa hundar kanske aldrig tycker om det, men det är ändå en bra idé att utsätta dem för att få dessa områden petade, knuffade och hanterade. Du vet aldrig när en veterinär eller groomer kommer att behöva komma åt dessa områden, och du vill inte att din hund ska skrämmas när de gör det.

Du kan också belöna dem med en godis om de låter dig röra vid deras kittlingsfläckar, men om hunden verkar tycka om att bli kittlad är den uppmärksamheten troligen all positiv förstärkning som de behöver.

Hur man inte kittlar en hund

Bildkredit: Galina Kovalenko, Shutterstock

Det finns definitivt några göra och inte göra när det gäller att kittla en hund, så försök att inte göra några större kittlande misstag när du visar dem tillgivenhet.

Som en allmän regel bör du inte försöka kittla en hund som du inte känner. Du har ingen aning om hur de kommer att reagera, och att bli kittlad är något av en sårbar handling från hundens sida. Vänta tills du har byggt upp förtroende och en bättre relation innan du börjar med kittlandet.

Du bör också vara uppmärksam på hundenskroppsspråkhela tiden som du kittlar dem. Om de grimaserar eller försöker dra sig ifrån dig betyder det förmodligen att de inte njuter av interaktionen och att du måste sluta.

Uppenbarligen, om du ser några andra tecken på problem - som morrande, blottade tänder eller det ökända valöga — Du bör sluta omedelbart. Det är en hund som är det verkligen inte ha kul , och de kan vara på väg att visa sitt obehag på ett sätt som du tycker är smärtsamt.

Se även: Topp 10 minst tillgivna hundraser

Slutsats: Är hundar kittliga

Medan du kanske inte tycker om att bli kittlad, de flesta hundar verkar älska det, och en hund som älskar att bli kittlad är en självsäker valp som är bekväm med människor och villig att acceptera deras tillgivenhet . Det är en bra sak!


Utvald bildkredit: Free-Photos, Pixabay

Innehåll