Är Huskies hypoallergena?

Oavsett vilken definition du ger till ordet allergivänlig, H uskies är inte det bästa valet för dem med hundallergier -i de flesta fallen. Konceptet med en hypoallergen hund är ganska komplicerat, vilket gör svaret på denna fråga lite komplicerat.Det finns ingen riktigt allergivänlig hund. Alla hundar producerar proteiner och mjäll som kan utlösa någons allergier. Vissa hundar verkar dock producera Mer än andra. Vissa andra verkar sprida det extra bra, vilket kan orsaka fler allergiska reaktioner. Huskies anses ofta passa in i denna senare kategori.

Avdelare 1

Vad är hundallergier?

Vårt immunförsvar arbetar för att skydda oss från bakterier och virus som kan göra oss sjuka. Men i vissa fall märker vårt immunsystem felaktigt något som farligt när det inte kunde vara säkrare. Ibland händer detta med de proteiner som våra hundar gör. Även om vårt husdjurs mjäll inte kommer att skada oss, tror vårt immunsystem att det kommer att göra det.

När de med allergi kommer i kontakt med hundproteiner bekämpar deras immunförsvar det. Detta skapar ett immunsvar, vilket gör symtom som nysningar, svullnad, klåda och andra symtom som vi vanligtvis ser vid allergiska reaktioner.Det finns ungefär sex olika typer av proteiner som hundar skapar. (Även om vi just upptäckte tre av dem för inte så länge sedan, så det skulle inte vara förvånande om det fanns fler.) Dessa proteiner finns i hela hundens kropp. Men de platser som ofta orsakar problem för allergiker är hud, saliv och urin.

Hes

Bildkredit: JudiHa, Pixabay

Du kan vara allergisk mot bara ett protein som en hund skapar, eller så kan du vara allergisk mot mer. För det mesta spelar det ingen roll. Eftersom alla hundar i stort sett gör alla samma proteiner, skulle det inte göra så stor skillnad i vilket av dessa proteiner du reagerar på.

Det enda undantaget från denna regel är de som endast är allergiska mot Can f 5-proteinet. Detta protein tillverkas endast i en hunds prostatakörtel. Eftersom endast män har prostata, är det frånvarande hos kvinnor. Därför är det möjligt att vara allergisk mot hanhundar och inte honor. I det här fallet skulle du utan större problem kunna adoptera en huskyhona.

De flesta allergentester märker alla dessa proteiner som hund. Därför kan de inte exakt säga vilket protein du är allergisk mot. Du måste vanligtvis be specifikt om ett Can f 5-test för att avgöra om du bara är allergisk mot hanhundar.

Vad gör en hund hypoallergen?

De flesta hundraser som är märkta som hypoallergena är lågutgjutande. Detta anses vara nödvändigt, eftersom hår kan hjälpa till att sprida saliv och mjäll som orsakar allergiska reaktioner. Någon med allergi är inte allergisk mot en hunds päls. Istället är de allergiska mot ilskan som har fastnat på det husdjurets päls.

En hund som inte fäller så mycket vilja fortfarande producera mjäll och saliv. Alla hundar har hud, och därför kommer alla hundar att ha mjäll. Det finns ingen väg runt det.

Även om tanken att utsöndring hjälper till att sprida runt allergener är logisk, stöder inte vetenskapen det. Ett studie fann att det fanns inte skillnaden mellan allergennivåerna i hem med hypoallergena hundar och hem med icke-hypoallergena hundar. Med andra ord verkade alla hundar sprida sin mjäll ungefär i samma takt.

Denna studie fann att en av de mest populära hypoallergena hundarna -Pudlar– hade faktiskt den högsta mjällkoncentrationsnivån. labrador retriever , som vanligtvis inte anses vara allergivänliga det minsta, hade minst mängd mjäll.

Det var ingen speciell skillnad i mjällnivå beroende på hundens kön eller ålder. Det var heller ingen skillnad baserat på hur ofta hunden badades, även om det är ett vanligt förslag för allergiker med husdjur. Simning visade sig dock göra skillnad.

leende husky

Bildkredit: GuillauxDesenderPeggy, Pixabay

Huskies fanns inte med i denna studie. Men det säger oss att Huskies sannolikt inte producerar fler allergener än någon annan hundras. Därför, om du är inställd på att adoptera en hund,en Huskyär ett lika bra alternativ som alla andra.

Är Huskies hypoallergena?

Huskies är inte allergivänliga, men som diskuterats finns det inga riktigt allergivänliga hundraser. Med lämplig hantering kan du antagligen adoptera många olika raser även om du har hundallergier. Vilket för oss till...

Kan en allergiker adoptera en husky?

Som vi tidigare diskuterat finns det ingen signifikant skillnad i allergener mellan de flesta hundraser. Det finns ingen ras som aldrig kommer att utlösa dina allergier. En stor del av din allergireducerande strategi kommer att involvera praktiska åtgärder för att minska antalet allergener i ditt hem – att inte välja rätt hundras. Därför kan någon som lider av allergier adoptera en Husky. Det skulle inte skilja sig mycket från att adoptera en pudel.

Om du bestämmer dig för att adoptera en Husky finns det några saker du kan göra för att begränsa dina allergisymptom. Här är en snabb lista:

  • Använd HEPA-filter. Du bör placera HEPA-filter runt ditt hem. I den här situationen är mer alltid bättre. Välj högkvalitativa alternativ, men köp så många du har råd med. Prioritera platser där allergiker tillbringar mest tid, inklusive deras sovrum.
  • Använd en hundallergikräm. Använd en hundallergikräm som kan minska mängden mjäll som din hund kan passera runt. Dessa kan köpas från vissa djuraffärer, men du kan också köpa dem online. Dessa är helt säkra för hundar och kan avsevärt hjälpa.
  • Släpp inte husdjuret i ditt rum. Du bör inte släppa in husdjuret i sovrummet hos den som lider av allergier. Du kommer att spendera mycket tid i ditt sovrum, även om du bara sover där inne. Du vill minska din exponering för så många allergener som möjligt. Om du minskar antalet allergener i ditt sovrum till nästan noll, kommer detta att tillåta dig att spendera tid med din hund när du är vaken.
  • Använd inte mattor eller mattor. Du bör undvika att använda mattor. Dessa kan hålla fast vid ilskan och släppa ut den i luften senare. Dessa kan göra att dina allergier blossar upp avsevärt.

Utvald bild: Sbolotova, Shutterstock

Innehåll