Är brittiska korthåriga katter hypoallergena?

Välj Namnet På HusdjuretBrittisk korthårig katt Silver choklad färg gula ögonHar du allergi och letar efter en ny lurvig vän? Om så är fallet kan du bli förvånad över att inte alla katter är allergivänliga, även de med kort päls. Brittiska korthårskatter i synnerhet uppfattas ofta fel som hypoallergena katter.Även om de producerar mindre av ett allergiframkallande protein som kallas Fel D1 än andra katter, finns det fortfarande i deras saliv, mjäll och urin. Det är också viktigt att notera att vissa människor kan komma i kontakt med dessa allergener och inte kommer att uppleva någon reaktion alls!

Det korta svaret är British Shorthair-katter är inte allergivänliga, men det finns saker du kan göra för att leva ett lyckligt liv med din katt, även om du har allergier.

hepper katttassavdelareVarför är vissa människor allergiska mot katter?

stor brittisk korthårig grårandig katt

Bildkredit: DIP-500, ShutterstockFör att förstå varför brittiska korthårskatter inte är allergivänliga måste vi först förstå hur allergier fungerar. Allergier orsakas av proteinpartiklar i luften (kallas ett allergen), som vi kan komma i kontakt med genom beröring eller inandning.

För någon som har allergier kommer dessa allergener att orsaka ett immunsvar som orsakar symtom som nysningar, trängsel och hosta. Till exempel kan någon med hösnuva nysa när de kommer i kontakt med pollen.

Missuppfattningen grundar sig i det faktum att när brittiska korthårskatter fäller sitt hår, tappar de inte dessa allergiframkallande partiklar. Detta betyder dock inte att de fortfarande inte kan orsaka allergier!

Man tror att det som orsakar allergier egentligen inte är pälsen utan ett protein som finns i saliven. När en katt putsar kommer den att slicka pälsen och avsätta allergenet på den. När pälsen väl fällts, blir partiklar luftburna och når dina näshålor.

Detta betyder att även om en brittisk korthår kanske inte 'släpper' dessa allergener direkt, så finns de fortfarande i saliven! När du klappar dem eller myser med dem i soffan kan detta orsaka en allergiattack för någon som är reaktiv.

Vad gör en katt hypoallergen?

Grå brittisk korthårig glad katt

FOTOCREO Michal Bednarek, Shutterstock

En hypoallergen katt producerar inte lika många allergener i saliven , vilket innebär att de är mindre benägna att orsaka en reaktion. Detta skulle indikeras av 'H' på kattens registreringspapper, vilket står för allergivänligt.

Vilken typ av päls din katt har kan också vara en faktor för att avgöra exakt hur allergiframkallande din katt är. Till exempel, om deras underull är trådig och inte mjuk eller tät, kommer den att avge mindre mjäll eftersom håret inte kommer djupt in i huden när du klappar dem - vilket betyder att de är mer allergivänliga!

Katter med kort päls som perserkatter är också allergivänliga. Om din kattallergi är för allvarlig kan du behöva överväga att adoptera en av dessa hypoallergena katter istället:

Hur man lever med en brittisk korthårig katt och allergier

brittisk korthår katt liggande på blå bakgrund

Bildkredit: Irina Riedel, Shutterstock

Så, vad kan du göra om en brittisk korthårig katt fortfarande lyckas orsaka en allergi?

Miljö

Det är en bra idé att hålla din katt inne så mycket som möjligt, och om du inte kan göra detta, se till att den alltid är välvårdad innan du kommer in igen för att minska allergener ännu mer.

När det kommer till kattlådor med brittiska korthårskatter, var noga med att använda högkvalitativt strö tillverkat av naturliga produkter. Du kommer också att vilja ösa ur lådan och byta den ofta, vilket hjälper till att förhindra att allergener släpps ut i ditt hems luft i onödan.

Du kan också investera i en luftrenare, som fungerar genom att filtrera bort allergener från luften. Du behöver ett HEPA-filter, en akronym för High-Efficiency Particulate Air, och kommer att behöva byta ut filtret en gång om året.

Grooming

Att trimma din katt regelbundet kan hjälpa till att minska antalet allergener som din katt tappar. Det skulle hjälpa om du också övervägde att skaffa en brittisk korthårig kattunge eftersom de vanligtvis har mindre päls och mjäll än en vuxen katt.

Grooming tekniker är ganska enkla. Allt du behöver göra är att borsta din katt minst en gång varannan dag med en metallkam. Var noga med att borsta mot den riktning som din päls växer, och använd försiktigt tryck när du gör det.

Tanken är inte bara att bli av med en del av husdjurshåren på din brittiska korthårkatts päls utan även eventuell lös mjäll i huden. Päls från att trimma din katt samlas bäst in med en gummiborste och dammsugare.

För vissa är frekventa bad absolut nödvändigt för dessa katter för att hjälpa till att minska allergennivåerna på deras päls och hud. Badning tar också bort alla andra allergener som de kan ha plockat upp från miljön.

gyllene brittisk korthårskatt liggande på en blå soffa

Bildkredit: SunRay BRI Cattery RU, Shutterstock

Relaterad läsning: Chocolate British Shorthair: fakta, ursprung och historia

Medicin

Den enklaste lösningen som de flesta väljer är OTC-allergimedicin. Dessa fungerar vanligtvis utmärkt i 24 timmar och eliminerar irriterande symtom som nysningar och konstant rinnande näsa.

Om du fortfarande har problem, tala med din läkare om en allergenspecifik immunterapi (ASIT). ASIT är en form av allergiinjektioner som kan hjälpa till att minska reaktioner på specifika allergener. Dessa skott fungerar vanligtvis i upp till tre år.

Vanor

Det finns också några goda vanor du kan ta till dig för att minska svårighetsgraden eller frekvensen av dina allergiska reaktioner. Att ta med så många av dessa du kan i din rutin bör avsevärt minska dina allergier. Vanliga tips inkluderar:

  • Tvätta händerna efter att ha klappat din katt
  • Att inte ligga med din katt
  • Att inte låta din katt ligga i sängar, soffor, var som helst du sätter ditt ansikte
  • Att inte låta din katt vara ute
  • Dammsug eller sopa borsten ofta

Relaterad läsning: Hur länge lever brittiska korthåriga katter? (Genomsnittlig och maximal livslängd)

hepper katttassavdelareSka du fortfarande skaffa en?

Brittiska korthåriga katter är ett utmärkt husdjur för många människor. De har oemotståndliga personligheter och kan vara mycket terapeutiska för dem som bor ensamma.

Men om du är allergisk mot dem eller om de förvärrar dina allergier, finns det hjälp! Med rätt skötsel och vanor som att borsta katten regelbundet (för att bli av med allergener) och renlighet i både kattlådan och husmiljön, kanske dessa husdjur inte ens orsakar några allergiproblem alls. Om du behöver extra hjälp, välj ett allergipiller eller -shot, och det borde ta hand om de sista nysningarna!

Vi tycker att du inte ska förbise detta husdjur bara för att det inte är allergivänligt! Lär dig mer om dessa katter genom att besöka vår bloggsektion.


Utvald bildkredit: lowpower225, Shutterstock

Innehåll