Är katter obligatoriska köttätare? Varför behöver de kött?

Välj Namnet På Husdjuretgrå katt som äter köttVäxtbaserad kost är populär bland människor, och många hundägare är intresserade av att lägga till mer frukt och grönsaker till sin hunds kost. Hundar är allätare som vi, vilket betyder att de kan äta både kött och växter. Men innan du funderar på att ändra din katts kost bör du känna till några viktiga fakta om katters specialiserade näringsbehov. Din huskatt är vad som kallas en obligat köttätare, precis som lejon och tigrar. Låt oss titta på vad en obligatorisk köttätare är och vad det betyder för din katts kost och allmänna hälsa.Vad är en obligat köttätare?

En obligat köttätare, även ibland kallad strikt köttätare, är ett djur som måste äta en kost som består av animaliska proteiner för att få i sig all näring det behöver för att överleva. Alla katter, vilda och tama, är obligatoriska köttätare. Studier av vilda tamkatter har visat att huvuddelen av deras diet består av små gnagare, fåglar, insekter och till och med grodor. Mat som inte består av animaliskt protein är inte ett hälsosamt kostval för katter. De behöver vissa näringsämnen som bara kommer från köttkällor. Även om det är möjligt för människor, och även hundar, att metabolisera vissa viktiga näringsämnen från växter, kan katter bara absorbera alla de näringsämnen de behöver från kött. Varför är detta?Varför måste alla katter äta kött?

Katter har en lång evolutionär historia av att äta enbart kött. De kan inte bearbeta näringsämnen från växter på samma sätt som vi gör. Deras kroppar är inte utformade för att smälta växtbaserad stärkelse, socker och kolhydrater på det sätt som allätare kan. En katts matsmältningssystem kan lätt störas av vissa grönsaker som du kan se i hundmat, till exempel. Den viktigaste anledningen till att katter behöver äta animaliskt protein har att göra med hur katter gör livsviktiga näringsämnen i sina kroppar eller bearbeta dem från externa källor. Det finns vissa ämnen som katter och andra djur antingen kan tillverka i sina kroppar eller, i vissa fall, få från växter. Men vissa mycket viktiga näringsämnen som är avgörande för en katts överlevnad tillverkas inte i kroppen och kan endast erhållas genom att äta kött. Vilka är några av dessa ämnen som katter behöver få från en köttdiet? Här är några:

  • Vitamin A och D
  • Niacin
  • Arginin
  • nötkreatur
  • Cystin
  • Arakidonsyra
Många av dessa dietkomponenter är ytterst viktiga för katter. Du kanske har hört talas om taurin i samband med kattnäring. Låt oss titta på taurin och några andra näringsämnen som katter måste få genom att äta kött.

hemlagad kattmat med fläsk och potatis som katter äter

Bildkredit: PixabayVad är taurin för katter?

Taurin är en aminosyra som bara finns i animaliskt protein. Det är viktigt för en hälsosam kroppsfunktion. Till skillnad från andra djur, katter kan inte göra taurin , så de måste regelbundet få det från de animaliska proteinerna de äter. Brist på tillräckligt med taurin orsakar allvarliga hälsoproblem hos katter, inklusive degeneration av ögon och hjärta, samt onormal utveckling hos kattungar. De flesta kommersiella kattfoderdieter innehåller tillräckligt med taurin för att hålla din katt frisk, så det finns normalt inget behov av tillskott om inte din katt behöver det som en veterinärbehandling för att vända skador från för lite taurin i kosten.

Varför behöver katter cystin?

Cystin (kallas ibland cystein) är en aminosyra som krävs för att producera en unik förening som finns i katter som kallas felinin. Felinin är ett ämne som utsöndras i urinen, särskilt hos hankatter. Liksom feromoner används felinin för doftkommunikation mellan katter, särskilt revirmarkering. Det är en del av anledningen till att katturin har en berömd distinkt och stickande lukt.

Varför behöver katter arginin?

En annan viktig komponent i kattens kost är arginin. Arginin är en essentiell aminosyra som katter bara kan få från att äta animaliskt protein. Arginin är avgörande för att hjälpa din katt att ta bort ammoniak från kroppen. Ammoniak är en restprodukt som kommer från nedbrutna proteiner och måste elimineras. Brist på arginin kan orsaka allvarliga problem, även efter bara ett par bristfälliga måltider. Symtom inkluderar slöhet, kräkningar och kramper.

Kattunge som äter torrt kibble

Bildkredit: saelanlerez, Pixabay

Vilken är den bästa dieten för katter?

Nu när vi har sett varför katter är obligatoriska köttätare och måste äta animaliskt protein för att överleva, vilken typ av mat är bäst för katter?Kommersiellt kattmatär designade för att ge din katt den rätta balansen av viktiga näringsämnen. Kattfodertillverkare använder en uppsättning etablerade standarder. Alla livsmedel kommer att ha åtminstone de grundläggande miniminormerna, vissa har högre. Du kan läsa näringsinformationen och ingredienslistan på etiketten på din katts mat. Välj ett foder som är gjort för din katts livsfas (och hälsa om du matar en veterinärdiet). Du vill också se till att animaliska proteiner är de första ingredienserna som anges. En katts komplicerade näringsbehov är anledningen till att de flesta veterinärer inte rekommenderar att din katt matar din katt med en hemmagjord diet. En och annan hemlagad godbit som en bit av vanlig kokt kyckling eller fisk är dock bra. Om du har några frågor om din egen katts näringsbehov, se till att prata med din veterinär för råd.


Utvald bildkredit: Chendongshan, Shutterstock

Innehåll