Är silikagelströ säkert för katter? Vanliga frågor och fakta

Välj Namnet På Husdjuretkattsandsbricka med kiselgelfyllmedel och scopp på trägolvMellan lera, tall, vete och papper , det finns många olika typer av strö som är gjorda av olika ingredienser. Silica strö är nytt i kattsand och väcker intresse bland kattägare. Vad är kiselströ och är det säkert för mina katter? Hittills har forskning visat att kattsand med kiseldioxid är säkert för katter att använda. Men eftersom det är så nytt kan denna uppfattning förändras i framtiden. Saker och ting ser bra ut än så länge, och det här kan bli nästa traditionella kattsand under de kommande åren. silika kattsandVad är Silica Cat Litter?

Silica strö är en mineralbaserad produkt som är 100 % naturlig. Ströet innehåller kvartssand och mineraler som formas till små pärlor. Kiseldioxiden har en unik atomstruktur som gör att den binder med en stor mängd vätska. Denna struktur hjälper också till att neutralisera eventuella lukter och den är biologiskt nedbrytbar.

en ung katt som använder en kattsandlåda av kiseldioxid

Relaterad läsning: 6 bästa kattsandskristaller – recensioner och toppvalÄr silikaströ säkert?

Din katts säkerhet bör alltid vara din största oro när du provar någon ny typ av strö. De kan vända upp näsan och lägga in sitt veto direkt, men det beror i slutändan på individen. Det har förekommit rapporter om att kiselkullen är för grov på kattens mjuka tassar och orsakar smärta. Återigen, vissa katter kan hantera det, och andra gör det inte. Var uppmärksam när du byter dem. Om de inte verkar gilla det eller undviker lådan, är det bäst att byta tillbaka till sin vanliga kull. Det har funnits vissa farhågor om katter som konsumerar strö och injicerar det. Även om kiseldioxid sprider många luftburna dammpartiklar, är det inte troligt att de blir sjuka av det. Förvånande, vanlig klumpar lerströ verkar vara farligare vid förtäring på grund av att den är gjord av natriumbentonitlera som är potentiellt skadlig vid förtäring eller inandning. Hittills har det inte funnits några kopplingar mellan kiseldamm och luftvägssjukdomar hos katter.

Bildkredit: RJ22, Shutterstock

Är kiselströ säkert för kattungar?

Även om det är okej för mogna katter att använda det, rekommenderar vi inte att det används på små kattungar. Det är mer sannolikt att kristallerna fastnar på tassarna. Vilken nyfiken kattunge som helst skulle förmodligen försöka slicka av den eller råka konsumera pärlorna. Kattungars immunförsvar och matsmältningssystem utvecklas fortfarande, och du vill inte riskera några gastrointestinala problem när de åldras.

Hur du övergår din katt till kattsand med silica

Katter är mycket känsliga för sin omgivning. Även de minsta förändringarna kan kasta bort dem och få dem att agera. Se till att förändringen sker gradvis så att de långsamt vänjer sig vid den nya känslan, lukten och utseendet hos kiselpärlorna. Starta övergångsprocessen genom att blanda 1 del av silikaströet med 3 delar av de gamla ströprodukterna. Efter ett par veckor, börja använda en lika blandning av båda strötyperna. Vänta ytterligare två veckor innan du lägger i mer silikaströ än deras gamla strö. I slutet av övergången bör du kunna slänga dina gamla grejer och från och med då bara använda silikaströ.

Slutgiltiga tankar

Att hitta den perfekta typen av strö för din katt är en nödvändig process. Din katt kommer att spendera varje dag i sin kattlåda, och det sista du behöver är att den hatar området och börjar spraya runt huset. Om du märker några förändringar i din katts beteende genom att byta till något nytt, ta det som ett tecken på att de inte är ett fan och använd något annat som passar dem.


Utvald bildkredit: New Africa, Shutterstock

Innehåll