Är min katt överviktig? Hur man upptäcker fetma hos katter och vad man ska göra åt det

Välj Namnet På Husdjuretfet katt liggande på golvetÄven om många katter vanligtvis är stereotypa som feta, lata och bara intresserade av långa tupplurar och rikliga måltider, finns det en viss sanning i detta koncept. Katter spenderar verkligen större delen av sin dag med att sova. Och det uppskattas att nästan hälften av alla husdjurskatter är överviktiga, ofta feta. I likhet med människor kan fetma hos katter leda till en mängd hälsoproblem, som vi kommer att diskutera senare i den här artikeln. Först ska vi lära oss hur du kan se om din katt är överviktig. Slutligen kommer vi att prata om vad du ska göra om det visar sig att din kattkamrat bär på några kilo för mycket.Vad är fetma hos katter och varför är det ett problem?

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Ladybird Kimseylove (@lovelylumpylady)En katt anses allmänt vara fet om den väger ca minst 20 % mer än vad deras normalvikt borde vara. Naturligtvis kommer normalvikten att variera beroende på den individuella katten. Normalvikten för en gigantisk Maine Coon-katt kommer inte att vara densamma som för en smal abessinier. Fetma är det vanligaste näringsproblemet hos katter. En överviktig katt kan drabbas av en kortare livslängd och försämrad livskvalitet. Några andra problem du kan hitta hos överviktiga katter inkluderar:

  • Ledproblem, såsom artrit
  • Ökad risk för diabetes
  • Hjärtproblem
hepper-katt-tass-avdelare

Hur man berättar om din katt är överviktig

I många fall kan din veterinär vara den som gör dig uppmärksam på din katts ökade vikt under sin årliga fysiska undersökning. Om inte, här är några sätt att undersöka din katt och ta reda på om den är överviktig.1.Revbenskontroll

veterinär som bedömer birmankatt

Bildkredit: Stock Asso, Shutterstock

Dra handflatorna på båda händerna längs din katts sidor med ett lätt tryck. Om du inte lätt kan känna din katts revben, finns det en god chans att det beror på att din katt har byggt upp ett fettlager. Hos en normalviktig katt bör revbenen lätt upptäckas vid denna kontroll.


två.Profilkontroll

sphynx katt veterinär kolla upp

Bildkredit: Irina Vasilevskaia, Shutterstock

Titta på din katt från sidan. Om din katt inte har en synlig instickning i magen, vilket betyder att deras underkroppslinje kröker sig uppåt framifrån och bakåt, är din katt sannolikt överviktig. Du kan också lägga märke till fettavlagringar på din katts rygg, huvud och ben.


3.Överheadkontroll

hepper vikt diagram

* Använd gärna denna bild, men betala tillbaka tillskrivningen till Makeupexp.com *

Ställ dig över din katt och titta ner på dem. Din katt ska ha en lätt synlig midja eller kropp som smalnar av bakom bröstkorgen. Du bör kunna se var din katts axlar, bröst och midja är baserat på de synliga kurvorna på deras kropp. Om din katt inte har någon midja och bara en synlig kurva, något som liknar en basketboll, är den förmodligen överviktig.


Fyra.Väg din katt

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av ZERO (@zero_bengal0421)

Detta verkar vara det mest uppenbara svaret och mest korrekta. Det kommer dock bara att fungera om du har en uppfattning om vad din katt vägde innan du började misstänka att den gick upp. Om du håller koll på din katts vikt under deras normala veterinärbesök kan du väga din katt och jämföra siffrorna. Om du inte har ett sätt att väga din katt hemma men misstänker att den är överviktig, är det dags för ett besök hos veterinären. Din veterinär kan bekräfta eller förneka fetma hos din katt och få dig igång med ett säkert viktminskningsprogram om det behövs.


5.Observera beteendeförändringar

katt som sover på rygg

Bildkredit: Jim Black, Pixabay

Om din katt bär övervikt kanske du märker att den börjar bli mindre aktiv. De kan bli motvilliga eller oförmögna att hoppa upp i soffan eller klättra i trappor som de brukade göra. Din katt kan också tyckas bli andfådd eller lättare trött när den rör sig. Fetma är inte den enda orsaken till vissa av dessa tecken så om du märker dem, boka tid med din veterinär. veterinären ger katten ett vaccin

Vad orsakar fetma hos katter?

Orsakerna till fetma hos katter liknar de vanliga orsakerna hos människor: överätande och brist på träning . I vissa fall, medicinska tillstånd kan få katter att gå upp i vikt. Katter löper särskilt stor risk att bli överviktiga eftersom många ägare matar sina kattungar gratis eller lämnar mat i sina skålar hela dagen istället för att servera uppmätta måltider. Med tanke på den ständiga möjligheten äter många katter för mycket. Kombinera detta med den minskade aktivitetsnivån som de flesta innekatter upprätthåller och voila! Överviktiga katter i massor! hepper enkelkatttassavdelare

Vad du ska göra om din katt är överviktig

Bildkredit: VP Photo Studio, Shutterstock

Nu när du vet att din katt är överviktig är det dags att göra något åt ​​det! Först och främst, se till att du arbetar nära din veterinär för att utveckla en viktminskningsplan för din katt. Överviktiga katter kan utveckla en farlig leversjukdom som kallas hepatisk lipidos om de slutar äta för ens två dagar åt gången. Din veterinär hjälper dig att hitta ett säkert sätt att minska antalet kalorier som din katt äter. Ibland kan de rekommendera att byta från torr kattmat tillblöt kattmat. De kan föreslå att du slutar mata gratis och börjar mäta din katts dagliga matintag. Om din katt är farligt fet kan din veterinär rekommendera en receptbelagd diet för viktminskning. Du måste också hjälpa din katt att bli mer aktiv. Denna aktivitet kan ha många olika former. Du kan investera i kattleksaker som laser, teaser trollstavar , eller kanske till och med ett kattmotionshjul! Du kan också få din katt att arbeta för sin middag genom att fylla en pusselleksak eller behandla bollen med deras dagliga kibble. Din veterinär kommer sannolikt att rekommendera täta, regelbundna viktkontroller för att övervaka din katts framsteg och se till att den går ner i vikt på ett säkert sätt. Så småningom bör du börja se förändringar i din katts kroppsform när du utför revbens-, overhead- och profilkontroller.

Slutsats

Vi älskar alla våra katter och vill ha det som är bäst för dem. Tyvärr älskar många av oss våra katter rakt in i fetma genom att övermata dem. Om du upptäcker att din katt är överviktig, misströsta inte. Som vi diskuterade är detta ett extremt vanligt problem bland husdjurskatter. Med hjälp av din veterinär och en bra kattvåg är du snart på väg till en smalare, friskare kattvän!


Utvald bildkredit: islandworks, Pixabay

Innehåll