Är min schäfer överviktig? Så här vet du

Många människor övermatar sina schäfer, vilket gör att hunden blir överviktig. Ibland är viktökningen uppenbar, medan andra gånger kan hunden helt enkelt se frisk ut med det otränade ögat. I båda fallen upplever överviktiga schäfer ett antal hälsotillstånd, som diabetes och artrit.Tyvärr vet många vanliga människor inte hur en frisk hund ser ut, vilket gör att de övermatar sin schäfer samtidigt som de tror att hunden är frisk. Denna klyfta i utbildning orsakar över 50 % av alla hundar i USA att klassificera som överviktiga eller feta.

Fortsätt läsa för att ta reda på om din schäfer är överviktig.

avdelare 10

Vad räknas som övervikt hos en schäfer?

Veterinärer har skapatgenomsnittliga hälsosamma viktintervall för schäferhundar. De flesta män väger mellan 66 och 88 pund, medan de flesta honor väger mellan 49 och 71 pund. Tyvärr ger detta sortiment dig bara en guide för hur tung din schäfer ska vara.Många faktorer kommer att avgöra din schäfers idealvikt, såsom muskelmassa, storlek, aktivitet och kön. Som ett resultat kan två manliga schäfer båda väga 88 pund, men en av dem kan anses vara frisk och den andra kan anses vara överviktig.

Anledningen till detta är att mängden fett är viktigare än den direkta vikten. En schäfer med en kroppsmassa på över 20 % fett anses vara överviktig. Eftersom renrasiga schäfer har liknande kroppstyper kan det vara lätt att få ögongloben om din schäfer har för mycket fett.

överviktig schäferhund liggande på gräs

Bildkredit: MasatoTsuda, Pixabay

Hur man vet om din schäfer är överviktig

Så hur kan du veta om din schäfer är överviktig? Helst bör din veterinär berätta att din hund är överviktig vid din vanliga kontroll, men om din hund ökar i vikt på kort tid kan du behöva göra en undersökning själv.

Här är tre frågor du bör ställa dig själv för att få en förståelse om din schäfers hälsa:

Har din schäfer några klassiska tecken på att vara överviktig?

Den första frågan du bör ställa dig själv är om din schäfer visar några tecken på att vara överviktig. Eftersom schäfer är så stora, kommer till och med lite övervikt att orsaka symtom någon annanstans. Här är några tecken på att din Schäfer är överviktig :

  • Svårt att andas
  • Smärta när du går, springer etc.
  • Kan inte spela som tidigare
  • Hudproblem
  • Artrit

Även om dessa symtom inte garanterar att din hund har problem med vikten, kan de ge dig en bra uppfattning om din schäfer lider av någon form av sjukdom, såsom vikt eller fetma.

sjuk schäferhund som inte kan leka

Bildkredit: Ivor Ilic, Pixabay

Hur ser din schäfer ut?

Du bör helt enkelt kunna titta på din schäfer för att avgöra om den är överviktig. Naturligtvis bör schäfern inte se rund eller uppsvälld ut på något sätt. Om midjan ser större ut än haslederna är din hund troligen överviktig. Detsamma gäller om du tittar på din schäfer från sidan och buken ser ut att vara jämn med bröstet.

Däremot kanske du upptäcker att din schäfer verkar mager och har en midja på samma avstånd som utrymmet mellan de bakre knäna. Om så är fallet är din schäfer med största sannolikhet mycket frisk och av lämplig vikt.

Kan du känna din hunds revben?

Ett av de mest exakta sätten att avgöra om din schäfer är frisk är att känna dess revben. Om du inte kan känna din hunds revben utan att trycka lite är det nästan garanterat att din schäfer är överviktig. Om du däremot kan känna revbenen för lätt betyder det att schäfern är underviktig.

Besök en veterinär

Om ditt hemmatest visar att din schäfer är överviktig, ta ditt husdjur till veterinären. I slutändan kommer din veterinär att avgöra om schäfern är överviktig, och de kommer att hjälpa dig att komma med en spelplan för att rikta in din hunds hälsa.

veterinär kontrollerar schäferhundens hälsa

Bildkredit: VP Photo Studio, Shutterstock

Avdelare 3

Tips för att hålla din schäfer frisk

Om din veterinär fastställer att din schäfer kämpar med sin vikt är det viktigt att lägga din Schäfer på en viktminskningsplan omedelbart. Fetma kommer att få din schäfer att dö snabbt och uppleva fler hälsoproblem på vägen. Så du vill ta itu med problemet direkt.

Övning

Motion är en viktig del av alla hundars plan för att hålla sig frisk och frisk. Schäfer anses vara aktiva hundar som behöver mycket motion. Om din hund inte är ganska aktiv nu, börja integrera mer motion under dagen och i allmänhet arbeta på fler timmar när din hunds uthållighet byggs upp.

Helst behöver schäfer en och en halv timmes träning om dagen . Skjut för detta mål och fortsätt det när din hund når sin idealvikt. Tänk på att träning kan vara roligt för både dig och hunden.

Se till att inte tvinga din schäfer att göra för mycket på en gång. Eftersom överviktiga hundar löper större risk för hjärtproblem och ledvärk, kan överansträngning av en överviktig schäfer resultera i mycket smärta för hunden.

schäfer springer utanför med tungan ut

Bildkredit: Vilve Roosioks, Pixabay

Mat

Mat är myntets andra ansikte. Du måste se till att din schäfer äter hundmat av hög kvalitet och en lämplig mängd av det. Många sällskapshundar är överviktiga eftersom de matas med bordsrester, bearbetad mat och andra livsmedel som inte har något att göra med deras system.

Välj ett högkvalitativt torrfoder för hundar som är speciellt framtaget för stora hundar. Stor hundmat kommer att innehålla speciella näringsämnen för att ge näring till din schäfers leder, vilket är ett måste när hunden är överviktig. Begränsa godsaker eller ta bort dem helt från hundens diet.

Avdelare 5

Slutgiltiga tankar

Eftersom schäfer är sådana aktiva hundar , de är mindre benägna att få fetma än andra raser, men de kan lätt bli feta om de är mindre aktiva än de borde vara eller om de utfodras för många godsaker. Eftersom fetma och övervikt kan leda till allvarliga hälsotillstånd, är det viktigt att få igång den extra vikten.

Även om din schäfer kanske är tveksam till att ta bort godsakerna eller träna lite mer, var fast men ändå rolig med din hund. Lek så mycket som möjligt och ge inte efter för de bedårande valpögonen. I det långa loppet kommer schäfern att bli mycket gladare med sin hälsosamma vikt.


Utvald bildkredit: tr19001, Pixabay

Innehåll