Är Sphynx Cats hypoallergena?

Välj Namnet På HusdjuretGrå kanadensisk mink spets sphynxOm du älskar katter men känner att du kliar eller nyser okontrollerat när du är i samma rum som en, kan du vara en av de miljontals människor världen över som lider av kattallergier. Istället för att ge upp drömmen om att äga en katt, kanske du undrar om det är möjligt att hitta en allergivänlig ras. Kanske har du hört talas om hypoallergena hundraser och är nyfiken på om något sådant finns i kattvärlden också.Sphynx-katter är också kända som hårlösa katter, även om de ofta bara har lite ludd på näsan, svansen eller tårna. Eftersom de inte har hår, antas det ofta att Sphynx-katter är allergivänliga, men är det verkligen så? Nej, Sphynx-katter är inte helt allergivänliga även om de saknar hår. Men de är ofta mindre benägna att utlösa allergisymptom än andra typer av katter.

Läs vidare för att lära dig varför Sphynx-katter inte anses vara allergivänliga och vad du kan göra för att försöka minska allergenerna i ditt hem tillräckligt för att kunna leva med en ändå!

hepper enkelkatttassavdelareVarför Sphynx Cats inte är riktigt hypoallergena

Bildkredit: Xaya, Pixabay

Så varför anses inte Sphynx-katter vara allergivänliga bara för att de inte har hår?

Tja, i motsats till vad du kanske tror, ​​är det vanligtvis inte en katts hår i sig som utlöser en allergisk reaktion. Istället reagerar människor vanligtvis på kattens saliv, mjäll eller naturliga hudoljor eftersom det är där det största allergenet hos katter finns. När en katt putsar sin päls sprids saliven och hudoljan över dess hår. Det är utsöndringen av det allergenbelagda håret tillsammans med mjäll i kattens hemmiljö som tenderar att utlösa allergisymptomen.

Eftersom de inte har hår att fälla, är det mer sannolikt att Sphynx-katter håller sina allergener för sig själva. När de sköter sig själva kommer de fortfarande att samla allergenerna på sina kroppar och det kommer fortfarande att orsaka allergiska reaktioner.

Så, Sphynx-katter är inte riktigt allergivänliga eftersom de fortfarande bär ett lager av allergener på sina kroppar även utan hår. Men de kan vara mindre benägna att utlösa allergisymptom eftersom de inte sprider allergenerna brett i sin miljö genom att fälla hår.

Har du allergier och vill du fortfarande ha en Sphynx? Så här provar du!

Du vet att du inte kommer att kunna få en riktigt allergivänlig katt, men den goda nyheten är att det finns några steg du kan vidta för att minska de allergener som hamnar i ditt hus. Dessa steg i kombination med hjälp från en bra mänsklig allergiläkare kan göra det möjligt för dig att ha allergier och en Sphynx-katt också!

1.Bada din katt

badande sphynx katt

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

Du kan hjälpa till att minska allergenerna på dinSphynx-kattens kroppgenom att bada dem ofta. Ett bad eller en bra våtservett med kattrengöringsservetter en gång i veckan kan hjälpa till att minska ansamlingen av allergener på Sphynxens kropp. Återigen, du kommer inte att eliminera dem helt, men det kan vara precis tillräckligt.


två.Rensa, Rensa, Rensa

Varje plats som din katt tillbringar mycket tid kommer så småningom att bygga upp allergener från hudkontakten. Tvätta din katts sängkläder ofta. Vakuummattor och rengör alla möbler där din katt regelbundet sover. Du kanske vill överväga tvättbara möbelöverdrag för att göra detta enklare också.


3.Skapa en kattfri zon

Att hålla din Sphynx-katt utanför ditt sovrum är ett annat sätt att göra ditt liv enklare som en allergisk kattägare. Ja, det betyder att du inte kommer att kunna somna med din spinnande katt, men det kan hjälpa dig att andas lite lättare.


Fyra.Använd luftfilter och luftrenare

På tal om andning, att använda HEPA-filter (High-Efficiency Particulate Air) i ditt hem är ett annat sätt att minska förekomsten av allergener. En HEPA luftrenare kan också vara effektiv på detta samt minska andra allergener, som dammkvalster eller pollen.

svart sphynx katt

Bildkredit: photosounds, Shutterstock


5.Besök en allergiläkare

Med så många allergiker i världen finns det också gott om allergibehandlingar och blir mer och mer effektiva. Allergimediciner eller allergiinjektioner kan också hjälpa dig att leva säkert med en katt. Fråga din läkare om dina alternativ eller om en remiss till en allergispecialist kan vara en bra idé.

Är några andra kattraser bättre för allergiker?

Även om Sphynx-katten kan vara din bästa satsning på en katt med lägre allergen, anses flera andra kattraser vara ett bättre val för allergiska ägare. Dessa katter är inte hårlösa men fäller vanligtvis mindre än andra raser. Vissa av dem producerar också mindre av det kränkande kattallergenet. Några av dessa mer allergivänliga kattraser är:

Slutsats

Kattallergier är inte kul att ha att göra med men för husdjursälskande allergiker är eländet dubbelt. Som vi har sett, även om Sphynx-katter inte är riktigt allergivänliga, är de fortfarande ett av de bästa valen för allergiker eftersom de ofta är mindre benägna att utlösa en reaktion. Om du har allergier men ändå vill ha en katt kan det vara en bra idé att försöka fostra eller umgås med en katt för att se hur din kropp reagerar innan du förbinder dig till kattägande.

Om du letar efter en Sphynx kanske du vill veta det hur länge de lever!


Utvald bildkredit: evrymmnt, Shutterstock

Innehåll