Äter katter insekter och insekter? Är det hälsosamt för dem? (Veterinär svar)

Välj Namnet På Husdjuretkatt sniffar den smygande majbuggenBara tanken på insekter och insekter kan få din hud att krypa. Men katter älskar dock att jaga, fånga och ibland äta dessa läskiga kryp. I naturen utgör insekter och insekter en del av en katts diet, tillsammans med små däggdjur, fåglar, groddjur och reptiler. En studie i British Journal of Nutrition tittade på dietprofilen för vildkatter runt om i världen och fann att insekter och insekter utgör 1,2 % av en vild katts diet. Våra välmatade huskatter jagar förmodligen inte insekter och insekter för deras näringsvärde, utan snarare för att dessa varelser tar fram en katts jaktinstinkter.

hepper enkelkatttassavdelare

Mördarinstinkter

Katter är rovdjur, vilket betyder att de i naturen jagar efter mat. Små byten tilltalar katter som katter är ensamma jägare och deras byte måste vara tillräckligt små för att fånga dem ensamma. På grund av den lilla storleken på sitt byte, skulle en katt behöva göra flera avlivningar under dagen för att möta sina dagliga närings- och energibehov. Experter har uppskattat att en katt måste äta 10 möss per dag för att möta sina dagliga energibehov. I det vilda, om en katt bara jagade när den var hungrig, skulle den riskera att svälta eftersom byten inte alltid är lättillgänglig och inte varje jakt slutar i en framgångsrik död. Det uppskattas att mindre än 50 % av en katts jaktförsök faktiskt är framgångsrika. Jakt är därför inte alltid motiverat av hunger. Om en möjlighet till jakt ger sig, kommer en katt att ta den, oavsett om den är hungrig eller inte vid tillfället. Denna opportunistiska jaktinstinkt förblir stark hos våra domesticerade kattdjur och synen av insekter och insekter utlöser rovbeteende även hos välmatade katter.

kattjakt

Bildkredit: katya-guseva0, PixabayÄr det hälsosamt för min katt att äta insekter och insekter?

De vanligaste insekterna och insekterna är ofarliga och om inte en katt äter en giftig insekt eller insekt, bör detta insektsätande beteende inte vara ett problem. Det är helt säkert för din katt att leka med insekter som nattfjärilar, fjärilar, syrsor och flugor. Några vanliga insekter och insekter som kan utgöra ett problem vid förtäring inkluderar giftiga spindlar, stickande insekter som bin, getingar och eldmyror och giftiga larver.

Spindlar & stickande insekter

De flesta spindlar är inte giftiga för katter men det finns några undantag som svarta änkaspindeln och brun enstöringsspindel. En bit från en svart änka spindel kan orsaka svår smärta, kräkningar och diarré, skakningar, förlamning och till och med dödsfall. A brun enstöring spindel bett gör att vävnaden i det drabbade området dör av, men giftet kan också orsaka förstörelse av röda blodkroppar, njursvikt och död. Omedelbar veterinärvård krävs om din katt blir biten av en giftig spindel.

Stickande insekter som bin, getingar och eldmyror ger smärtsamma stick som orsakar svullnad och inflammation i det drabbade området. Det är möjligt för enkatt att vara allergisktill dessa insekter och att få en anafylaktisk reaktion. Om din katts ansikte eller tunga börjar svullna upp eller om den har problem med att andas, bör du omedelbart söka veterinär.

Vid förtäring, giftig larver kan orsaka dregling, magbesvär, huvudskakningar och tafsar på grund av obehag i munnen.

cat eye kisar med svullnad

Bildkredit: Sheila Fitzgerald, Shutterstock

Använda Insect Repell myra

Kom ihåg att endast använda husdjursvänligt insektsmedel i hemmet eftersom insekter som förgiftas av bekämpningsmedel i sin tur kan förgifta din katt om de förtäras. Intag av bekämpningsmedel kan orsaka ansträngd andning, dregling, kräkningar, feber, kramper och skakningar och kräver omedelbar veterinärvård.

Näringsvärdet av insekter och insekter

Även om tama katter som får en kommersiell diet förmodligen inte jagar och konsumerar insekter och insekter för deras näringsvärde, är insekter och insekter fortfarande utmärkta källor till protein, essentiella fettsyror, vitaminer och mineraler. En insekts eller insekts näringsvärde per pund liknar det hos andra vanligt jagade byten som råttor, möss, fåglar, reptiler och amfibier. Den genomsnittliga katten kommer sannolikt inte att konsumera tillräckligt med insekter för att avsevärt bidra till dess dagliga närings- och energibehov, så det finns ingen anledning att oroa sig för övermatning om din katt gillar att jaga insekter.

Näringsvärdet av insekter och insekter har inte gått obemärkt förbi - tillverkare av husdjursfoder har börjat producera kattmat med insekter som den primära proteinkällan. Förutom dess näringsmässiga fördelar, insektsprotein ger ett mer miljövänligt alternativ till ingredienserna som finns i traditionellt husdjursfoder.

Insektsproduktion kräver betydligt färre resurser som mark och vatten, och ger mycket mindre avfall och utsläpp jämfört med traditionell boskapsproduktion. Till exempel är koldioxidavtrycket för insektsprotein mindre än tjugo% än kyckling. Insekter som föds upp för protein kan också matas med biprodukter från mänsklig mat som annars skulle gå till spillo.

Insektsbaserat kattfoder kan vara lämpligt för katter med diagnosen matintolerans eller allergi, eftersom insekter anses vara ett nytt protein. Ett nytt eller nytt protein är ett protein som en katt inte har ätit tidigare. Detta minskar risken för en negativ reaktion på maten.

hepper katttassavdelare

Sammanfattningsvis

Att förfölja, fånga och äta insekter och insekter gör en katts liv mycket mer intressant och ger en katt möjlighet att uttrycka sitt naturliga rovbeteende. Detta är fördelaktigt för en katts psykologiska och känslomässiga välbefinnande . Buggar och insekter är också utmärkta proteinkällor och andra näringsämnen, även om den genomsnittliga husdjurskatten sannolikt inte konsumerar tillräckligt med insekter och insekter för att ge ett meningsfullt bidrag till dess dagliga närings- och energibehov. Avskräcka inte detta insektsätande beteende om inte din katt försöker fånga en giftig insekt eller insekt.


Utvald bildkredit: Olena F, Shutterstock

Innehåll