10 skäl till varför hundar biter (och hur man stoppar det)

Välj Namnet På HusdjuretAlla hundar är kapabla att bita, oavsett om de är unga eller gamla, stora eller små, hanar eller honor, eller milda och söta. Att förstå orsakerna till att vissa hundar biter är det första steget för att förhindra detta negativa beteende.Avdelare 1Här är 10 skäl till varför hundar biter och några tips som hjälper dig att förhindra att detta inträffar:

1.Valp bitande

valp tuggpinne

Bildkredit: Glittermist, Pixabay

Valpar lär sig allt om världen med sina munnar och genomgår tänder smärta, som alla kanfå valpar att bita. Mycket. Denna typ av bitning är aldrig aggressiv, eftersom det är normalt att valpar biter nästan allt de kan få munnen på.Tips:
 • Ett sätt att lära en valp att inte bita är att agera som valpens syskon. När din valp biter för hårt gör du ett högt skrikande ljud och drar bort handen och leker inte med den på 30 sekunder. De lär sig så småningom att det roliga slutar när de biter hårt och kommer att lära sig att spela mer skonsamt.
 • Straffa ALDRIG din valp för lekfull bitning. Detta kommer bara att få din valp att frukta dig och bli mer aggressiv.
 • För vidare läsning, överväg en träningsbok, som denna ett .

två.Lekfull bitning (arousal biting)

hundar som biter

När valpar blir vuxna kommer vissa hundar att fortsätta bita under leken, och samma tips för valpar fungerar även för vuxna hundar. Vissa hundar kommer att nappa i hälarna på dig, särskilt vallningsraser (Border Collies, Corgis, Australian Shepherds, etc.). De kommer att försöka valla dig och någon i din familj och att bita i anklarna är vanligt.

Tips:
 • Börja med att bära en favoritleksak i fickan, och när din hund börjar nappa i dina anklar, dra ut leksaken som ett sätt att distrahera din hund. När din hund går efter leksaken och slutar knäppa, var noga med att berömma henne.
 • Lär alla i familjen att bära godsaker eller leksaker och använd samma teknik som nämnts ovan. Alla ska också sluta röra på sig när hunden börjar nappa (tänk agera som ett träd).

3.Stressbitande

Border Collie bitpinne

När en hund är under någon form av stress är det första steget att känna igen tecknen på ångest och stress hos din hund.

Här är några tecken på stress du kan observera hos din hund:

 • Morrar utan uppenbar anledning.
 • Frysning eller stelhet i kroppen.
 • Går fram och tillbaka.
 • Skakar/ryser och gömmer sig.
 • Skäller och gnäller utan någon urskiljbar anledning.
 • Kroppsspråk:
 1. Visar det vita i deras ögon
 2. Svans och öron instoppade
 3. Upphöjda hackles
 4. Slickar kotletterna och dreglar
 5. Överdrivet flåsande och gäspande

Detta är de vanligaste tecknen på en hund som är stressad och orolig. Om du ser någon hund som uppvisar dessa stresssignaler, närma dig med försiktighet.

Tips:
 • Att bara inse att din hund är stressad och ta bort henne från situationen är ett sätt att minska risken för att din hund biter.
 • Se till att din hund får tillräckligt med motion och uppmärksamhet.
 • Du skulle kunna investera i lugnande hjälpmedel som t.ex hund tuggar eller a ThunderShirt om din hund reagerar på höga ljud.
 • Ibland ger din hund en massage kommer att hjälpa till att minska stress och ångest.

Fyra.Pestered Biting

Arg hund

Den här typen av bitning kan falla inom ovanstående stressbitning, men vi tror att trakasserier behöver en egen kategori. När din hund letar efter lite lugn och ro, men du bokstavligen inte låter sovande hundar ligga, kan vissa hundar slå ut.

Tips:
 • Den här är ganska uppenbar. Om din hund vill sova eller verkar behöva tid ensam, lämna din hund i fred och se till att alla i familjen förstår detta.
 • Lär barn att respekt De ska aldrig dra i svansar eller öron eller rida på dem som en häst. Många hundar är väldigt tålmodiga, men du vill inte ha en olycklig hund eller riskera ett bett.

5.Defensiv och skyddande bitning

Hund arg

När en hund känner sig hotad eller om resursbevakning är ett problem, kan vissa hundar ta till aggression. Detta kan inkludera leksaker, mat, huset och till och med andra familjemedlemmar.

Tips:
 • Att träna din hund är det enda sättet att ändra detta beteende. Detta inkluderar att använda godsaker och beröm för att uppmuntra till gott beteende och ta bort allt som verkar orsaka problem.
 • Till exempel, om din hund vaktar sin mat, börja med att stå i samma rum som din hund medan hon äter och sakta, med tiden, arbeta dig närmare henne tills du kan röra henne utan att framkalla en aggressiv reaktion. Detta tar mycket tid och tålamod.

6.Nybliven mamma biter

hundfamilj

Bildkredit: JACLOU-DL, Pixabay

När en honhund har fått valpar är hennes modersinstinkter att skydda sina ungar naturliga. Hon kan reagera aggressivt om hon tror att de är i fara.

Tips:
 • Den här är också väldigt uppenbar. Du måste respektera mammans utrymme och hennes behov av att skydda sina valpar.
 • Börja med att bara tillåta en eller två familjemedlemmar nära mamma och hennes valpar. När valparnas ögon är öppna och de börjar utforska kan du börja socialiseringsprocessen med familjen och så småningom vänner.

7.Rädsla bitande

attackhund

Bildkredit: skeeze, Pixabay

Om din hund inte socialiserades som en valp eller har blivit misshandlad tidigare, kan hon ha utvecklat en rädsla för främlingar. Om du skrämmer din hund, oavsett om det är oavsiktligt eller avsiktligt, kan din hund reagera aggressivt.

Tips:
 • Om du vet att din hund kan bita en främling av rädsla, varna alltid människor för denna potential så att de inte riskerar att röra eller klappa din hund. Om en individ ignorerar din varning, placera dig fysiskt mellan din hund och individen.
 • Träna din hund med hjälp av tipsen som finns i nummer 5 (defensiv och skyddande bitning). Du måste använda positiv förstärkning och desensibilisering

8.Skada och sjukdomsbitning

liten hund arg

Bildkredit: perceptor, Pixabay

Även den sötaste hunden kan bita när den upplever smärta eller när den mår dåligt. Om din annars snälla hund plötsligt reagerar aggressivt måste du vara säker på att det inte finns ett underliggande hälsoproblem.

Tips:
 • Lär dig känna igen tecknen när din hund är inne smärta och kontakta din veterinär omedelbart om du misstänker att det finns ett problem.
 • Du måste också känna till tecken på när din hund mår illa och om du behöver det kontakta din veterinär .

9.Alfabitande

hundar som slåss

Bildkredit: Lindasay, Pixabay

Vissa hundar tror att de är husets alfa och kommer att bita för att etablera dominans. Detta kan ibland ses hos ostrerade hanar och de mer självsäkra raserna som schäfer, rottweiler och chihuahua.

Tips:
 • Träning är nyckeln i detta scenario. Se över att ta lydnadskurser eller anlita en lydnadstränare om din hund är särskilt dominant.
 • Om träning inte verkar hjälpa, måste du observera din hund noggrant och undvika de scenarier som verkar provocera din hunds alfabeteende.

10.Felriktad Biting

Aggressiv hund

Om en hund är i en aggressiv konfrontation med en annan hund och du försöker ingripa, kan du bli biten i all förvirring och på grund av adrenalinet som rusar genom hundarna.

Tips:
 • Använd aldrig händerna för att bryta upp en luftkamp . Det är bäst att använda metoder som plötsliga höga ljud (som en visselpipa eller att klappa händerna högt), kasta vatten på hundarna eller använda ett föremål som ett paraply för att trycka mot hundarna.
 • Om din hund är det benägna att slåss mot andra hundar , håll alltid din hund i koppel och undvik hundparker. Du kanske också vill prata med en beteendevetare.

Avdelare 3

Slutsats

Om du har försökt stävja din hunds bettproblem med hjälp av dessa idéer och det fortfarande är ett problem, bör du prata med din veterinär eller en hundbeteendeläkare om det finns ett underliggande problem. Det finns också några goda råd där ute om hur man hanterar en slumpmässig hundattack.

 • Om en okänd hund springer aggressivt mot dig, stå väldigt stilla med armarna i kors på bröstet och undvik ögonkontakt. Spring INTE iväg eftersom det kommer att utlösa en jakt.
 • Om hunden slår dig till marken, krypa ihop till en boll med knäna uppåt i bröstet, lås sedan ihop fingrarna och täck nacke och öron.
 • Om hunden har klämt fast en av dina lemmar i ett bett, tryck IN i bettet och dra inte iväg. Du kan också använda ett föremål (som en väska eller paraply) som ett mål för hunden att bita, men använd det inte för att slå hunden.

Alla hundar är kapabla att bita, men så länge du är medveten om en hunds kroppsspråk och vet när du ska lämna en hund ensam eller få hennes hjälp, bör du kunna lindra situationen. Kom ihåg att rätt träning, socialisering, tålamod och massor av kärlek är avgörande för alla hundar.

  Relaterad läsning: Hur du stoppar din hund från att nappa när den är upphetsad (7 enkla knep)

Utvald bild: kaicho20, Pixabay

Innehåll