10 bästa hypoallergena kattraser för ägare med allergier

katt och kvinna kramasBara för att du har allergier betyder inte att du inte kan njuta av en katts sällskap. Det finns många olika kattraser, och några av dem har allergivänliga egenskaper som gör det möjligt för personer med allergier att njuta av sitt sällskap. Tänk på att ingen katt är riktigt allergivänlig, och de producerar alla allergener genom sin hud, päls och saliv.

Vissa katter har dock egenskaper som gör dem mer allergenvänliga än andra. Om du är allergisk mot katter men ändå skulle älska att ha en som ditt eget husdjur, överväg att adoptera en av följande hypoallergena kattraser.

10 bästa hypoallergena kattraser:

1.Orientaliskt korthår

orientalisk korthårig katt i himmelssäng

Bildkredit: Anna Pozzi Zoophotos, ShutterstockDessa katter är inte tekniskt allergivänliga, men de producerar mindre håravfall och mjäll än vad den typiska kattrasen gör. Den här kattens fina, korta hår faller endast lätt och de producerar inte mycket mjäll att oroa sig för. Daglig kamning och ett enstaka bad kan hålla denna katt hårfri nog för allergiska människor att umgås med.


två.javanesiska

javanesisk katt

Bildkredit: RakhmadStudio, Shutterstock

Dessa katter fäller sällan och lämnar hår efter sig, vilket gör dem till ett utmärkt husdjursalternativ för dem som lider av allergier. De anses också producera låga mängder mjäll, vilket är en stor faktor när det kommer till katter som utlöser allergiska reaktioner hos människor. De tenderar också att producera mindre av kattens d1-protein som är känt för att orsaka allergier.


3.balinesiska

balinesisk katt i grå bakgrund

Bildkredit: Pasiaflora, Shutterstock

Medan balinesisk katt har långt hår verkar de producera låga mängder allergener, precis som korta, slankhåriga katter gör. De råkar också fälla mindre än de flesta katter, vilket inte bara gynnar de som har allergier utan också gör det lätt att städa. Deras långa hår utvecklar vanligtvis inte trassel heller, vilket gör dem lätta att putsa.


Fyra.Cornish Rex

Cornish rex i gräset

Bildkredit: Rita_Kochmarjova, Shutterstock

Anledningen till att denna kattras anses vara allergivänliga för människor är att de frigör lite mjäll och få allergener. De råkar också fälla lätt under hela året, även om fällningen tenderar att bli tyngre under sommarmånaderna. Sammantaget är detta en katt som alla allergiker bör överväga att lägga till i sitt hushåll.


5.Devon Rex

devon rex katt liggande

Bildkredit: Zdeno Kittler, Pixabay

Detta kan låta som en hundras, men detDevon Rexär helt katt. Dessa intelligenta katter har sitt ursprung i England någon gång på 1950-talet. De har korta, tunna pälsar som sällan tappar och producerar lite mjäll. Trots pälsens tunnhet är dessa katter supermjuka och gosiga, vilket gör dem till utmärkta myspartners under filmtid eller på natten när de sover.


6.Sphynx

Grå kanadensisk mink spets sphynx

Bildkredit: evrymmnt, Shutterstock

En stor anledning dessa katter göra bra husdjur för människor med allergier är att de har något hår. Därför fäller de inte och ilskan som de producerar är minimal. Dessa är inte de mjukaste katterna när de kelar, men de är kärleksfulla och tillgivna. De älskar att sova under täcket i sängen på natten med sina mänskliga familjemedlemmar.


7.rysk blå

rysk blå katt som ligger utanför kattlägenhet

Bildkredit: Milada Vigerova, Pixabay

Dessa katter fäller och producerar mjäll precis som de flesta andra kattraser, men de producerar lite Fel d1, som är en kemikalie som är känd för att orsaka allergiska reaktioner hos människor. Dessa bedårande katter är fluffiga och ser vanligtvis knubbiga ut, även om de inte är det. De har vanligtvis runda kinder, spetsiga öron och utåtriktade personligheter.


8.Bengal

bengal kattunge

Bildkredit: JanineWilkins, Pixabay

De Bengal har en tunn, fin päls som fäller ofta men lätt. De producerar lite mjäll, så håret som fälls stör vanligtvis inte de som lider av allergier om hårstråna rensas upp regelbundet. Dessa katter har ett exotiskt utseende och de kräver lite skötsel när de åldras. Bengalkatter är också självständiga och lätta för personer med fullspäckade scheman att ta hand om.


9.Sibirisk

sibirisk katt sitter på en stock

Bildkredit: Just-Mila, Shutterstock

Fastän dessa katter är långhåriga och tenderar att falla ofta, anses de vara allergivänliga eftersom de endast producerar en liten mängd av Fel d1-kemikalien som är känd för att orsaka allergiska reaktioner. De med allvarliga allergiska reaktioner mot katter kanske inte kan hantera denna långhåriga katt, men de med måttliga reaktioner bör finna denna ras lämplig som rumskamrat.


10.Ocicat

ocicat

Bildkredit: dien, Shutterstock

Ocicats tenderar att producera små mängder mjäll och fäller lite under hela året. Det unika med dessa katter är att de kräver lite eller ingen skötsel, och de ska inte behöva städas upp efteråt för att minimera håravfall runt huset.

    Se även: Icke-utgjutande kattraser

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Dessa hypoallergena kattraser kan ge lindring för dem som har allergier mot kattdjur. Beroende på omfattningen av allergier som en person har, kan vissa av dessa kattraser vara lämpliga eller inte. Det är en bra idé att besöka varje ras personligen för att se om några allergiska reaktioner utvecklas.


Utvald bildkredit: Uschi Dugulin, Pixabay

Innehåll