10 bästa kattfoder för urinvägshälsa 2022 – recensioner och köpguide

vit brittisk katt nära matskålNär det gäller beteendeproblem hos katter, olämplig urinering är en av huvudorsakerna till att många äldre katter ges till djurhem eftersom de inte använder kattlådan för att kissa. Om din katt plötsligt inte kissar i kattlådan, eller om han verkar ha ont när han kissar, kan han ha problem med sin urinvägshälsa. Du kanske också märker blod dyker upp i din katts urin, vilket är ytterligare ett tecken på att något är fel med sin urinvägshälsa.

Den goda nyheten är att det finns många kattfoder på marknaden som stödjer en god urinvägshälsa. Dessa livsmedel innehåller begränsade mängder mineraler som kalcium, fosfor och magnesium som är kopplade till bildandet av urinkristaller och stenar. Vi har sammanställt dessa recensioner av de bästa kattmaterna för urinvägshälsan för att hjälpa dig välja rätt foder för din kattvän.

hepper katttassavdelare

En snabb jämförelse av våra favoriter (2022)

Betyg Bild Produkt Detaljer
Bäst totalt sett Vinnare Hill’s Prescription Diet c/d Multicare Urinary Care torrfoder för katter Hill’s Prescription Diet c/d Multicare Urinary Care torrfoder för katter
 • Veterinärutvecklad och godkänd
 • Innehåller kontrollerade nivåer av kristall
 • Kycklingsmak katter gillar
 • Kontrollera senaste pris
  Bästa värde Andra plats Royal Canin Veterinary Diet Urinary SO Loaf i sås Royal Canin Veterinary Diet Urinary SO Loaf i sås
 • Formulerad för att hjälpa till att behandla
 • Katter tycker om smakerna av fläsk och kyckling
 • Formulerad för att få katter att dricka mer vatten
 • Kontrollera senaste pris
  Premium val Tredje plats Purina Pro Plan Urinvägshälsoformel Purina Pro Plan Urinvägshälsoformel
 • Riktig kyckling smak katter älskar
 • Minskar pH i urinen
 • Gjord i USA
 • Kontrollera senaste pris
  Iams Proactive Health Vuxen Urinvägshälsa Torrfoder för katter Iams Proactive Health Vuxen Urinvägshälsa Torrfoder för katter
 • Utvecklad för att minska urinens pH
 • Gjord på äkta kyckling
 • Högt proteininnehåll
 • Kontrollera senaste pris
  Hill’s Prescription Diet Multi-Benefit w/d Hill’s Prescription Diet Multi-Benefit w/d
 • Minskar magnesium och natrium
 • Helt naturliga ingredienser
 • Katter njuter av kycklingsmaken
 • Kontrollera senaste pris

  De 10 bästa kattfoder för urinvägshälsa

  1.Hill’s Prescription Diet c/d Multicare Urinary Care Cat Food – Bäst totalt sett

  Hill Kolla pris på Chewy Kontrollera pris på Amazon

  Huvudingredienser) Kyckling
  Fetthalt 13 %
  Proteininnehåll 30 %
  Kaloriinnehåll 349/kopp

  Hill’s Prescription diet c/d Multicare Urinary Care with Chicken har utvecklats av veterinärer och näringsexperter för att stödja katternas urinvägshälsa. Detta torrfoder för katter innehåller den perfekta balansen av viktiga näringsämnen för att förbättra de flesta urinvägsproblem som katter möter.

  Detta foder med kycklingsmak innehåller kontrollerade nivåer av magnesium, kalcium och fosfor bland andra ingredienser som katter behöver för att hålla sig friska inklusive Omega 3-fettsyror, antioxidanter och kalium. Många veterinärer rekommenderar denna Hill's-produkt för katter som lider av återkommande urinvägsinfektioner eftersom det har visat sig fungera. En sak vi inte gillade med detta kattfoder för urinvägshälsan är priset eftersom det är dyrt.

  Även om det är dyrt, anser vi denna Hill's-produkt som den bästa totala kattmaten för urinvägshälsan eftersom katter älskar kycklingsmaken, maten innehåller 30 % protein och detta veterinärgodkända foder har alla de rätta ingredienserna för att stödja en god urinvägshälsa .

  Sammantaget tycker vi att detta är det bästa kattfodret för urinhälsa som finns i år.

  Fördelar
  • Veterinärutvecklad och godkänd
  • Innehåller kontrollerade nivåer av kristallframkallande mineraler
  • Kycklingsmak katter gillar
  Nackdelar
  • Dyr

  två.Royal Canin Veterinary Diet Urinary SO Loaf in Sauce – Best Value

  Royal Canin Veterinary Diet Urinary SO

  Huvudingredienser) Fläskbiprodukter, fläsklever, kyckling, kycklinglever
  Fetthalt 2,5 %
  Proteininnehåll 10,5 %
  Kaloriinnehåll 135/kopp

  Formulerad för att ge näringsstöd för den vuxna kattens urinvägar och blåshälsa, Royal Canin Urinary SO är ett vått kattfoder som består av biprodukter från fläsk och kyckling. Detta kattfoder har utvecklats för att minska risken för kristallbildning i urinblåsan och för att förebygga struvitstenar från återkommande. Denna mat arbetar för att öka urinnivåerna för att hjälpa till att späda ut överskott av mineraler som kan orsaka kristaller och stenar.

  Enligt vår mening är Royal Canin Veterinary Diet Urinary SO det bästa kattfodret för urinvägshälsan för pengarna. Denna burkmat är rimligt prissatt, och katter njuter av fläsk- och kycklingsmakerna i denna mat. Ännu viktigare, det gör ett bra jobb med att ta itu med kristall- och stenbildningen som ofta förekommer hos katter, och särskilt katter som är lite äldre.

  Det finns ett par nackdelar med detta Royal Canin-foder inklusive det skorpliknande bruna lagret på botten av burken som många katter vägrar att äta. En annan negativ sak med detta foder är att burkens storlek nyligen har minskat från 5,8 uns till 5,1 uns vilket innebär att konsumenterna nu måste betala mer för att få mindre kattmat.

  Fördelar
  • Formulerad för att hjälpa till att behandla och förhindra kristall- och stenbildning i urinblåsan
  • Katter tycker om smakerna av fläsk och kyckling
  • Formulerad för att få katter att dricka mer vatten
  Nackdelar
  • Kan storlek reducerad
  • Obehagligt skorpliknande lager på botten av burk som katter inte gillar

  3.Purina Pro Plan Urinvägshälsoformel – Kyckling

  Purina Pro Plan Urinvägshälsa våtmat för katter

  Huvudingredienser) Kyckling och fågel
  Fetthalt 3,5 %
  Proteininnehåll 12 %
  Kaloriinnehåll 25,1/kopp

  Purina Pro Plan Focus Urinvägshälsoformel – Kyckling är formulerad för att bibehålla god urinhälsa genom att sänka urinens pH samtidigt som den ger lågt magnesium i kosten. Minskningen av pH-värdet i urinen och tillsatsen av magnesium till en katts diet kan hjälpa till att förhindra bildandet av kristaller och stenar i urinblåsan.

  De flesta katter njuter av denna såsöverdragna mjuka mat som är gjord på äkta kyckling.

  Detta lågkalorimat har berikats med många viktiga vitaminer och mineraler för att stödja katternas immunförsvar. Tillverkad i USA, kan detta konserverade kattmat matas som det är eller användas som en topper över torr kattmat. Det här är ett bra alternativ om din katt inte är van vid att äta konserver eller om du hellre vill fortsätta att mata din katt med kibbitar för att bibehålla en god munhälsa.

  Även om detta våta kattfoder från Purina fungerar bra för att stödja urinvägarnas hälsa, luktar maten obehagligt. Vissa människor rapporterar att detta foder ger deras katter fruktansvärd gas, vilket är något som kan vara lite avskräckande, speciellt om du spenderar mycket tid på att gosa med din kattvän.

  Fördelar
  • Riktig kyckling smak katter älskar
  • Minskar pH i urinen
  • Gjord i USA
  • Låga kalorier
  Nackdelar
  • Luktar starkt
  • Kan ge katter gas

  Fyra.Iams Proactive Health Vuxen Urinvägshälsa Torrfoder för katter

  IAMS PROAKTIV HÄLSA Vuxen Urinvägshälsa Torrfoder för katter

  Kolla pris på Chewy Kontrollera pris på Amazon
  Huvudingredienser) Kyckling och kycklingbiprodukter
  Fetthalt 13 %
  Proteininnehåll 25 %
  Kaloriinnehåll N/A

  Detta torrfoder för katter från Iams har utvecklats för att sänka urinens pH för att uppmuntra friska urinvägar. Iams Proactive Health Vuxen Urinvägshälsa innehåller äkta kyckling och kycklingbiprodukter, tillsammans med fullkornsmajs och andra naturliga ingredienser.

  Vi gillar det faktum att äkta animaliskt protein är huvudingrediensen i Proactive Health Vuxen Urinvägshälsa. Detta foder har också ett relativt högt proteininnehåll på 25 %, vilket är fördelaktigt för katters allmänna hälsa. De flesta katter tycker om att äta denna kibble även om det verkar vara lite av en hit eller miss när det gäller smaken. Vissa kattägare tycker att deras katter vägrar att äta detta foder så du vet aldrig säkert om din katt kommer att njuta av smaken eller inte.

  Vissa människor rapporterar att detta foder gör att deras katter får gaser och resulterar i mycket illaluktande bajs. Andra säger att deras katter bajsar oftare när de äter denna mat. Många som klagar över dessa problem tror att den skyldige kan vara fullkornsmassen.

  Fördelar
  • Utvecklad för att minska urinens pH
  • Gjord med äkta kyckling och kycklingbiprodukter
  • Högt proteininnehåll
  Nackdelar
  • Vissa katter gillar inte smaken
  • Kan orsaka gaser och illaluktande bajs

  5.Hill’s Prescription Diet Multi-Benefit w/d

  Hill

  Kolla pris på Chewy Kontrollera pris på Amazon
  Huvudingredienser) Bryggarris, majsglutenmjöl, kycklingmjöl, majsglutenmjöl, bryggeris
  Fetthalt 13 %
  Proteininnehåll N/A
  Kaloriinnehåll N/A

  Hill’s Prescription Diet Multi-Benefit w/d är en av de dyrare kattmaterna i våra recensioner, men den har några bra saker att göra. Denna kattmat med kycklingsmak är gjord med helt naturliga ingredienser som vi gillar. Detta torrfoder har formulerats av Hills veterinärer och nutritionister för att göra många saker som att stödja glukos och vikt, förbättra matsmältningen och minska magnesium och natrium för att främja friska urinvägar.

  Vi tycker att det är märkligt att Hill's inte listar proteininnehållet i denna kibble på förpackningen. Vi gissar att det beror på att de två första ingredienserna i denna mat är ris och majs och inte proteinrikt kött. Det är säkert att anta att även om denna mat är helt naturlig, så är den inte en mat med hög proteinhalt. annars skulle proteinhalten ha funnits på förpackningen.

  Även om det är uppenbart att detta foder är formulerat för att minska natrium och magnesium för att hålla en katts urinvägar friska, är det oklart om maten kommer att hjälpa en katt som har kristaller eller stenar i urinblåsan. Sammantaget är detta foder omtyckt av katter och av ägare som vill utfodra sina katter med högkvalitativ, helt naturlig kattmat.

  Fördelar
  • Minskar magnesium och natrium för att främja friska urinvägar
  • Helt naturliga ingredienser
  • Katter njuter av kycklingsmaken
  Nackdelar
  • Inget omnämnande av proteinhalt på förpackningen
  • Det kanske inte är till hjälp för befintliga blåskristaller eller stenar

  6.Forza10 Active Urinary Torrmat för katter

  Forza10 Active Urinary Torrmat för katter

  Huvudingredienser) Ris, ansjovismjöl, hydrolyserat potatisprotein, hydrolyserat fiskprotein
  Fetthalt N/A
  Proteininnehåll 31 %
  Kaloriinnehåll N/A

  Forza10 Active Urinary Torrmat för katter är designad för att stödja katters urinhälsa. Denna mat är berikad med ansjovis fångad i naturen i vattnet utanför Island. De flesta katter älskar smaken av den vildfångade ansjovisen, så om din katt är en kräsen ätare kanske han inte vänder upp näsan för detta foder med fisksmak.

  Förutom ansjovis är detta torrfoder för katter berikat med en blandning av naturliga och terapeutiska växter som främjar god urinvägshälsa. Detta är ett icke-GMO-livsmedel som inte innehåller några konstgjorda konserveringsmedel, färger eller smakämnen.

  Detta Omega-3-rika kattfoder är formulerat för att stödja en god urinvägshälsa och för att lösa upp stenar i urinblåsan. Tillverkarna av Forza10 hävdar att kattägare kommer att se resultat på bara sju dagar, även om det inte anges vilken typ av resultat man kan förvänta sig. Det är säkert att anta att tillverkarna menade att folk borde se mindre kissning utanför kattlådan eller brist på blod i katternas urin. Å andra sidan sa vissa kattägare att denna mat får deras katts bajs att lukta stark fisk.

  Detta är en av de mer prisvärda kattmaterna i våra recensioner som många kattägare svär vid. Vissa personer som hade problem med att deras katter kissade utanför kattlådan rapporterar att de såg förbättring efter en eller två veckor när de bytte till Forza10. Detta kan vara bra mat för dig om din katt älskar fisk och du vill ge honom en helt naturlig kost.

  Fördelar
  • Inga konstgjorda smakämnen, färgämnen eller konserveringsmedel
  • Katter älskar ansjovissmaken
  • Rik på Omega 3
  Nackdelar
  • Kan orsaka illaluktande bajs
  • Otydliga anspråk på förpackningar

  7.Orijen Sex-fisk spannmålsfri torr kattmat

  ORIJEN Sex fisk spannmålsfritt torrfoder för katter Kolla pris på Chewy Kontrollera pris på Amazon

  Huvudingredienser) Makrill, sill, flundra, akadisk kungsfisk, marulk
  Fetthalt tjugo%
  Proteininnehåll 40 %
  Kaloriinnehåll 463/kopp

  Medan Orijen Six Fish Spannmålsfritt torrfoder för katter marknadsförs inte specifikt som kattmat för urinvägshälsan, det är foder som veterinärer rekommenderar för att bibehålla god urinhälsa. Varför? Eftersom denna mat innehåller en hög mängd fiskprotein, Omega 3, och låga koncentrationer av kristallframkallande magnesium. kalcium och fosfor.

  Detta Orijen-kattfoder är gjort med 90 % fiskingredienser för att förse katter med högkvalitativt protein, massor av nyttigt Omega 3 och de viktiga vitaminer och mineraler de behöver för att hålla sig friska. Detta foder innehåller ingen tillsatt soja, majs eller vete och den är frystorkad belagd för att ge den en explosion av vild fisk, rå smak som katter älskar.

  Orijen Six Fish Grain-Free är ett bra val om du vill ge din katt en hälsosam fiskbaserad kost. Men om din katt visar några yttre tecken på urinvägsproblem som urin i blodet, är det bäst att fråga din veterinär om detta är rätt kattmat för dig. Se bara upp för att vissa kattägare säger att detta foder ger deras katter fruktansvärd gas och illaluktande bajs.

  Fördelar
  • Proteinrik
  • Vild fisk smak katter älskar
  • Ingen tillsatt soja, majs eller vete
  Nackdelar
  • Kan ge katter fruktansvärd gas och illaluktande bajs
  • Marknadsförs inte specifikt för urinvägshälsa

  8.Farmina N&D Functional Quinoa Urinary Torrmat för katter

  Farmina N&D Functional Quinoa Urin kattmat

  Huvudingredienser) Anka, ärtstärkelse, kycklingfett, quinoafrö, torkade hela ägg, torkad sill
  Fetthalt N/A
  Proteininnehåll 28 %
  Kaloriinnehåll 391/kopp

  Denna italiensktillverkade torr kattmat är en av de dyraste produkterna i våra recensioner men det är en beprövad favorit bland kattägare. Detta kattfoder stödjer en god urinvägshälsa genom att ge katter en balanserad kost av essentiella aminosyror, mineraler och naturliga antioxidanter.

  Detta kattfoder med anksmak innehåller en låg mängd magnesium och är speciellt framtagen för att återställa urinvägarnas välbefinnande och förhindra struvitstenar. Till och med katter som är kräsna ätande njuter av den naturliga anksmaken av denna kibble. Detta är ett spannmålsfritt, glutenfritt specialmat för katter som många veterinärer rekommenderar för att stödja en god urinvägshälsa.

  Jämfört med några av de andra kattmaterna i våra recensioner innehåller detta foder nästan 400 kalorier per kopp, vilket inte är bra om din katt redan är på den tjocka sidan. Annars kan du känna dig säker på att ge din katt detta foder om han inte är överviktig eller lider av ett allvarligt urinvägsproblem som en infektion. Kontakta i så fall din veterinär omedelbart för råd.

  Fördelar
  • Speciellt framtagen för att förhindra struvitstenar
  • Låg mängd magnesium
  • Katter tenderar att gilla anksmaken
  Nackdelar
  • Högt i kalorier
  • Dyrt

  9.Blue Buffalo Natural Veterinärdiet Urinvård Spannmålsfritt torrfoder för katter

  Blue Buffalo Natural Veterinary Diet Kolla pris på Chewy Kontrollera pris på Amazon

  Huvudingredienser) Kyckling, kycklingmjöl, ärtprotein
  Fetthalt elva%
  Proteininnehåll 38 %
  Kaloriinnehåll 352/kopp

  Om du har en överviktig katt med urinvägsproblem kan detta foder av Blå buffel kan vara precis vad du letar efter! Viktkontroll + urinvård Kattfoder är gjord med de idealiska nivåerna av fett och kalorier för att hjälpa din katt att tappa dessa oönskade kilon samtidigt som den får honom att känna sig mättare längre.

  Detta torrfoder för katter innehåller begränsade mängder mineraler som magnesium och natrium för att bibehålla god urinvägshälsa. Den här nyttiga köttbiten innehåller äkta kyckling och ingen majs, vete, soja, konstgjorda konserveringsmedel eller smakämnen. Liksom alla djurfoder från Blue Buffalo har viktkontroll + urinvård för kattmat utvecklats av veterinärer, djurnäringsläkare och livsmedelsforskare för att säkerställa att din kattvän inte får något annat än det bästa.

  En nackdel med detta kattfoder är att du behöver tillstånd från din veterinär för att köpa det. Detta görs i en onlinebutik genom att helt enkelt ladda upp en skanning eller foto av en kopia av din veterinärs tillstånd så att du kan fortsätta genom kassan. Detta är ett stort negativt om du har en begränsad budget och inte har råd med en resa till veterinären bara för att få ett tillståndsformulär.

  Fördelar
  • Inga konstgjorda smakämnen, konserveringsmedel, soja, vete eller majs
  • Låg magnesium och natrium
  • Naturlig kycklingarom
  • Perfekt för överviktiga katter
  Nackdelar
  • Behöver veterinärtillstånd

  10.Wysong Uretic Natural Food For Cats

  Wysong Uretic - Torrt naturligt foder för katter

  Kolla pris på Chewy Kontrollera pris på Amazon
  Huvudingredienser) Kyckling, kycklingmjöl, kycklingfett, potatisprotein, brunt ris
  Fetthalt 13 %
  Proteininnehåll 42 %
  Kaloriinnehåll 447/kopp

  Detta torr kattmat från Wysong är ett uretiskt kattfoder vilket innebär att det har en högre köttproteinhalt som naturligt försurar urinens pH. Med andra ord är den här kibble gjord för att sänka urinens pH som orsakar blåskristaller och stenar. Kattägare rapporterar att deras katter älskar detta foder med kycklingsmak vilket är bra att veta om din katt är kräsen.

  Detta torra kattfoder är inte spannmålsfritt eftersom det innehåller brunt ris, så om spannmål är ett no-go för dig är det här inte rätt foder för att få din katt! Vissa människor rapporterar att detta foder gör att deras katter får lös avföring och illaluktande bajs. Detta är inte den bästa kattmaten om din katt är överviktig eftersom bara en kopp innehåller 447 kalorier. Du kan dock blanda detta foder med din katts vanliga foder för att minska antalet kalorier lite. Tillverkarna föreslår till och med det på deras hemsida så det går bra att göra!

  Fördelar
  • Högt innehåll av köttprotein
  • Sänker urinens pH
  • Kycklingsmak katter gillar
  Nackdelar
  • Inte spannmålsfri
  • Kan orsaka lös avföring och illaluktande bajs
  • Högt i kalorier

  hepper katttassavdelare

  Köparguide: Att välja det bästa kattfodret för urinvägarna

  Som du kan se har du många alternativ när det kommer till kattmat för urinvägshälsan. Det finns till exempel både våtfoder och torrfoder gjorda för urinvägshälsan, såväl som helt naturliga livsmedel och spannmålsfria val, för att bara nämna några. En bra tumregel att följa när du väljer rätt foder för din katt är att tänka på hans vanor. Gillar din katt bara krispigt kattmat som är torrt eller föredrar den mjuk och blöt mat?

  Smaken är en annan stor faktor. Vissa katter älskar fisk och andra hatar det. Tänk på din kattsfavoritsmakeroch vilken typ av mat han äter så att du kan begränsa dina val. Kostnaden är en annan faktor att ta hänsyn till, och särskilt om du har en stram budget. En del av kattmaten i våra recensioner är på den dyra sidan medan andra är mer överkomliga.

  Om du hellre inte vill betala en hög veterinäravgift bara för att få en veterinärs tillstånd att köpa mat, hoppa över alla speciella kattfoder som kräver det. Det finns gott om val som inte kräver veterinärtillstånd. I ett nötskal, de viktigaste faktorerna att tänka på när du köper kattmat för urinvägshälsan inkluderar:

  • Din katts preferens för mattyp
  • Smaken av maten
  • Ingredienserna i maten
  • Kostnaden för maten

  hepper katttassavdelare

  Slutsats

  Alla vet att katter kan visa ett vansinnigt beteende eftersom katter är konstiga av naturen men väldigt roliga! Men om din katt börjar kissa överallt i ditt hus utom i sin kattlåda eller beter sig illa, kan han ha problem med urinvägarna. Många katter, och särskilt äldre katter, har urinvägsproblem som ofta kan lösas genom diet.

  Den första uppgiften är att prata med din veterinär för att utesluta något allvarligt. Om problemet är något som kan behandlas genom att ändra din katts diet, måste du leta efter mat som stöder en god urinvägshälsa. Läs igenom dessa recensioner för att hitta en mat som bäst möter dina behov. Vi rekommenderar starkt båda Hill’s Prescription diet c/d Multicare Urinary Care with Chicken och Royal Canin Veterinary Diet Urinary SO . Båda är förstklassiga specialmat för katter som har utvecklats av experter för att stödja katternas urinvägshälsa.


  Utvald bildkredit: EleniaPhoto, Shutterstock

  Innehåll