10 bästa spannmålsfria hundfoder 2022 – recensioner och toppval

hund äter kyckling korn fri matSpannmål är ett av de främsta allergenerna för hundar. Medan hundar har utvecklats till att äta spannmål, enligt a studie publiceras i Natur tidskrift, gör spannmål upprörd vissa hunds magar och kan utlösa hudproblem hos vissa hundar.

Om din hund är känslig för spannmål kan det ofta vara avgörande för deras välbefinnande att hitta ett spannmålsfritt hundfoder. Lyckligtvis finns det massor av spannmålsfria alternativ på marknaden, främst på grund av missuppfattningen att spannmålsfritt är hälsosammare för alla hundar (läs: det är det inte).

Ändå kan det vara svårt att sortera igenom denna uppsjö av spannmålsfria hundfoder på marknaden, och det är just därför vi gjorde denna recensionsartikel. Vi kommer att diskutera några av de bästa och sämsta spannmålsfria hundmaterna på marknaden och guida dig genom att välja den bästa för din hund.


En snabb jämförelse av våra favoriter

Betyg Bild Produkt Detaljer
Bäst överlag Vinnare Merrick Chunky spannmålsfritt våtfoder för hundar Merrick Chunky spannmålsfritt våtfoder för hundar
 • Högt proteininnehåll
 • Ingredienser av hög kvalitet
 • Chunky med välsmakande sås
 • Kontrollera senaste pris
  Bästa värde Andra plats Purina Beyond Wild Prey-inspirerad spannmålsfri kalkon, lever och anka Purina Beyond Wild Prey-inspirerad spannmålsfri kalkon, lever och anka
 • Billig
 • inte ärtor
 • Innehåller uteslutande kött och tillsatta näringsämnen
 • Kontrollera senaste pris
  Premium val Tredje plats Instinct Raw Boost spannmålsfritt recept med äkta kycklingtorr hundmat Instinct Raw Boost spannmålsfritt recept med äkta kycklingtorr hundmat
 • Burfri kyckling
 • Lämplig för alla livsstadier
 • Stort innehåll av makronäringsämnen
 • Kontrollera senaste pris
  Wellness CORE Spannmålsfri Urbenad kalkon, kalkonmåltid & kyckling Wellness CORE Spannmålsfri Urbenad kalkon, kalkonmåltid & kyckling
 • Ingredienser av hög kvalitet
 • Högt proteininnehåll
 • Kontrollera senaste pris
  CANIDAE Spannmålsfri REN äkta lax & sötpotatisrecept CANIDAE Spannmålsfri REN äkta lax & sötpotatisrecept
 • Bra innehåll av makronäringsämnen
 • Köttkällor av hög kvalitet
 • Kontrollera senaste pris

  De 10 bästa spannmålsfria hundfoder – recensioner 2022

  1.Merrick Chunky spannmålsfritt våtfoder för hundar – Bäst totalt sett  Detta blöt hundmat är det bästa spannmålsfria alternativet på marknaden för närvarande. Den är hög i både protein och fett, vilket gör den lämplig för de flesta hundar. Fukthalten är mycket hög, så den garanterade analysen kan vara något missvisande. Men efter att ha tagit hänsyn till mängden fukt som ingår i övervägande, fann vi att detta hundfoder innehöll mer protein per kalori än de flesta andra hundfoder på marknaden.

  Ingredienslistan är också praktiskt taget perfekt. Urbenat nötkött är den första ingrediensen. Eftersom denna mat är chunky, kan du se bitarna av nötkött. Nötbuljong ingår som den andra ingrediensen och tillför en hel del extra protein och näringsämnen till detta hundfoder. Grönsaksbuljong ingår också och tillför flera näringsämnen också. Vi gillade också införandet av nötlever. Levern är ett näringstät organ som är en utmärkt ingrediens i hundmat.

  Många hundar älskar detta foder på grund av dess konsistens. Den är chunky, vilket är ganska sällsynt faktiskt. De flesta våta hundfoder mals. Den innehåller också en hel del sås, vilket gör den väldigt god. Om din hund är kräsen är detta ett anständigt foder att testa också.

  Fördelar
  • Högt proteininnehåll
  • Ingredienser av hög kvalitet
  • Chunky med välsmakande sås
  • USDA-inspekterat urbenat nötkött
  Nackdelar
  • Dyr

  två.Purina Beyond Wild Prey-inspirerad spannmålsfri kalkon, lever och anka – mest prisvärt

  2Purina Beyond Wild Prey-inspirerad spannmålsfri högproteinkalkon

  Vi gillade denna hundmat . Ingredienslistan är oöverträffad. Denna mat innehåller endast animaliska produkter och tillsatta mineraler. Den första ingrediensen är hel kyckling, följt av kalkonbuljong, kyckling, lever och anka. Vi älskade att den här listan innehåller en mängd olika proteinkällor, som hjälper till att förhindra bildandet av matallergier.

  Denna mat är också extremt hög i protein och fett samtidigt som den förblir låg i kolhydrater. Det är så våra hundar utvecklades för att äta, så detta foder är perfekt för de flesta hundar.

  Utöver detta är denna mat rik på glukosamin, vilket kan varatill hjälp för hundar med ledproblem. Inklusionen av levern ökar också andelen vitamin A, järn och essentiella aminosyror – allt som våra hundar behöver för att trivas. Dessutom finns det inga konstgjorda färger, smaker, konserveringsmedel eller ärter.

  Sammantaget innehåller detta foder allt som din hund behöver och inget de inte gör, allt till ett lägre pris än de flesta av konkurrenterna. Detta är det bästa spannmålsfria hundfodret för pengarna. Vi kan verkligen inte rekommendera detta hundfoder tillräckligt.

  Fördelar
  • Billig
  • inte ärtor
  • Innehåller uteslutande kött och tillsatta näringsämnen
  • Högt innehåll av glukosamin
  Nackdelar
  • Inte för valpar

  3.Instinct Raw Boost spannmålsfritt recept med riktig kyckling – bäst för valpar

  Den här maten är lämplig för alla livsstadier, inklusive valpar och jätterasvalpar. Den kan tillgodose näringsbehoven hos alla hundar, oavsett ålder.

  Denna mat innehåller riktiga frystorkade köttbitar, vilket ökar proteinhalten avsevärt. Burfri kyckling är den första ingrediensen, som är ett högkvalitativt protein för de flesta hundar. Men många hundar är allergiska mot kyckling eftersom de har ätit det så mycket. Om din hund är allergisk mot kyckling är detta inte rätt hundfoder för dig.

  Den tredje ingrediensen i denna hundmat är ärtor. Det kan finnas ett samband mellan ärtor och specifika hälsoproblem hos hundar, vilket är en anledning till att detta foder inte får högre betyg. Det finns dock för närvarande inte säker information om denna fråga. Vi väntar på att FDA ska bli klara med sin utredning. Under tiden kan du läsa mer djupgående information om detta i köparguiden nedan.

  Vi älskade också innehållet av makronäringsämnen i denna mat. Den är väldigt hög i protein och fett, vilket är precis vad våra hundar behöver för att trivas.

  Fördelar
  • Burfri kyckling
  • Lämplig för alla livsstadier
  • Stort innehåll av makronäringsämnen
  Nackdelar
  • Inkluderar ärtor som tredje ingrediens

  Fyra.Wellness CORE Spannmålsfri, urbenad original kalkon, kalkonmåltid och kycklingmåltid

  4Wellness CORE Spannmålsfri Original Urbenad Turkiet

  Även om den här maten är rankad som nummer fyra på vår lista, är det fortfarande ett utmärkt alternativ för de flesta hundar. Den innehåller urbenad kalkon som den första ingrediensen, följt av kalkonmjöl och kycklingmjöl. Köttmåltider är inte nödvändigtvis en skadlig ingrediens. De är ofta mer näringsrika än helt kött. Måltid görs genom att tillaga köttet så att fukthalten sänks. Man gör i princip buljong av det och fortsätter sedan. Detta lämnar ett näringstätt pulver efter sig.

  Denna metod för tillagning av kött är utomordentligt lämplig för torr hundmat eftersom det måste ha låg fuktighet för att formas till föda.

  Även om vi inte har några problem med måltiden i denna produkt, uppskattade vi inte inkluderingen av ärter. Ärtor kan vara kopplade till specifika hälsoproblem, som vi kommer att diskutera mer ingående senare. Av den anledningen föredrar vi mat utan ärter – om så bara tills forskningen är ute i ärtfrågan. Det är alltid bättre att vara säker än att vara ledsen.

  Makronäringsinnehållet i denna mat är ganska bra, även om fettet kan vara lite högre.

  Fördelar
  • Ingredienser av hög kvalitet
  • Högt proteininnehåll
  Nackdelar
  • Inkluderar ärtor

  5.CANIDAE Spannmålsfri REN äkta lax & sötpotatisrecept

  5CANIDAE Spannmålsfri REN äkta lax & sötpotatisrecept Torrhundmat

  Detta är en annan anständig mat , även om det inte är det bästa vi någonsin sett. Den är gjord av endast åtta ingredienser utan spannmål. Om din hund är allergisk mot spannmål och en mängd andra ingredienser, är detta ett av de bättre hundmatalternativen som de kan tolerera. Det är också bra för hundar som har känsliga magar eftersom det låga antalet ingredienser innebär att det finns färre saker som kan störa din hunds matsmältning.

  Ingredienserna som ingår är också av ganska hög kvalitet. Det inkluderar lax, laxmjöl och menhaden fiskmjöl - tre ingredienser som är högkvalitativa och pålitliga val för alla hundmat. Men denna mat innehåller också ärtor, som för närvarande undersöks av FDA. Ärter kan vara relaterade till vissa hjärtsjukdomar hos hundar, även om utredningen för närvarande inte är klar. Detta är en av de enda betydande nackdelarna med denna mat.

  Makronäringsinnehållet i denna mat är ganska anständigt. Den innehåller en hög andel protein och fett, vilket är perfekt för de flesta hundar.

  Fördelar
  • Bra innehåll av makronäringsämnen
  • Köttkällor av hög kvalitet
  Nackdelar
  • Inkluderar ärtor

  6.Nulo Freestyle Lax & ärter recept Spannmålsfritt torrfoder för vuxna

  6Nulo Freestyle Lax & Peas recept Spannmålsfritt torrfoder för vuxna

  Den här maten är tillverkad av 80 % animaliska proteiner. Alla ingredienser är lågglykemiska, vilket betyder att de inte kommer att få din hunds blodsocker att stiga. Vi gillade också att den innehåller höga nivåer av vitamin B6 och andra aminosyror, som är viktiga för din hunds muskelmassa och hjärta.

  Den första ingrediensen i detta hundfoder är lax – i synnerhet urbenad lax. Andra ingredienser inkluderar saker som kalkonmjöl och menhaden fiskmjöl. Vi hade inga problem med de flesta ingredienserna. De flesta är av ganska hög kvalitet och passar nästan alla hundar. Men som många andra hundfoder på den här listan innehåller den här också ärter. Som vi har diskuterat i andra recensioner kan ärter vara kopplade till specifika hjärtproblem hos hundar - även om juryn fortfarande är ute efter ett definitivt svar.

  Utöver ärtorna innehåller denna mat inte heller särskilt mycket protein. Kolhydrater är ganska högre i maten också. Även om detta inte nödvändigtvis är en dålig sak för alla hundar, är protein och fett nästan alltid att föredra framför kolhydrater i hundmat.

  Fördelar
  • 80% animaliskt protein
  • Urbenad lax är den första ingrediensen
  Nackdelar
  • Inkluderar ärtor
  • Högt kolhydratinnehåll

  7.Smak av Wild Sierra Mountain torr hundfoder

  7Taste of the Wild Sierra Mountain Spannmålsfritt torrt hundfoder

  De flesta hundfoder som tillverkas av Taste of the Wild är spannmålsfria. På grund av detta,Taste of the Wilds recept är ganska populära bland de som letar efter spannmålsfri hundmat. Även om den här maten inte är dålig, är många av deras recept inte vår favorit. Vi granskade särskilt deras Sierra Mountain-recept.

  Denna mat innehåller lamm och lammmjöl som de två första ingredienserna. Lamm är en sällsynt ingrediens på hundmatsmarknaden, så detta foder kan vara lämpligt för hundar med allergier. Efter dessa två första ingredienser kommer en lista med grönsaker – förutom äggprodukten som finns på plats nummer fyra. Vissa av dessa grönsaker är av hög kvalitet, men andra lyfter några röda flaggor. Ärtor och linser står ganska högt upp på listan. Dessa ingredienser kanske inte är de bästa för våra hundar, vilket vi kommer att diskutera ingående senare.

  Denna mat är gjord utan spannmål, majs, vete, fyllmedel, konstgjorda ingredienser, smakämnen, färgämnen eller konserveringsmedel. Sammantaget är det generellt hälsosamt. Men alla negativa saker vi har diskuterat sänkte betyget en hel del.

  Fördelar
  • Högkvalitativt lamm som första ingrediens
  • Fri från konstgjorda ingredienser
  Nackdelar
  • Ärtor och linser ingår
  • Lågt proteininnehåll

  8.American Journey Lax & Sweet Potato Recept

  8American Journey Lax & Sweet Potato Recept Spannmålsfri torr hundmat

  Den här maten är fri från spannmål, inklusive majs och vete. Den är också fri från soja, vilket är ett annat vanligt allergen hos hundar. Fyllmedel undviks, så det kan vara lämpligt för hundar med känslig mage också. Den innehåller en mängd näringsrika grönsaker och frukter, som blåbär och morötter. Laxolja och linfrö på extra omega-fettsyror till maten. Denna extra näring hjälper din hund att bibehålla frisk hud och päls – en särskilt trevlig funktion för dem som kämpar med allergier.

  Men det är verkligen där det positiva slutar. Ingredienslistan börjar av hög kvalitet med urbenad kyckling som första ingrediens. Men ärter dyker upp som den fjärde ingrediensen, och ärtprotein dyker upp längre ner i listan. Protein från köttkällor är alltid ett bättre val för hundar än protein från växtkällor. Aminosyrorna som ingår i varje källa är bara olika.

  Dessutom kan ärtor vara kopplade till DCM hos hundar, vilket är en allvarlig hjärtsjukdom.

  Proteinhalten i denna mat är okej, men vi är osäkra på hur mycket som kommer från kött. Fetthalten kan också vara mycket högre.

  Fördelar
  • Laxolja och linfrö ingår
  • jag är inte
  Nackdelar
  • Ärt- och ärtprotein ingår
  • Lågt proteininnehåll

  9.Blue Buffalo Wilderness Chicken Recept Spannfritt

  9Blue Buffalo Wilderness Chicken Recept Spannmålsfri torrfoder för hundar

  Blå buffel är ett populärt märke, men det här receptet gjorde oss besvikna. Ingredienslistan börjar okej med urbenad kyckling och kycklingmåltid. Men det inkluderar då ärter och ärtprotein.

  Ärter innehåller ganska mycket protein. Ibland isolerar hundmatsföretag detta protein och lägger till det i sin hundmat. Detta höjer proteinnivån i maten. Växtprotein är dock inte detsamma som köttprotein. Det innehåller helt enkelt inte samma aminosyror. På grund av detta är det inte en kvalitetskälla till protein för våra hundar i de flesta fall.

  Medan proteinhalten i denna mat är ganska hög, vi måste komma ihåg att mycket av det kommer från ärtor. Därför är mängden protein från kött inte speciellt hög. Fetthalten är också låg. Som vi kommer att se i köparguiden, har våra hundar fötts upp för att leva på stora mängder fett, vilket detta foder helt enkelt inte ger.

  Förutom detta betydande klagomål är denna mat också ganska dyr.

  Fördelar
  • Kvalitetskött ingår
  Nackdelar
  • Ärtprotein ingår
  • Låga mängder animaliskt protein
  • Dyr

  10.True Acre Foods Recept för kyckling och grönsaker

  10True Acre Foods Recept för kyckling och grönsaker Spannmålsfritt torrfoder för hundar

  Vi ville gilla den här maten . Det ser bra ut på utsidan. Den innehåller massor av fibrer för att stödja din hunds matsmältning, samt en mängd omega-fettsyror för att stödja din hunds hud och päls. Den är också fri från många konstgjorda ingredienser.

  Men efter lite grävande hittade vi en hel del nackdelar med denna mat. Även om det innehåller kyckling som den första ingrediensen, är ärtor och ärtstärkelse de andra två. Även om vi inte har de exakta mängderna av var och en av dessa ingredienser, skulle vi antagligen satsa på att om de kombinerades skulle ärt- och ärtstärkelsen troligen vara den första ingrediensen - inte kycklingen. Detta är ett standardknep som hundmatsföretag använder för att se till att ingredienser visas lägre på listan.

  Ärtor är ingen bra ingrediens för våra hundar. De kan vara relaterade till vissa hjärtsjukdomar, som vi diskuterar ingående i vår köparguide. FDA undersöker för närvarande kopplingen.

  Fjäderfäbiprodukter ingår också i detta foder. Detta är besvärligt av två anledningar. För det första är biprodukter i allmänhet ingredienser av lägre kvalitet. För det andra vet vi inte vilken typ av fjäderfä som ingår. Ingrediensen är ganska vag. Fjäderfä kan vara många olika saker.

  Fördelar
  • Omega-fettsyror ingår
  Nackdelar
  • inkluderar fjäderfäbiprodukter
  • Ärtor högt upp på ingredienslistan
  • Lågt proteininnehåll

  Köparguide

  Att välja ut hundmat kan vara förvånansvärt komplicerat. Vi är här för att beväpna dig med all information du behöver för att välja det perfekta hundfodret för din hund. Nedan hittar du en förklaring av några av de kritiska begrepp du behöver känna till för att välja den bästa maten.

  Vad är grejen med ärtor?

  Under hela vår recensionssektion har vi slagit ner några livsmedel eftersom de inkluderade en betydande mängd ärtor. Även om ärtor är en hälsosam mat för människor, kanske de inte är för våra hundar.

  De FDA undersöker för närvarande ett samband mellan viss hundmat och Canine Dilated Cardiomyopathy (DCM). Detta allvarliga hjärttillstånd kan leda till döden hos vissa hundar när de inte behandlas.

  Även om länken fortfarande är under utredning, har FDA upptäckt att de spannmålsfria dieterna kan vara boven. Det verkar dock inte vara alla spannmålsfria dieter. Istället verkar många av de dieter som konsumeras av hundar med DCM äter hundmat som innehåller ärtor eller linser. Vissa hundar verkar vara drabbade som äter mat som innehåller spannmål med mycket ärter och/eller linser.

  Därför är det troligen inte uteslutningen av spannmål i sig som orsakar problemet. Istället är det sannolikt en mängd faktorer som raser (Golden Retriever verkar vara särskilt påverkade) och kost. Ärtor kan eller kanske inte är en faktor, men just nu verkar det mer som det förra.

  För närvarande tror vi att det är säkrare att välja ett livsmedel som inte innehåller stora mängder ärter – åtminstone medan FDA undersöker kopplingen.

  Vikten av protein och fett

  Idag är många hundfoder otroligt höga i kolhydrater. Majoriteten på marknaden verkar vara nära 50% fett när fukthalten tas bort från ekvationen. Många hundar kan komma undan med att äta så här många kolhydrater. Det betyder dock inte att de kan trivas med denna diet.

  Varje djur behöver en viss mängd protein, fett och kolhydrater för att överleva. Dessa tre näringsämnen kallas makronäringsämnen. Studier har visat att hundar föredrar ett makronäringsinnehåll som innehåller 30 % protein, 63 % fett och 7 % kolhydrater. Detta är förhållandet som de naturligt är avsedda att konsumera och vad de behöver äta för att trivas.

  När du letar efter hundmat ligger det i ditt husdjurs bästa intresse att välja ett foder som stämmer överens med förhållandet så nära som möjligt. Tyvärr är det svårt att hitta ett livsmedel som till och med kommer nära detta förhållande på marknaden idag. Istället rekommenderar vi att sikta på att välja mat som är så låg i kolhydrater som möjligt.

  När vi granskade varje livsmedel jämförde vi det med detta förhållande också. Vissa livsmedel rankas mycket lågt mestadels för att de helt missar märket på innehållet av makronäringsämnen.

  Blöt eller torrt hundmat?

  Många husdjursföräldrar hänger på om de ska välja torrfoder eller våtfoder. Vi är här för att ge ett enkelt svar på denna debatt: det spelar ingen roll. Du kan hitta bra våtfoder för hundar och bra torrfoder för hundar. I slutändan spelar det ingen roll vilken form av hundmat du väljer, så länge det är av hög kvalitet.

  Vissa människor pressar torr hundmat på grund av missuppfattningen att det håller din hunds tänder rena. Vetenskapliga bevis är dock blandade i detta avseende. Det enda fodret som tycks hålla en hunds tänder rena nämnvärt är foder speciellt utformad för att göra just det. Dessutom, om du borstar din hunds tänder eller ger tandtugg, kommer det förmodligen inte att spela så stor roll ändå.

  Enkelt uttryckt finns det många olika sätt att hålla din hunds tänder rena. Att bara mata dem med torrfoder är inte ett av dessa sätt.

  Fastna inte i debatten om torrfoder kontra blötfoder. Välj istället bara vilken mat som passar bäst för din hund. Vissa hundar blir gasiga av blöt hundmat, medan andra tycker att torr hundmat är väldigt oaptitlig. Vissa hundar kunde inte bry sig mindre. Det är en fråga om personliga preferenser och din hunds specifika reaktion.

  Behöver alla hundar spannmålsfri mat?

  Kort svar: Nej. Det finns ingen anledning för de flesta hundar att äta spannmålsfri mat.

  Långt svar: Trots påtryckningar från många företag under de senaste åren är spannmålsfri mat ofta inte bättre för din hund än foder som innehåller spannmål. I många fall innehåller spannmålsfri mat inte mer kött. Istället innehåller dessa recept ofta högre mängder av billiga grönsaker, som potatis och ärtor. Ibland är dessa grönsaker värre för våra hundar än högkvalitativa spannmål.

  Hundar har utvecklats till att äta spannmål . När de utvecklades bredvid människor, blev hundar mer vana vid människoliknande dieter, som ofta inkluderade högre mängder kolhydrater. På grund av detta bryter de flesta hundar ner stärkelse bra. Fullkorn är ofta väldigt näringsrikt.

  De enda hundar som måste hoppa över spannmålen är de som är känsliga eller allergiska mot dem. Om din hund har en negativ reaktion på spannmål, bör du undvika det. Det finns dock ingen anledning att byta din hund till ett spannmålsfritt foder om den smälter spannmål bra.

  Avdelare 2Slutsats

  Det finns många olika spannmålsfria hundfoder på marknaden. Å ena sidan betyder det att du har många alternativ att välja mellan. Å andra sidan betyder det också att det kan vara utmanande att sortera igenom dem alla. Vi hoppas att den här artikeln pekade dig i rätt riktning och gav dig allt du behöver veta om spannmålsfri hundmat.

  Vi granskade särskilt tio olika hundfoder. De Merrick Chunky spannmålsfritt våtfoder för hundar kom ut som den bästa maten du kan köpa. Den innehåller ingredienser av hög kvalitet, inklusive UDSA-kontrollerat nötkött. De tjocka nötköttsbitarna och såsen gör denna mat praktiskt taget oemotståndlig också.

  Om du har en budget, Purina Beyond Wild Prey-inspirerad spannmålsfri kalkon, lever och anka är ett annat bra alternativ. Det är ganska billigt jämfört med andra livsmedel. Den är dock nästan helt gjord av kött, vilket alltid är ett bra tecken.


  Utvald bildkredit: Tatjana Baibakova, Shutterstock

  Innehåll