10 sätt att få din katt att använda ett skrapstolpe

Katt som lägger sig från skrapstolpenNär du precis har köpt en ny skrapstolpe till din katt är det ofta en besvikelse när hon går förbi den och gräver in klorna i armstödet på din soffa istället! Lyckligtvis finns det massor av tips och tricks du kan använda för att få din katt att njuta av skrapan istället.
hepper singel katt tassavdelare

De 10 sätten att få din katt att använda ett skrapstolpe:

1. Använd kattmynta

Katt med kattmynta

De flesta katter älskar kattmynta, så det här är ett bra första försök. stänkpudrad kattmyntapå och runt skrapstolpen eller dimma den med en lätt sprayKattmynta spraydimma. Se din katt komma till skrapstolpen för att undersöka den och njuta av den oemotståndliga doften.


två. Uppmuntra din katt att leka nära skrapstolpen

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Trish Taylor (@trishtaylorauthor)Ibland kommer den okända formen och lukten av en ny skrapstolpe att få din katt att ge den en bred koj. Uppmuntra din katt att utforska genom att locka henne med sin favoritleksak. Att hänga en dinglande leksak på en pinne över skrapstolpen kan få din katt att vilja vara nära skrapstolpen, och innan du vet ordet av kommer hon att prova det med klorna också!


3. Placera en feromonprodukt nära skrapstolpen

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av FELIWAY UK (@feliwaycat)

Konstgjorda kattferomoner som finns iFeliway-Produktenanvänds för att hjälpa din katt att känna sig trygg och säker. Om du har enFeromon-diffusornära din katts nya skrapstolpe kommer hon att känna sig trygg i sin bekanta omgivning. Du kan också köpa feromonsprayer att använda på själva skrapstolpen.


Fyra. Välj det föredragna materialet för din katts skrapstolpe

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Stella, Chalupa och Chimichanga (@chalupa.stella.chimichanga)

Skrapstolpar är gjorda av olika material, de mest populära är:

  • Sisalisil
  • sisal tyg
  • wellpapp
  • heltäckningsmatta golv
  • trä

Vissa katter har vissa preferenser om vilket material de vill använda och vilket de inte vill. De flesta katter gillar sisal eller tyg-krapstolpar. Så om du börjar med bara ett inlägg, är det din bästa insats.

Horisontella skrapmattor är ofta gjorda av kartong och de flesta katter gillar också denna yta, även om den strimlade kartongen kan göra en hel röra!

Vissa katter kan få klorna i klorna i tygöglorna på mattskrapor. Detta kommer garanterat att göra att din katt aldrig kommer att använda skrapstolpen igen! Matklipstolpar kan också fresta din katt att skrapa andra mattor i ditt hem, vilket motverkar syftet.

Trä är ett utmärkt naturmaterial och det som din katt gillar att klia när den är ute. Du kan enkelt göra din egen träskrapstolpe till din katt, och de brukar älska det!


5.Placera skrapstolpen på rätt plats

katt repor

Foto av: Yimmyphotography, Shutterstock

Om du placerar din katts skrapstolpe i ett avskilt hörn av huset, bli inte förvånad om skrapstolpen förblir orörd. En av anledningarna till att katter kliar sig är att lämna sin doft bakom sig för att markera sitt revir. Om du placerar skrapstolpen nära dörrarna eller fönstren som din katt oftast besöker kommer att uppmuntra henne att klia sig när hon går förbi.

Tänk på var din katt redan gillar att klia och ställ skrapan framför den. Så om din katt gillar att klia armstödet på din soffa, bör du köpa en skrapstolpe som är designad att luta sig mot den ytan.

Katter älskar ofta att klia sig efter att ha vaknat för att sträcka ut sina muskler. En skrapstolpe nära hennes säng är ett bra sätt att uppmuntra henne att använda den.


6. Erbjud flera skrapinlägg

Katter leker på träd

Foto av: Africa Studio, Shutterstock

Om du har mer än en katt bör du se till att du har tillräckligt med skrapor för alla djuren. Vissa katter hävdar att en skrapstolpe är sitt revir, så de andra katterna kanske inte vill använda den. Som med alla resurser, inklusive mat, vatten och kattlådor, vill du se till att det finns tillräckligt mycket tillgängligt utan att dina katter behöver kämpa för det.


7.Se till att skrapstolpen är tillräckligt stabil

Katt kliar sig på sitt inlägg

Om du har en stor kattras, som t.ex Till exempel kanske en Maine Coon eller norsk skogkatt inte har en tillräckligt stor standardskrapstolpe för att de ska kunna använda dem utan att välta. Katter älskar att luta sig mot sin skrapstolpe med sin fulla kroppsvikt och om den känns instabil kommer de att sluta använda den. Att luta en skrapstolpe mot en möbel kan ibland fungera, men när skrapstolpen väl vacklar kan din katt ignorera det från och med då. Det är också viktigt att skrapstolpen är tillräckligt hög för att din katt ska kunna sträcka sig överallt. Så välj ett så högt skrapstolpe som möjligt för större katter, t.ex. B. den härFrisco skrapstolpe med en diameter på 85 cm.


8. Erbjud rätt vinkel på repytan

vit katt och skrapstolpe

Vissa katter älskar vertikala skrapstolpar, andra föredrar de med en grundare vinkel, och ytterligare andra älskar horisontella skrapytor. Det är bäst om du erbjuder alla tre alternativen, eftersom katter kommer att använda vissa skrapytor vid olika tidpunkter. Din katt kanske föredrar att en sträcker ut sig, en annan för att lindra stress och en annan för att ta bort de yttre lagren av klorna.

Om din katt lämnar sin vertikala skrapstolpe orörd men du ser henne använda din bästa matta istället, kanske hon föredrar en horisontell yta framför en vertikal. Vi har aldrig sagt att katter inte är kräsna!


9. Eliminera frestelsen att skrapa andra ytor

Brittisk korthårig kattunge bredvid att klia

Foto av: absolutimages, Shutterstock

Om du försöker avleda din katts uppmärksamhet från att använda en möbel som skrapstolpe, kan du göra dessa ytor oattraktiva för att uppmuntra din katt att använda sin skrapstolpe istället. Du kan prova att knyta soffarmar eller möbelben med aluminiumfolie, tejp eller enProdukt som Sticky Pawsöverdrag speciellt utformat för att avskräcka katter från att klia sig.


10. Belöna sin katt

Kvinna med kött behandla katt

Foto av: Andriy Blokhin, Shutterstock

Det är viktigt att belöna din katt när du ser henne använda sin skrapstolpe. Ha en påse med hennes favoritgodis i närheten och ge en till din katt varje gång du ser henne vid hennes nya skrapstolpe. Snart kommer hon att kombinera att skrapa stolpen med en välsmakande goding.

När det nya beteendet väl har etablerat sig kan du gradvis minska antalet godsaker och bara ge din katt en goding varannan gång hon använder skrapstolpen istället för varje gång. Du kan fortfarande berömma henne verbalt. Våra katter kan agera distanserade, men vi vet alla att de älskar det när vi berättar för dem vilka bra katter de är!


Fotokredit för objektbild: EbneRol, Shutterstock

Innehåll