11 dofter som hundar hatar

Hundar är välkända för sina överkänsliga näsor. Ursprungligen uppfödd som jägare, spårare och vakthundar, har människans bästa vän ett luktsinne som är 10 000 till 100 000 gånger så akut som våra mänskliga näsor. 1På grund av detta akuta luktsinne kan nästan all lukt som människor tycker är något stickande eller stötande lukta rent ut förfärlig till våra fyrbenta vänner. Följ med oss ​​idag när vi utforskar 11 vanliga hushållsartiklar som hundar absolut hata lukten av, så att du antingen kan undvika dem — eller använda dem för att hundsäkra din trädgård.

Avdelare 1

1. Chilipeppar

chilipeppar

Bildkredit: Pixabay

Vilken sorts hetpeppar som helst - tänk jalapeños , thailändsk chili, habaneros eller chipotle-peppar — kommer säkert att störa din hunds näsa.Capsaicin, den kemiska föreningen i chili som gör smaken varm på våra tungor, är så skarp för hundar att de ofta undviker kök där chili tillagas. Var försiktig med att använda chilipeppar eller pulver som ett avskräckande medel för din hund, eftersom de kan orsaka våldsamma nysningsreaktioner även i mycket små mängder.


2. Malda kryddor

kryddor

Bildkredit: Pixabay

Varje skarp mald krydda har potentialen att överväldiga en hunds luktsinne. Vanliga hushållskryddor som hundar hatar lukten av inkluderar kanel, muskotnöt, kryddpeppar, ingefära , kardemumma, senap och cayennepeppar.


3. Citrusfrukter

citrusfrukter

Bildkredit: Pixabay

Citrusfrukter används ofta som en behaglig dofttillsats för hemprodukter, och tack vare sin ljusa och livfulla arom beror det på en hög oljehalt i fruktens skal och kärna. Medan människor tycker att doften av apelsiner, citroner, limefrukter och grapefrukt är välkomnande och njutbar, kommer hundarnas näsor att bli väldigt irriterade av dess intensitet.


4. Vinäger

vinäger renare hand med handske

Bildkredit: New Africa, Shutterstock

Vinäger är ett miljövänligt alternativ till hårdare hushållskemikalier och har en något avskräckande lukt även för människor. Både denna lukt och ättikas rengöringskraft kommer från ättiksyra, en säker och giftfri kemikalie som är en naturlig biprodukt av jäsning.

Att blanda en del vit vinäger med tre delar vatten i en sprayflaska är ett säkert och effektivt sätt att hålla hundar borta från utemöbler eller delar av din gräsmatta.


5. Färska örter

basilika

Bild av Konstantin Kolosov från Pixabay

Basilika, mynta, rosmarin , och timjan har alla en mycket skarp doft när de odlas färska och plockade färska, vilket gör dem till ett utmärkt komplement till trädgårdar som du vill hålla hundar borta från. Den rikliga närvaron av flyktiga aromatiska oljor i dessa örter är det som ger dem deras hundavskräckande kraft.


6. Alkohol

öl i en mugg

Bildkredit: Pixabay

Från vanlig rödsprit till vodka till kornneutral sprit, hundar tycker att lukten av alkohol är mycket stickande och obehaglig. Eftersom det lätt kan fungera som hud- och luftvägsirriterande, använd aldrig alkohol som spray för att hålla hundar borta från saker.


7. Städare

sprutning av desinfektionsmedel

Bildkredit: Pixabay

Klor och ammoniak är de två vanligaste ingredienserna i hushållsrengöringsmedel som hundar absolut hatar. Om du någonsin har använt en hushållsrengöring i ett litet, trångt utrymme, vet du förmodligen redan hur obehagliga ångorna kan vara. Håll alltid hundar borta från ytor som du rengör med starka kemikalier.


8. Starka parfymer eller Colognes

parfymer

Bildkredit: Pixabay

Att gå lite för tungt på din morgonskönhetsrutin kan få hundar att hålla sig undan dig, tack vare kombinationen av denaturerad alkohol och stickande aromater i parfym och cologne. För extremt känsliga hundar kan till och med deodorant utlösa detta svar.


9. Malpåse

malkulor naftalen bollar på trä skopa

Bildkredit: Faizal Ramli, Shutterstock

Den distinkta lukten av malkulor används för att förhindra att nattfjärilar äter upp kläder som finns i lager, en indikator på deras styrka. De små vita bollarna är extremt farligt för hundar och människor, och bör aldrig konsumeras av någondera.


10. Nagellack och Nagellackborttagare

nagellack

Bildkredit: Pixabay

Den berusande lukten av aceton i nagellackborttagningsmedel och de starka kemiska limmen i nagellacket stör båda hundarnas näsor till det yttersta. Använd dem alltid i ett mycket välventilerat utrymme i ditt hem.


11. Lök och vitlök

vitlök och lök

Bildkredit: Pixabay

Alla växter i släktet allium kommer att ha en naturligt stickande lukt som människor älskar att laga mat med. Medan vi kan njuta av lukten av lök ochvitlöksstektborta på spisen kommer hundarnas känsliga nos att stötas bort av doften av råa eller kokta allium.

Avdelare 2

Slutgiltiga tankar

Visste du hur känslig din hunds nos kan vara? Det är både en välsignelse och en förbannelse för våra lurviga vänner, som låter dem se världen genom sitt luktsinne men också predisponerar dem för att bli kränkta av vanliga husgeråd.


Utvald bildkredit: Yekatseryna Netuk, Shutterstock

Innehåll