12 schäferfärger, markeringar och mönster

Schäferhundar är mycket lojala och älskvärda hundar, och de är välkända för sin kärlek till sina ägare, sin skyddande natur och sin livliga personlighet. De är extremt pigga, så de är fantastiska vakthundar, och deras höga intelligens gör att de vet vad de ska betrakta som ett verkligt hot. Utöver alla dessa önskvärda egenskaper är de tillgivna, bra med barn och kommer överens med andra husdjur. Vad mer kan man begära av en valp?När du bildar enSchäferdu föreställer dig förmodligen en svart och brun päls, och du kanske inte vet att dessa fantastiska hundar kommer i en mängd olika fantastiska och vackra färger!

Låt oss ta en titt på 12 erkända schäferfärger och prata om skillnaderna i varje.

Avdelare 8

schäferns färger

Alla schäferhundar kommer att vara en variant eller blandning av dessa huvudfärger:schäferfärger-1

De 12 olika färgerna av schäfer är:

1.Svart och brun schäfer

Schäfer

Bildkredit: adamkontor, Pixabay

Den överlägset vanligaste schäferns färg är en svart och brun päls. Detta visar sig ofta med en brun bröst, mage och ben, och en svart sadel med ytterligare svart färg på nospartiet, ansiktet och öronen. Många vanliga svarta och bruna schäferhundar har också några svarta fläckar på svansen och tassarna.

Tro det eller ej, den svarta och bruna färgen som är så vanlig hos schäferhundar bestäms faktiskt av ett recessivt drag – det råkar bara vara en mycket genomgripande sådan i denna ras. Kanske för att det är så vanligt är det den päls som är vanligast på hundutställningar också.

Nyansen av solbränna kan variera ganska mycket, och som du snart kommer att se leder den naturliga variationen faktiskt till vad som anses vara olika färgade schäfer.


två.Svart och grädde schäfer

svart och grädde schäfer med sköldpadda

Bildkredit: IanRedding, Shutterstock

Den svarta och krämfärgade schäfern har samma svarta markeringar som den vanligare svarta och bruna schäfern - en svart fläck på ryggen som ungefär liknar en sadel, en svart nosparti och vanlig svart färg runt deras ansikten och öron.

Den största skillnaden är nyansen av solbränna på dessa hundar. Detta är ett exempel på en extrem nyansförskjutning som leder till vad som uppfattas som en annan färgad hund. I själva verket har dessa herdar samma gener som deras svarta och bruna släktingar. Den enda skillnaden är att deras bruna päls presenterar sig som en mycket ljusare krämfärg.


3.Schäfer i silver

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av The Silver Sun (@silversun.as)

Den silverfärgade schäfern har en päls som ser silvrig eller ljusgrå ut. De har ofta samma färgmönster som de tidigare posterna på vår lista med en svart sadel och svarta ansiktsmarkeringar, men på andra ställen kan dessa sällsynta herdar variera en hel del.

Anledningen är att det tros finnas två sorters silverherdar – de som är genetiskt identiska med de svarta och bruna schäferarna, och de som är genetiskt identiska med sobelherdarna, vilket vi kommer att diskutera härnäst.

Den förstnämnda kommer helt enkelt att ha en ljusare, silverglänsande päls där det normalt skulle vara solbränna. Den senare kommer att ha mer sporadiska och slumpmässiga fläckar av silverfärgad päls bland svarta markeringar.


Fyra.Sable schäfer

Bildkredit: TanyaCPhotography, Shutterstock

Kommer du ihåg när vi sa att den vanliga svarta och bruna färgen på schäfern var recessiv? Tja, den dominerande genen leder till sable Shepherd!

Dessa hundar har en mer slumpmässig, oförutsägbar pälsfärg på grund av sin svarta päls. De har ofta strimmor av solbränna färg bland stora fläckar av svart. De har fortfarande ofta svart färg runt nospartiet, men den omedelbart igenkännliga svarta sadeln syns vanligtvis inte på denna färgvariation.


5.Svart och röd schäfer

svart och röd schäfer

Bildkredit: Osetrik, Shutterstock

Förmodligen det näst vanligaste färgmönstret på schäfer, den svarta och röda kombinationen är mycket slående och sticker ut ganska mycket.

Dessa hundar har samma färgmönster som de svarta och solbrända herdarna eftersom de är genetiskt identiska med dem. Detta är ytterligare ett exempel på en extrem skillnad i pälsens nyans som leder till en ny färg.

På den svarta och röda herden kan du förvänta dig att se en mycket mörk brun päls som verkar rödaktig på bröstet, mycket av huvudet och nacken, underbuken och större delen av svansen.

Deröd färgblandat med det svarta ses ofta på utställningshundar, medan den tidigare nämnda krämfärgen inte är det – detta kan bero på hur stark och märkbar den röda pälsen kan se ut.


6.Blå schäfer

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Myrtle, Maeve, Margo & Wanda (@gsdsistersquad)

Blå schäfer är ganska sällsynta, eftersom färgen anses vara ett fel när det gäller avelsstandard. Den sällsynta genen som leder till det blåaktiga utseendet är recessiv, så båda föräldrarna måste bära genen för att få blå avkomma.

Förutom denna recessiva blå gen, har dessa hundar samma genetiska sammansättning som andra herdar. Inga ytterligare hälsoproblem förekommer hos blå herdar, men eftersom detta anses vara en felaktig färg, används de inte i hundutställningar eller tävlingar.


7.Schäfer lever

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Misha, the Bearwolf♂️ (@misha_bearwolf)

Leverfärgning hos schäfer är exceptionellt sällsynt, och den uppträder som en enfärgad päls som är mycket djupt brun, liknar den nästan rödaktiga färgen på en lever.

Detta är en annan mycket slående färg, men, precis som den blå färgen som nämns ovan, anses den vara ett fel när det gäller avelsstandard. På grund av detta försöker de flesta uppfödare inte välja för det.


8.Tvåfärgad schäfer

tvåfärgad schäfervalp

Bildkredit: Lurin, Shutterstock

Tvåfärgade schäferhundar kommer oftast att ha samma svarta och bruna färger som standard schäfer. Den stora skillnaden är ett överflöd av svart päls. De flesta tvåfärgade schäferhundar är nästan helt svarta med bara små fläckar av solbränna, vanligtvis runt tassarna och svansen.

Det är möjligt att solbrännan hos en schäfer i två färger är krämfärgad eller rödaktig, vilket kan betraktas som ytterligare färger.


9.Vit schäfer

vit schäfer i gräs

Bildkredit: anetapics, Shutterstock

Vita schäfer har en fantastisk, helt vit päls. Denna färgning beror på en recessiv gen precis som i den blå färgen ovan, så den förekommer inte ofta.

Uppfödare väljer inte ofta för denna färg päls i Shepherd, möjligen för att den inte känns igen av tävlingar eller hundutställningar.


10.Svart schäfer

svart schäfervalp

Bildkredit: Yama Zsuzsanna Márkus, Pixabay

Precis som med helt vita herdar är den helt svarta pälsen på en svart herde ett resultat av en recessiv gen. Båda föräldrarna måste bära den här genen och skicka den till sina avkommor, så denna färg är lika sällsynt som vit och blå i denna ras.

Till skillnad från de tvåfärgade versionerna av dessa hundar är svarta schäferar helt svarta, inklusive all deras päls och näsor.


elva.Grå schäfer

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Kovu & Leo (@kovu_n_leo)

Den grå schäfern har sin vackra, dammiga päls tack vare en dominerande gen som leder till en ganska mörkgrå färg. Dessa hundar föds med fantastiska blå ögon som ändras till ljust eller mörkt brunt när valpen åldras.

Även om de förväxlas med blå och svarta schäfer, är dessa hundar genetiskt olika, eftersom deras dominerande gen – och inte en recessiv – leder till att deras päls färgar.


12.Panda schäfer

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av 𝔸𝕝𝕖𝕩 & 𝔽𝕖𝕫𝕫𝕚𝕜 ➳ ℕℂ 𝕥𝕖𝕒𝕞 (@fez_the_panda)

Pandamönstret är troligen den sällsynta färgen hos schäfer, men uppvisar de vanliga svarta och bruna färgerna med kraftiga vita fläckar. Resultatet liknar något mönstret du skulle hitta på en panda, och det är lika bedårande som det är slående.

Detta färgmönster beror på en mutation i schäferns genetiska kod, så man tror att det finns väldigt få tyska schäferhundar.

Avdelare 4schäferns fysiska egenskaper

Schäferhunden är en mycket igenkännbar hund på grund av sin medellånga till långa dubbelpäls, sina piggna öron, sina buskiga svansar och sin framåtriktade och aggressiva hållning. Den vanliga färgen är brun med en svart sadel och svart nosparti. De har stora tassar och ständigt närvarande pigghet i sitt uttryck.

De övervägsmedelstora till stora hundar, eftersom de i genomsnitt är runt 25 tum långa och väger mellan femtio och nittio pund beroende på kön. Deras närvaro är också mycket större än deras fysiska utseende, och det är svårt att inte lägga märke till dessa hundar med tanke på deras kraft och uppmärksamma hållning.

Schäferns temperament och beteende

Schäferhundar rankas av American Kennel Club som den näst mest populära hunden i Amerika, och av goda skäl. Dessa hundar är extremt lojala, bra med barn, tillgivna mot sina ägare och bekanta ansikten och skyddar sina hem och sina familjer.

De är energiska och hårt arbetande, men i slutet av dagen kommer de att vara glada att koppla av och interagera med dig eller dina familjemedlemmar. De trivs med mänsklig interaktion och riktning, de är mycket lydiga om de tränas på rätt sätt, och de är intelligenta och tillgivna. De är hela paketet!

Schäferskötsel och skötsel

Oavsett färgen på din schäfer , kommer din skötselprocess att vara väldigt lik, så tro inte att valet av en specifik färg hjälper till att minska avfallet!

Dessa hundar har en lång och ganska tät dubbelpäls, vilket gör att de fäller mycket. För att hålla din valps päls frisk bör du planerar att borsta dem med en stålborste två till tre gånger i veckan . Detta kommer att hjälpa till att sprida naturliga hudoljor och även minska på mattning, trassling och avfall. Du kommer inte att undvika att fälla helt, så var beredd på att göra rutinstädning runt huset utöver regelbunden borstning.

Du bör bada din herde ungefär en gång i månaden eller en gång var sjätte vecka. Att bada oftare kan tömma dessa naturliga oljor och leda till torr hud och irritation.

Avdelare 7Sista tankar: schäferns färger

Med tanke på hur vanlig den svarta och bruna färgen är, kan du bli förvånad över att schäfer finns i så många färger! Oavsett vilket färgmönster du väljer, var säker på att din hund kommer att vara lika frisk som alla andra, och du kommer att ta hem en extremt lojal, skyddande och lydig hund som är ett underbart familjedjur.


Utvald bildkredit: AnjaGh, Pixabay

Innehåll