14 farliga livsmedel som din katt aldrig bör äta

Välj Namnet På Husdjuretkatt som väntar på matKattägare gillar ofta att dela sin mat med sin lilla favoritkamrat. Många av dem gör det för att belöna honom för sitt goda beteende eller för att visa honom sin kärlek. Även om denna attityd inte utgör några problem för många livsmedel, bör vissa å andra sidan aldrig ges till en katt. Visserligen kan vår mat ibland vara skadlig för din älskade katt, även om du tror att du gör honom lycklig och han verkar vara lycklig. Paradoxalt nog anses vissa av dessa skadliga livsmedel vara lämpliga för katter, du kan till och med se katter festa i dem i vissa filmer. Det är därför några livsmedel på den här listan kan överraska dig.De 14 farliga livsmedel som din katt aldrig bör äta:

1.Alkoholen

Rom

Foto från: PixabayLåt oss inse det, alkohol är inte bra för någon. Det är giftigt för människor, även om vi fortfarande kan tolerera stora mängder av det. Katter, å andra sidan, är mycket mindre i storlek, därför är deras alkoholtolerans mycket lägre än vår. Faktum är att det bara krävs tre teskedar whisky för att döda en katt på två och ett halvt kilo.


två.Benen

Foto från: PixabayProblemet med ben är inte att de är giftiga för din katt utan att de är farliga. Ben kan spricka och vissa typer av ben, som kycklingben, är ännu mer spröda än andra. Om benet går sönder när din katt har svalt det, kan det skära en del av hans matsmältningssystem så att katten dör. Det kan också hända att benet fastnar i kattens hals och hindrar den från att andas, vilket orsakar dess död genom kvävning.


3.Koffein

Foto från: Pixabay

Koffein är ett stimulerande medel och vi använder det ofta för att hålla oss vakna. Å andra sidan, om du konsumerar för mycket riskerar du att bli nervös, inte kunna sova och bli rastlös. Ibland hoppar ditt hjärta till och med ett slag och dina muskler spänns. Samma effekter kan uppstå hos din katt, men för mycket koffein kan till och med döda honom.


Fyra.Choklad

Choklad

Foto från: Pixabay

Vi vet alla att choklad är giftigt för hundar, men få människor vet att det är lika skadligt för katter. Choklad innehåller teobromin, som kan orsaka hälsoproblem hos katter. Dessa kan inkludera skakningar, kramper, arytmier och ibland till och med dödsfall. I allmänhet äter inte katter choklad spontant, men de uppmuntras ibland att göra det av sina ägare som tror att de bjuder dem på en läcker behandling.


5.Mejeriprodukter

Mjölk

Foto från: Pixabay

Mjölk ges ofta till katter. Det presenteras till och med väldigt ofta på tv och på bio som ett foder som passar perfekt för kattdjur, men i verkligheten är det inte så eftersom nästan alla katter är laktosintoleranta. Det är inte hälsosamt för dem att dricka mjölk eller konsumera mejeriprodukter eftersom deras matsmältningssystem inte kan smälta dem. De kan leda till magbesvär, diarré och till och med kräkningar.


6.hundmat

Foto från: Pixabay

Först vill vi klargöra att hundmat inte är giftigt eller giftigt för katter, men det är inte heller näringsrikt för dem. Hundfoder innehåller helt andra näringsämnen än vad katter behöver. I synnerhet innehåller de inte taurin, arakidonsyra eller vitamin A. Utan dessa viktiga näringsämnen riskerar katter att utveckla flera hälsoproblem, såsom hjärtsjukdomar, syn och tandproblem.


7.Vitlök, gräslök och lök

vitlök och lök

Foto från: Pixabay

Vitlök, gräslök och lök är alla en del av familjen allium. Deras konsumtion kan leda till anemi hos din katt. Detta problem kan bero på konsumtion av dessa livsmedel i alla former: färska, kokta, råa, uttorkade, pulveriserade, etc.

Med anemi kan dessa livsmedel skada din lilla väns röda blodkroppar. De kan också orsaka buksmärtor, diarré och kräkningar.


8.Vindruvor, russin, vinbär

Vindruvor

Foto från: Pixabay

Vi vet inte varför, men att mata din katt med druvor, russin eller vinbär kan visa sig vara en katastrofal idé. Efter förtäring visar många katter hyperaktivitet eller upprepade kräkningar. Ännu värre, dessa livsmedel kan till och med orsaka njursvikt hos vissa katter, medan andra kattdjur inte kommer att uppleva några negativa effekter.


9.Den råa degen

Foto från: Pixabay

Att rå deg kan jäsa och expandera i kattens mage kan leda till farliga och svårbehandlade matsmältningsproblem. Dessutom kan jästen i degen generera alkohol i kattens mage och leda till matsmältningsproblem, diarré, skakningar och kräkningar.


10.råa ägg

Foto från: Pixabay

Ingen ska äta råa ägg, varken människor eller katter. Tja, ormar kanske kan komma undan med det, men din katt kommer definitivt inte. Råa ägg utgör två stora risker för din katt. Den första är risken för matförgiftning från bakterier som E. coli eller salmonella. Den andra är att äggvita innehåller ett protein som heter avidin som kan störa en katts förmåga att absorbera biotin, ett viktigt B-vitamin för dem.


elva.Lever

Foto från: Pixabay

Lever är en av de vanligaste födan som ges till huskatter, men den kan faktiskt vara skadlig för dem. I själva verket kommer små mängder lever inte att skada din katt, och kan till och med vara fördelaktigt. Det är när levern är en integrerad del av ens dagliga kost som problem kan uppstå. Den är mycket rik på A-vitamin, så rik att den kan orsaka A-vitaminförgiftning om den konsumeras regelbundet. Detta kan leda till bentillväxt och missbildningar och osteoporos. I extrema fall kan det till och med vara dödligt.


12.rått kött

Foto från: Pixabay

Rått kött, som råa ägg, kan innehålla bakterier som E. coli och salmonella som orsakar matförgiftning. De resulterande symtomen är slöhet, diarré och kräkningar. Ännu värre, dessa bakterier kan också överföras till människor, och lita på oss, du vill inte uppleva E. coli eller salmonellaförgiftning!


13.rå skaldjur

rå skaldjur

Foto från: Pixabay

Precis som rått kött och råa ägg kan rå fisk och skaldjur orsaka matförgiftning på grund av bakterier. Men de utgör också ett annat problem eftersom de innehåller ett enzym som förstör tiamin, ett viktigt B-vitamin för din katt. Tiaminbrist kan leda till anfall, koma och neurologiska problem.


14.Tonfisken

tonfisk

Foto från: Pixabay

Tonfisk är ett foder som vanligtvis förknippas med katter och många människor ger det till sina kattdjur utan att veta att det inte är en bra idé. Det är sant att din katt inte är i riskzonen om den äter tonfisk då och då, men det kan skada honom på flera sätt om han äter det regelbundet.

För det första kan det orsaka kvicksilverförgiftning på grund av de höga halterna av denna metall som finns i tonfisk. Sedan kan det leda till undernäring att ge din katt tonfisk för ofta eftersom den inte innehåller alla de näringsämnen som din lilla sällskapsmänniska behöver. Slutligen kan din katt utveckla ett beroende av tonfisk, vilket gör att den vägrar all annan mat och därför leder till ett undernäringsproblem.

Vad händer om din katt äter något av dessa foder?

Om du upptäcker att din katt har ätit någon av maten på den här listan, få inte panik. Försök redan att avgöra hur mycket mat din katt har ätit. Vissa av dessa livsmedel kommer inte att utgöra ett verkligt problem för din katt om den har ätit lite av dem. Andra kan å andra sidan vara giftiga även i små mängder. Du måste därför bestämma vilken åtgärd du ska vidta baserat på maten din katt åt och hur giftig den var för katter.

För mat som faktiskt inte är giftig för kattdjur kan du vänta några timmar och se din katts reaktioner. Om du börjar märka symtom på sjukdom, kontakta din veterinär för råd. Å andra sidan, om din katt har ätit något riktigt giftigt eller giftigt, vänta inte, kontakta din veterinär omedelbart och var beredd att ta honom till hans kontor.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Många livsmedel bör finnas på maten för att aldrig ge din katt lista, men alla är inte giftiga. Vissa av dem utgör risker av andra skäl, inklusive undernäring eller risk för kvävning. Gör ditt bästa för att hålla maten på denna lista utom räckhåll för ditt husdjur för att undvika olyckor. Men om din katt ändå lyckas konsumera något av dessa foder, håll dig lugn, kontakta din veterinär och förhoppningsvis kommer din katt att må bra.


Huvudbilden kredit: Lightspruch, Shutterstock

Innehåll