15 fantastiska kattfakta som du kommer att bli förvånad över att lära dig!

Välj Namnet På Husdjuretgyllene chinchilla i trädgårdenOm katter har dyrkats sedan urminnes tider, anses de fortfarande vara nära vänner, förtrogna och lekkamrater idag. Det är dock dags att ompröva en viss mängd information och anekdoter om dem. Så här är 15 fantastiska kattfakta som kommer att överraska dig, imponera på dig och kanske till och med utbilda dig!hepper enkel katttassavdelare

1.Om du dör kan din katt äta upp dig.

exotisk korthårig katt på soffan

Bildkredit: Robyn Randell, Pixabay

Låt oss börja med det kanske mest hemska faktum på den här listan: när en person som bor ensam dör i hennes hus är det inte ovanligt att hennes katt äter henne. Det värsta är att din älskade kisse kanske inte ens väntar med att svälta ihjäl innan du börjar knapra i ditt ansikte!


två.Din katt tycker att dina jaktfärdigheter är hemska.

Din katt ger dig döda djur eftersom han tror att du bara är en katt som inte kan överleva på egen hand. Med andra ord, när din katt ger dig ett litet lik, ger han dig en gåva!


3.Din feta katt kommer aldrig att kunna vara en del av Guinness World Records.

fet katt liggande på golvet

Bildkredit: islandworks, Pixabay

För att skydda djurens hälsa, Guinness världsrekord har beslutat att sluta belöna den största katten (och detsamma gäller för andra djur), i ett försök att avskräcka djurägare som medvetet tvångsmatar dem.


Fyra.Din kattunges intensiva blick kan vara ett tecken på tillgivenhet.

Varje gång en katt sluter ögonen och tittar på dig och sedan öppnar dem igen, eller när som helst de blinkar, betyder det att de litar på dig och betraktar dig som sin vän.


5.Din katt kan ha spinnande tävlingar med andra djur.

katt jamar

Bildkredit: Stanimir G. Stoev, Shutterstock

Katter är faktiskt inte de enda djuren som spinnar. Tvättbjörnar, ekorrar, lemurer, gorillor och elefanter spinnar också.


6.Du är inte allergisk mot din katts hår.

Om du är allergisk mot katter , det är inte pälsen i sig som orsakar dina ändlösa nysningar, utan snarare ett protein som kallas Fel d 1 , som finns i saliv, urin och ilska hos din katt.


7.Katter använder sina morrhår för att se på nära håll.

exotisk korthårig katt sitter på gräs

Bildkredit: Ewa Studio, Shutterstock

Även om de kan se mycket bra på natten, har katter stora svårigheter att se på nära håll. Detta gör det svårt för dem att se vad som är inom 12 tum från deras ansikte. De använder därför sina morrhår för att hjälpa dem analysera sin närmaste omgivning.


8.Din katt har en hjärna som liknar din.

En katts hjärna har en ytvikning och struktur dvs 90 % liknar en människas, mycket mer än en hunds. Morfologiskt har katthjärnor och mänskliga hjärnor hjärnbark med liknande lober.


9.Din katt ignorerar dig förmodligen.

Bildkredit: Kerstin Kaufmann, Pixabay

TILL studie har visat att katter är ganska kapabla att känna igen sin ägares röst, men att de i allmänhet föredrar att ignorera den.


10.Din katt gnuggar mot dina ben för att visa att du tillhör honom.

Din katt gnuggar dina ben och händer för att avsätta sin doft. Han märker dig med sina feromoner genom att gnugga på dig för att ha dig helt för sig själv. Du tillhör honom och du är en del av hans territorium; det här är hans läskiga sätt att visa att han litar på och äger dig.


elva.Katter jamar bara för att kommunicera med sin mänskliga förälder.

katt jamar

Bildkredit: Marvin Otto, Pixabay

Endast vuxna katter mjau när de behöver kommunicera med människor; det vill säga när de vill få din uppmärksamhet. Kattungar använder jamar för att kommunicera vissa behov till sin mamma, till exempel om de är kalla eller hungriga, men de ger gradvis upp detta beteende mot sina kongener när de blir äldre.


12.Att ha en katt är bra för din hjärthälsa.

Tänk om, för att läka ditt hjärta, allt du behöver är en katt?

Under 10 år genomförde forskare vid University of the Minnesota Stroke Institute i Minneapolis en studie av kattägare och icke-ägare för att visa katters hjärthälsofördelar. Resultatet: 30 % av kattägarna är mindre benägna att dö av hjärtinfarkt eller stroke.


13.Katter svettas inte som vi.

Burmilla katt

Bildkredit: JE Jevgenija, Shutterstock

Till skillnad från människor, som kan svettas från var som helst på sin kropp, en katts svettkörtlar finns endast i ett fåtal specifika hårlösa områden, inklusive tassar, läppar, haka och på huden som omger anus.


14.Katter har ögon som ormar.

Anledningen till att katter, som ormar, har sina pupiller vertikalt orienterade är enkel: de låter dem förbättra sin förmåga att uppfatta djup, vilket gör det lättare för dem att jaga på natten.


femton.Vuxna katter kan inte bearbeta mjölk.

Två katter som dricker mjölk från skål

Bildkredit: Dmitri Ma, Shutterstock

Vuxna katter producerar inte laktas , enzymet som behövs för att smälta laktos i mjölk. Därför ska du aldrig ge mjölk till en vuxen katt.

Slutgiltiga tankar

Katter är konstiga och spännande varelser. Än idag kan vi knappt förklara de flesta av deras beteenden, och några av dessa teorier kommer sannolikt att vederläggas inom en snar framtid, allt eftersom kunskap och vetenskap om kattbeteende utvecklas. Men de fakta som presenteras i vår lista är ännu inte föråldrade; så vi hoppas att du kunde lära dig lite mer om din kära och mystiska kattkamrat!


Utvald bildkredit: Jacintne Udvarlaki, Shutterstock

Innehåll