18 Merle hundraser (med bilder)

Välj Namnet På HusdjuretDet är ingen tvekan om det. Merle färgmönstret är slående. Hundar med denna egenskap kan också ha liknande variationer på sina nosar och kuddar, och en eller två blå ögon. Vissa raser är mer benägna att ha denna färg än andra. Det kan dyka upp om en eller båda generna för denna egenskap finns i valpens DNA.Ibland bär hundar på genen men visar inga tecken på det. Det kallas en kryptisk eller fantommerle. En hund som har båda merle-gener är en dubbel-merle. Tyvärr kan denna egenskap bära andra oönskade egenskaper, som t.ex hörsel- eller synproblem , om två merle valpar föds upp. Lyckligtvis finns detDNA-testersom kan bestämma din hunds genetiska sammansättning så att du kan undvika att para sig riskfyllda hundar.Ändå är det värt att lära känna dessa hundar och njuta av det unika med deras färg. När allt kommer omkring var det inte deras fel att naturen gav dem en ogynnsam roll som tärningen. Låt oss fördjupa oss i listan över raser där du kan se färgen merle dyka upp.

Avdelare 1

1. Shetland Sheepdog

shetland sheepdog utomhus

Bildkredit: JACLOU-DL, PixabayNamnet på Shetland Sheepdog delar a gemensamt drag med ponnyer av samma moniker. Bönder avlade selektivt båda djuren mindre på grund av bristen på mat i den oländiga terrängen där de bodde. Som hans namn antyder är den här hunden en vallhund och den påminner fortfarande ganska mycket om Collies i standardstorlek som de föddes upp från. Ett tidigt namn för valpen var Shetland Collie.


2. Australian Shepherd

Australian Shepherd

Bildkredit av: Asiabasia, pixabay

DeAustralian Shepherdär en pigg hund som åtnjuter mycket aktivitet och uppmärksamhet. Hans namn skulle få dig att tro att han kom från down under, men han är faktiskt en Amerikansk hund , selektivt uppfödda från europeiskt bestånd. Valpen var en favorit bland fårskötare från Australien som immigrerade till USA. Den här hunden var ett inslag på rodeobanan med cowboys.


3. Old English Sheepdog

gammal engelsk fårhund

Kredit: Svetlana Valoueva, Shutterstock

DeGammal engelsk fårhundär en anomali. Hans namn skulle antyda att det är en gammal ras, men det är det inte. Det är engelska, men bara delvis. Valpen var en vallhund — för nötkreatur . Ändå är han en stilig hund som är mild och tillgiven, trots sin stora storlek. Hans älskvärda personlighet har fångat många kända människors hjärtan, inklusive Paul McCartney och J.P. Morgan.


4. Collie

Porträttet-av-en-vacker-Border-Collie-cross-Shetland-Sheepdog_James-Hime_shutterstock

Bildkredit: James Hime, Shutterstock

DeColliesursprung kan sträcka sig tillbaka till romarnas dagar. Denna hund är den fulländade vallhunden, hårt arbetande och lätt att träna. Valpens vänliga personlighet har vunnit många fans genom tiderna, tack vare Drottning Victoria och hennes kärlek till rasen. Tvärs över dammen fångade Collien unga och gamlas hjärtan som den heroiska och trogna följeslagaren Lassie.


5. Amerikansk översittare

amerikansk översittare brun

Bildkredit: Pikrepo

DeAmerikansk översittareär en relativt ny ras som erkänns av United Kennel Club (UKC). Det är resultatet av selektiv avel att betona den kortare och mer muskulösa formen. Det tämde också valpens bytesdrift för att göra honom till ett mer åtråvärt husdjur. Flera andra raser bidrog till den slutliga standarden, inklusive Fransk bulldog . Intressant nog betraktar UKC merle som en diskvalifikation.


6. Beauceron

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Pia Czasch Pet Photography (@pc_tierfotografie)

Även om Beaucerons historia går tillbaka till medeltiden, American Kennel Club (AKC) erkände rasen relativt nyligen i 2007 . Det är en fransk vallhund, känd för sitt milda sätt. Hans färg är unik med en kolsvart päls och rostfärgade ben, vilket har gett honom smeknamnet, Röda strumpor .


7. Chihuahua

chihuahua njuter av solljus

Bildkredit: Pixabay

Det går inte att ta miste på den häftiga personligheten hoschihuahua. Även om han vanligtvis inte är tyngre än 6 pund , han har den orädda naturen som en hund som är många gånger hans storlek. Många valpar med merle-egenskapen upplever negativa hälsokonsekvenser. Det har föranlett Chihuahua Club of America att rekommendera genetisk testning före avel.


8. Pomeranian

merle pomeranian

Bildkredit: Pixabay

Det är svårt att tro att det lilla Pomeranian var en gång en mycket större hund i samma ordning som andra spetsraser som Chow Chow. Selektiv avel av Drottning Victoria minskade valpens storlek för att placera den i AKC:s leksaksgrupp. Liksom Chihuahua glömmer Pom ibland hur liten han är. Han är en tillgiven hund som är lätt att träna.


9. Grand Danois

Doberman och stor danois

Den imponerande figuren av grand danois är svårt att ignorera. Trots sin storlek är han verkligen en mild jätte. De har varit trogna följeslagare i tusentals år med en historia som går tillbaka till 3000 f.Kr . Han är en så älskvärd hund att det är svårt att tro att han en gång jagade vildsvin. Denna valp är en stilig hund med merle, en accepterad färg, enligt AKC.


10. Tax

Tax

Bildkredit: Liliya Kulianionak, Shutterstock

Storleken är ingen barriär för den pigga Tax . Hans namn betyder på tyska grävling hund . Du vet att du har att göra med en orädd hund, med tanke på att hans byte lätt kan uppväga honom. Nog sagt. Du kommer att se Doxies i släta, långhåriga eller trådhåriga pälsvariationer. Taxen har en lång historia i Europa, som går tillbaka hundratals år. AKC erkände rasen 1885.


11. Border Collie

merle border collie

Bildkredit: Pxhere

Energinivån förBorder colliemärks när man tittar på honom. Här är en hund som behöver ett jobb och vill springa. Han är också extremt intelligent, vilket betyder att han måste ha mental stimulans för att undvika att dåliga vanor utvecklas. Hans historia går tillbaka till romarnas tid. Denna valp kan göra allt, från vallning till agilityförsök. Han samlar till och med barnen åt dig.


12. Cardigan Welsh Corgi

kofta welsh corgi i trädgården

Bildkredit: Nicky Shearman, Pixabay

DeCardigan Welsh Corgipackar mycket energi i ett litet paket. Cardiganshire, Wales, är inspirationen till rasens namn. Hans korta höjd ger honom en fördel när han arbetar med nötkreatur . Som du kanske gissar har en valp som arbetar med det här jobbet ett modigt uppträdande. Han skiljer sig från sin nära släkting, Pembroke Corgi, genom att han har en svans.


13. Ungersk Mudi

Mudi

Bildkredit: Joe Barti, Shutterstock

De Ungerska Mudi är den hund du vill ha på jobbet om du har boskap som kämpar mot vallning. Han kommer att få det gjort. Rasen har en lång historia i Östeuropa innan AKC satte honom i Övrigt Klass . Merle är en accepterad färg. Till skillnad från många vallhundar, fyller Mudi fortfarande denna roll även idag i sitt hemland.


14. Amerikansk Pit Bull Terrier

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av SikaBulls Kennels®️ (@sikabullskennels)

De Amerikansk Pit Bull Terrier är bara muskler. Han är en hund som har godset för att backa upp sitt skäll. Han är ett utmärkt exempel på selektiv avel för att få fram det bästa i denna hund. Terriern i honom för med sig den feistiness som definierar gruppen. Självförtroende är en önskvärd egenskap hos denna hund. Merle är dock ett fel med UKC-rasstandarden.


15. Catahoula Leopard Dog

Catahoula leopardhund

Bildkredit av: Eudyptula, shutterstock

DeCatahoula leopardhundär en helamerikansk ras med ursprung i Louisiana, trots det exotiska namnet. Han är en självständig valp som är bättre för en erfaren husdjursägare än en nybörjare. Han är Heinz 57 av hundar som inkluderar en blandning av vinthundar och mastiffs. Det ger honom ett formidabelt utseende, även om han är en älskling som är en tillgiven och lojal följeslagare.


16. Cockapoo

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av RONNIE (@ronniethepoo)

Detta blandning av Cocker Spaniel och Pudel är en bedårande valp som förenar det bästa med två älskvärda raser. Denna hund har allt du kan önska dig i en hund. Han är tillgiven och barnvänlig. Han är lätt att träna och väldigt lekfull . Det är inte en officiell ras som erkänns av AKC, men det tar inte ifrån de många lojala entusiasterna av denna hybrid.


17. Cocker Spaniel

kolonial cocker spaniel

Bildkredit: kerswelljohn, Pixabay

Det finns så mycket att älska medCocker Spaniel. Han är en sån glad hund! Han började som sällskap för fågeljägare. Det satte scenen för en lojal och tillgiven hund. Du kommer att se både engelska och amerikanska varianter. Vi avgudar dem båda! Valpen fick sitt - eller mer korrekt henne —15 minuter med filmen, Lady och Lufsen .


18. Pyreneisk herde

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Pippin & Tsavo (@pippin_tsavo)

De Pyreneisk herde har en grumlig historia, men han är ändå en målvakt. Han är en liten hund, men han kompenserar för sin storlek med mycket spunk. Han är en uråldrig ras, även om han är ett nyligen tillskott till AKC:s hederslista. Han har energin och intelligensen som du förväntar dig att hitta hos en valp med det här jobbet. Det gör honom till ett utmärkt val för andra kretsar, som agility.

Avdelare 5

Slutgiltiga tankar

Merle färgvariationen är slående och drar din uppmärksamhet. Det är en vacker kombination av unika nyanser, och ingen är den andra lik. Det är inte många raser som kan göra anspråk på samma skryträttigheter. Tyvärr finns det oavsiktliga konsekvenser förknippade med det. Det är därför viktigt att göra dina läxor. Undersök standarderna och följ rasklubbarnas råd.

Under tiden kan vi uppskatta de slående färgkombinationerna hos dessa valpar, med vetskapen om att de verkligen är unika.


Utvald bildkredit: Svetlbel, Pixabay

Innehåll