20 minst populära hundraser (baserat på studier)

Välj Namnet På HusdjuretAlla känner till labrador retriever, schäfer och engelsk bulldog. Dessa hundar är extremt vanliga och rankas alltid nära toppen av alla populära hundraser.Men hur är det med minst populära hundraser? De du aldrig ens har hört talas om, än mindre sett? Hur kommer det sig att ingen någonsin gör en lista över dessa?Det är på väg att förändras. Idag tittar vi på 20 av de sällsynta och minst ägda hundraserna på planeten. All vår information kommer från data från American Kennel Club ett och den Storbritannien-baserade The Kennel Club. tvåEn snabb notering innan vi börjar: Den här listan handlar bara om renrasiga djur. Vi är säkra på att din engelska Mastiff/Chihuahua-blandning är den mest unika hunden i världen, men det skulle vara omöjligt att lista alla de olika blandningarna som skulle kunna göra den här listan.

Avdelare 11. New Guinea Singing Dog

Bildkredit: InBetweentheBlinks, Shutterstock

De Nya Guinea sjungande hund är ett så sällsynt husdjur att det inte ägs av exakt ingen. Dessa djur, som anses vara de sällsynta hundarna i världen, finns bara i naturvårdscentra, och det uppskattas att det bara finns 200-300 exemplar vid liv idag.

Det är dock förmodligen det bästa, eftersom dessa djur verkligen lever upp sitt namn. Vi kan inte föreställa oss att dina grannar skulle bli glada över att få veta att du tar med en sjungande hund för att bo i lägenheten på övervåningen (speciellt eftersom dessa valpar inte kan bära en låt för att rädda sina liv).


2. Engelsk Foxhound

Engelsk Foxhound

Bildkredit: Derek Hunter, Shutterstock

Ser ut som en övervuxen Beagle, denEngelsk Foxhoundär en kunglig följeslagare som lever för jakten. Naturligtvis, med tanke på att rävjakten till stor del har fallit i onåd, finns det inte mycket efterfrågan på deras tjänster längre.

Även om vi är glada att de inte ofta används för att spåra oskyldiga rävar längre, är det synd att dessa hundar inte är mer framgångsrika när det gäller att hitta hem. De är extremt friska, de är snälla mot barn och andra husdjur, och de älskar att umgås med sina ägare. Låter som en bra hund för oss.


3. Komondors

Komondor

Bildkredit: Marcel Jancovic, Shutterstock

Om du är bekant med den här rasen känner du dem troligen bättre genom den singulariska versionen av deras namn:Komondor. Dessa ungerska fårhundar har långa, snörade pälsar som får dem att se ut som jättemoppar med nos.

Den pälsen kan vara en av anledningarna till att dessa hundar inte är mer populära, eftersom den kräver en hel del underhåll. Det här är dock en lugn, tålmodig hund som riskerar sitt liv för att skydda dem de älskar, så du bör överväga att ta med en hem om du är orolig för din familjs säkerhet.


4. Cesky Terrier

cesky terrier

Bildkredit: Sevostyanova Tatyana, Shutterstock

Dessa små, kraftfullt byggda hundarär en relativt ny ras, eftersom de bara har funnits sedan 1948. De är dock fantastiska husdjur, eftersom de inte är lika högt strängda som vissa andra mindre raser, och alla aggressiva tendenser har i stort sett avlats ur dem .

De mår bra av att sitta runt en lägenhet hela dagen, eftersom deras träningsbehov är minimala och de kommer sannolikt inte att störa dig med oupphörligt skällande. Faktum är att det värsta med dessa hundar kan vara hur svåra de är att spåra upp, eftersom Cesky-uppfödare är få och långt emellan.


5. Otterhound

Porträtt av Otterhound tittar upp och till vänster_Lourdes Photography_shutterstock

Bildkredit: Lourdes Photography, Shutterstock

Otterhoundsär verkligen unika hundar. Uppfödda för att jaga både på land och i vattnet, de har fet päls och simhudsfötter, samt kraftfulla nosar som gör att de kan spåra sitt stenbrott i upp till 72 timmar över lera och vatten.

Det här är stora valpar som väger mellan 80 och 115 pund, och de är extremt atletiska - när de vill vara det. Det finns få fysiska utmaningar som denna ras inte kan bemästra, men deras favoritaktivitet kommer sannolikt att vara det krypa ihop bredvid dig i några timmar framför tv:n .


6. Norsk Lundehund

Norsk Lundehund i skog

Bildkredit: Irine och Andrew, Shutterstock

Dessa små valpar var ursprungligen uppfödda för jakt på lunnefåglar, och det verkar som om de har svårt att hitta arbete nu för tiden. De är extremt flexibla och kan tränga in sig i alla möjliga trånga utrymmen - det kan de faktiskt böja sina huvuden bakåt och viker armarna i 90° vinkel, precis som människor.

En av de största utmaningarna som rasen står inför är en historia av inavel, eftersom detta har gjort att de har små kullstorlekar och korta livslängder. Lyckligtvis jobbar många Lundehund-entusiaster på att hitta nya användningsområden för hundarna, så förhoppningsvis kommer antalet att öka igen under de kommande åren.


7. Sussex Spaniel

Sussex Spaniel_rebeccaashworth_shutterstock

Bildkredit: rebeccaashworth, Shutterstock

Dessa brittiska hundar har långa, silkeslen gyllene päls, vilket gör att de ser eleganta och värdiga ut. Det är dock allt en fasad, som Sussex spaniel är en av de fånigare hundraserna på planeten. De älskar att leka och clowna runt, och de är inte lika energiska som många andra medelstora raser.

Rasen dog nästan ut efter andra världskriget men räddades på grund av en samlad insats av flera brittiska och amerikanska uppfödare. De har dock aldrig riktigt hängt med sedan dess och är fortfarande en av de sällsynta hundraserna på planeten.


8. Harrier

hökhund i skogen_Miroslav Hlavko_shutterstock

Bildkredit: Miroslav Hlavko, Shutterstock

De Kärrhök representerar ett mellanting mellan engelska Foxhounds och Beagles, åtminstone vad gäller storlek. De är extremt muskulösa med stora ben, vilket gör dem idealiska för lång, ansträngande aktivitet. Naturligtvis är lång, ansträngande aktivitet inte populär nu för tiden, så det kanske inte är någon överraskning att dessa hundar är på tillbakagång.

Det är synd, eftersom de är kärleksfulla och lojala, för att inte tala om otroligt bra med barn. De kommer att komma överens med andra hundar, men du vill inte ta in dem i ett hem med mindre husdjur som inte är hundar, eftersom de aldrig helt kommer att kunna stänga av sin jaktinstinkt.


9. Dandie Dinmont Terrier

Dandie Dinmont Terrier

Bildkredit: Lourdes Photography, Shutterstock

Dessa skotska valpar har långa överkroppar, korta små ben och en distinkt hårmassa på toppen av huvudet. De är en sällskaplig hund, men deras utåtriktade natur döljer det faktum att dessa inte är hundar att leka med.

Liksom Sussex Spaniel, den Dandie Dinmont Terrier drevs nästan till utrotning av andra världskriget, och det är fortfarande en sårbar ras idag. Det hjälper inte heller att dessa hundar har högre cancerfrekvens än många andra raser.


10. Glen av Imaal Terrier

Glen av Imaal Terrier

Bildkredit: kaz, pixabay

Tydligen är det en dålig tid att vara en liten jakthund från Storbritannien, somGlen av Imaal Terrierrepresenterar en annan sådan post på denna lista. Dessa små ungar föddes upp för att tyst smyga in i hålor för att spola ut rävar, råttor och uttrar, och de är fortfarande en av de tystaste hundraserna på planeten.

Det finns bara några hundra av dessa hundar registrerade i USA, och det kan finnas ännu färre i Storbritannien. Det är synd, eftersom dessa hundar är lättsamma husdjur (och förvånansvärt bra vakthundar).


11. Sloughi

Bildkredit: Stefan Schawo, Shutterstock

DeSloughiär i grunden en nordafrikansk vinthund, eftersom de är otroligt snabba sikthundar med långa, smala kroppar. De är dock inte ömtåliga på något sätt, eftersom de ursprungligen föddes upp för att jaga djur som schakaler och vildsvin.

Dessa hundar används fortfarande för jakt i vissa nordafrikanska länder, men de har aldrig riktigt fångats utanför det relativt smala geografiska fönstret. Om du bestämmer dig för att ta med en hem, se till att du har gott om utrymme, eftersom dessa hundar behöver utrymme att sträcka ut sina ben och ibland nå toppfart.


12. Azawakh

Azawakh hund springer på en strand2_otsphoto_shutterstock

Bildkredit: otsphoto, Shutterstock

En nära släkting till Sloughi, den Azawakh kommer från Västafrika, där den vanligtvis finns i sällskap med de nomadiska tuaregerna. Dessa hundar ser mer ut som stora katter när de rör sig, eftersom de har en graciös, slank gång som gör att de kan smyga sig nära sitt byte innan de jagar.

Som du kanske förväntar dig är Azawakh inte en bra passform för ett hem fullt av katter. Men de är extremt friska och oerhört skyddande, så det är ett mysterium varför de inte är mer populära utanför Afrika.


13. Chinook

Chinook

Bildkredit: Igor Plotnikov, Shutterstock

När du hörChinooks, du kanske tänker på helikoptrar, men det här är faktiskt amerikanska slädhundar. Faktum är att de är statens hund i New Hampshire, vilket också är där rasen ursprungligen utvecklades.

De är utmärkta brukshundar, eftersom de förutom att dra slädar ofta används som sök- och räddningsdjur. De är extremt utåtriktade och bra med barn, men de kanske inte passar bäst för familjer som bor i torra, varma klimat.


14. Cirneco dell’Etna

Cirneco dell

Bildkredit: tkach-artvitae, Shutterstock

Dessa små italienska jakthundar har fötts upp för att köra ner kaniner, så du vet att de är snabba. De har också ett kraftfullt luktsinne, så tro inte att du kan komma undan med att gömma godsaker för dem.

Cirneco dell'Etnas är vördade i sitt hemland, men de har aldrig haft någon större popularitet utanför Italien. Det kan bara bero på det faktum att det inte finns mycket behov av att jaga kaniner i många länder nuförtiden.

  • Om du är intresserad av att skaffa en jakthundsras, kanske du vill skaffa lite utrustning som passar dem. Kolla in vår10 bästa hundjaktvästar recensioner & toppval

15. Pyreneisk herde

Pyreneisk herde

Bildkredit: BIGANDT.COM, Shutterstock

Pyreneiska herdar kommer från Pyrenéerna i Frankrike och Spanien, som är samma region som de mer populära Stora Pyrenéerna kommer från. Faktum är att de två raserna ofta användes tillsammans för att valla får; den mindre pyreneiska herden höll flocken i linje, medan de enorma Pyrenéerna skyddade dem från rovdjur.

Dessa hundar är atletiska och energiska, så de passar inte bra för avslappnade familjer. Men om du har gott om utrymme för dem att springa och jobb för dem att göra, kommer Pyrenean Shepherd att vara en underbar följeslagare.


16. Kanaans hund

Kanaan hund i parken_Aneta Jungerova_shutterstock

Bildkredit: Aneta Jungerova, Shutterstock

Detta är en gammal ras, eftersom exemplar har hittats som daterar sig långt före tiden för det persiska imperiet. De användes ofta av beduinerna för att skydda sina läger och flockar, även om många av dem också fick ströva omkring, vilket gjorde att de blev vilda.

De började tömmas på nytt på 1930-talet, eftersom de israeliska specialstyrkorna fann dem användbara som brukshundar. Men de är fortfarande oberoende och egensinniga, så de passar inte bra för förstagångsägare.


17. Finsk spets

finsk spets

Bildkredit: Christian Ustvedt Kavli, Shutterstock

Finska spetsarär medelstora hundar, eftersom de bara väger cirka 30 pund eller så, men deras lilla kroppsbyggnad motsäger en gigantisk ande. Faktum är att dessa hundar ofta används för att jaga älg, och de har varit kända för att utmana björnar.

Det säger kanske inte så mycket om deras intelligens, men det talar om deras oräddhet. De är också vänliga och bra med barn, men deras rykte som kungen av Barkers kan göra att de passar dåligt för lägenhetslivet.


18. Tomthund

Tomthund

Bildkredit: WatersPix, Shutterstock

De har de långa, floppiga öronen som du hittar på andra dofthundar, men utöver det, Tomthund ser mer ut som en Grand Danois eller en Weimaraner än en Bloodhound eller Basset Hound. De är ganska stora på 50-60 pund och extremt atletiska.

De har inte den påsiga huden som vanligtvis finns på andra hundar, och de har också otrolig snabbhet och uthållighet. De har extrema träningsbehov, men om du kan hänga med dem kommer du att ha en fantastisk mutt på händerna.


19. Entlebucher Mountain Dog

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Sama (@samastagram_entlebuch)

De Entlebucher Mountain Dog ser ut som en mindre version av Berner Sennenhunden, eftersom de bara når cirka 65 pund. Men de är lika robusta och kraftfulla, eftersom de föddes upp för att hålla boskapshjordar i rörelse.

De dog nästan ut efter första världskriget, men deras antal har sakta men stadigt ökat sedan dess. De har en stor fördel gentemot sina kusiner från Bern genom att de är mycket friskare än den jätterasen.


20. Kuvasz

Pooch

Bildkredit: SigridElvira, Pixabay

Kuvaszok, som är plural avPooch, är stora hundar med vackra vita pälsar som gör att de kan smälta in i de flockar de skyddar. De är extremt smarta och självständiga hundar, men de är också roliga och lojala, vilket gör dem till utmärkta husdjur.

Du bör dock inte nödvändigtvis ta med dem i ett hushåll med flera hundar, eftersom de avlades för att attackera vargar, prärievargar och andra hundliknande varelser. Det gör ordentlig socialisering ett måste och eliminerar sannolikt varje chans att ta dem till din lokala hundpark.

Avdelare 3

Finns din nästa hund på den här listan?

Även om valparna på den här listan kanske inte är populära, är de fortfarande fantastiska hundar och förtjänar mer rykte än de får för närvarande. Vissa av dem kan vara svåra att spåra, men om du kan hitta en, kommer dessa raser att bli otroliga följeslagare för dig och din familj.

Genom att adoptera en av dessa raser kan du också agera snobbigt mot alla andra familjer i dina grannskap som äger grundläggande Golden Retrievers eller Pudlar.


Utvald bildkredit: Mary Swift, Shutterstock

Innehåll