24 dummaste hundraser och varför vi har fel om dem

Välj Namnet På HusdjuretEtt populärt citat, ibland tillskrivet Albert Einstein, lyder så här: Alla är ett geni, men om du bedömer en fisk efter dess förmåga att klättra i ett träd, kommer den att leva hela sitt liv och tro att den är dum.Folk älskar hundar till bitar, men vi lägger också mycket tid på att bedöma deras intelligens. Å ena sidan är det vettigt. Vi förlitar oss på hundar för många jobb, från att valla vår boskap till att rädda katastrofoffer till att behandla funktionshinder som blindhet och PTSD. När du lägger ditt liv i en hunds tassar, vill du ha en som är bra på sitt jobb.Å andra sidan ger det oss en ganska strikt definition av intelligens, vilket lämnar några hundar i kylan. En hundras blir ofta stereotyp som dum, när de faktiskt bara är egensinniga, avslappnade eller långsamma att lita på. Porträtt av två afghanska vinthundar_wildstrawberry_shutterstock

Vad är en smart hund, egentligen?

Dr Stanley Corens bok från 1994 Hundars intelligens listar tre typer av doggy smarts. Instinktiv intelligens visar hur bra en hund är på de uppgifter den avlats för. Adaptiv intelligens mäter om en hund kan lösa problem på egen hand genom att tänka kritiskt. Till sist, lydig intelligens mäter en hunds förmåga att lära sig och följa kommandon.

Människor tenderar att rangordna hundar i termer av lydig intelligens. Detta är lätt att mäta men ger inte hunden mycket frihet. För att inte tala om, det gynnar i hög grad vissa raser framför andra.För att sätta tillbaka valparna i förarsätet går vi igenom listan över de 25 dummaste hundraserna, förklarar varför de uppfattas som dumma – och varför de trots allt inte är så dumma.

De 24 dummaste hundraserna

1.Afghansk hund

Basenji Beagle blandrashund

Bildkredit: wildstrawberry, Shutterstock

Afghanska hundarhar långa, vackra pälsar och beskrivs ofta som att de beter sig som katter.

Varför de är dumma: Deras rykte om skönhet, i kombination med deras motstånd mot traditionella träningsmetoder, gör afghaner sårbara för anklagelser om elakhet.

Varför är de inte det: Afghaner är stolta och gillar inte att göra saker bara för att deras herrar beordrar dem – men de är också extremt tillgivna när du väl har vunnit deras lojalitet.


två.Basenji

Basset Hound sitter på torra löv

Bild: AlexFilim, Shutterstock

DeAfrikansk Basenjiär nästan helt tyst och producerar ett hyenaliknande skratt istället för ett skäll.

Varför de är dumma: Liksom afghaner jämförs Basenjis ofta med katter, eftersom de föredrar att göra sin egen grej och inte är särskilt lyhörda för att lära sig trick.

Varför de inte är det: Även om de inte skäller, uttrycker Basenjis många komplexa känslor med sina chortles och kroppsspråk.


3.Basset hund

beagle

Bildkredit: Marry Kolesnik, Shutterstock

Det omedelbart igenkännbara Basset hund har långa, floppiga öron och ett superkraftigt luktsinne.

Varför de är dumma: Bassets kan inte bara vara ett jobb för hembrott, de har också ett dåligt rykte om att springa iväg efter varje intressant lukt.

Varför är de inte det: Basset Hounds har hög instinktiv intelligens - de är extremt bra på att följa näsan, även om de inte alltid vet när inte för att spåra en doft.


Fyra.Beagle

Borzoi

kredit: Alexey Androsov, Shutterstock

Kändisrasen som inspirerade Snoopy, Beaglar är målmedvetna, tillgivna jägare med starka näsor och härlig päls.

Varför de är dumma: Precis som med Basset Hounds är det svårt att få en Beagle att fokusera på någonting när de vill jaga en lukt.

Varför är de inte det: Beagles är utmärkta spårare och dyker ofta upp som K-9-poliser.


5.Borzoi

blodhund

Fotokredit: artbycharlotte, Pixabay

Borzois har vackra pälsar, och de glömmer det aldrig, beter sig mycket som katter i sin orubbliga hängivenhet för hygien.

Varför de är dumma: Borzois har ett rykte som divor, mer angelägna om att städa sig själva än att vara uppmärksamma.

Varför de inte är det: Bara för att en Borzoi inte skyndar sig att behaga dig, betyder det inte att den inte är smart; de är förvånansvärt träningsbara när de litar på sin mästare och träningspassen hålls korta.


6.Blodhund

Bull Terrier

Kredit: Degtyaryov Andrey, Shutterstock

Blodhundar lever inte upp till deras blodiga namn, de ser mer ut som bedårande hängiga sorgsäckar än mäktiga jägare.

Varför de är dumma: I ett annat exempel på ett återkommande tema på den här listan är det väldigt svårt att få dem att inte jaga en lukt när de väl har plockat upp den.

Varför de inte är det: Precis som Basset Hounds är Bloodhounds extremt bra på att göra det de är tränade för: att plocka upp dofter och jaga dem.


7.Bull Terrier

Bulldog sitter på ett fält

Kredit: Alexandra Morrison Photo, Shutterstock

De Bull Terrier är en lekfull clown med en distinkt rundad nos och stora spetsiga öron.

Varför de är dumma: AKC kallar dem ett treårigt barn i hunddräkt på grund av att de föredrar att leka och leka framför att vara uppmärksamma.

Varför är de inte det: Ungefär som ett treårigt barn är en bullterrier inte dum - den vet bara att den hellre skulle ha roligt än att göra tråkigt arbete.


8.bulldogg

bullmastiff

Bildkredit: Sven Lachmann, Pixabay

Den extremt gosiga bulldogg , med sin karaktäristiska rynkiga nos, har anklagats för dårskap i både sina engelska och franska varianter.

Varför de är dumma: Bulldogs är inte kända för sin energi och vill hellre krascha i soffan än att jaga bollar eller lösa pussel.

Varför de inte är det: Trots deras rykte som levande möbler är både engelska och franska bulldoggar lätta att träna.


9.bullmastiff

Cavalier King Charles Spaniel står på en väg

Utvald bildkredit: Pixabay, Pexels

Bullmastiffsär en jätteras som gör allt långsamt och tungt.

Varför de är dumma: Bullmastiffs tar lång tid att lyda kommandon, men som den afghanska hunden, beror avgiften mycket på stereotyper på grund av deras utseende.

Varför de inte är det: Bullmastiffs vet mycket väl vad de gör - de vill bara göra det enligt sitt eget schema.


10.Cavalier King Charles Spaniel

Tekopp Chihuahua

Bildkredit: ErikaWittlieb, Pixabay

Dessa kungliga valpar dela floppiga öron och vakna uttryck med resten av demSpaniel familj.

Varför de är dumma: Dessa habsburgare i hundvärlden har varit förföljda av rykten om inavel och har ibland fruktansvärda minnen.

Varför de inte är det: Som en leksaksras vet Cavalier att tillgivenhet är mer dess jobb än smarta, så den utmärker sig för att få sina ägare att känna sig älskade.


elva.chihuahua

chow chow

Bildkredit: RaeElizabethPhotography, Shutterstock

Dessa små krigare behöver ingen introduktion - antingen älskar du dem eller så hatar du dem.

Varför de är dumma: Chihuahuans rykte om att försöka slåss mot mycket större hundar är inte helt oförtjänt.

Varför är de inte:Chihuahuasgillar att vara flockens ledare, så de är bara riktigt ohanterliga om de inte tränas tidigt för att veta sin plats i ditt hushåll.


12.Chow Chow

Stora Pyrenéerna

Bildkredit: otsphoto, Shutterstock

Det kinesiska ursprunget till denna rass namn översätts till puffy-lejonhund, vilket ganska mycket sammanfattar det.

Varför de är dumma: En gång a Chow Chow har valt sin favoritperson kan de bli besittande och fientliga mot främlingar.

Varför är de inte det: Chow Chows är envisa, inte dumma och svarar bra på intensiv socialiseringsträning som valpar.


13.Stora Pyrenéerna

Italiensk vinthund

Bildkredit: jathomas, Pixabay

Dessa enorma, fluffiga fårhundar är tillräckligt långa för att krama en människa runt halsen medan de står på bakbenen.

Varför de är dumma: De är det som ligger längst bort, men om du mäter intelligens helt med lydnad, ser deras kritiska tänkande ut som dum envishet.

Varför är de inte det: De stora Pyrenéerna är en bergsfårhund, uppfödd för att agera oberoende av sin herde och rädda sin flock från alla typer av faror.


14.Italiensk vinthund

Lakeland Terrier vid hundagilitytävlingar

Bildkredit: Linn Currie, Shutterstock

En av flera liknande typer av vinthund, dessa slanka, kortpälsade löpare föddes upp för att bli racingmästare.

Varför de är dumma: Italienska vinthundar är nervösa av naturen och svarar inte bra på aggressiva alfaträningsmetoder, vilket leder till att vissa avskriver dem i förtid.

Varför är de inte: Italienska vinthundar har hög instinktiv intelligens och är utmärkta på att uppmärksamma.


femton.Lakeland Terrier

Lhasa Apso

Bildkredit: Zelenskaya, Shutterstock

Ett vandrande gosedjur, denLakeland Terrierälskar inget mer än att hamna i bus, även om de inte alltid förstår varför du inte skrattar också.

Varför de är dumma: De är klassclowner på vilken lydnadsskola som helst, mer intresserade av att busa än att följa instruktionerna.

Varför de inte är det: Förmågan att hamna i problem betyder att en hund faktiskt är ganska smart; Lakeland Terriers behöver bara mästare som får sin humor.


16.Lhasa Apso

maltesiska

Bildkredit: SubertT, Shutterstock

Enligt en gammal buddhistisk legend är Lhasa Apsos reinkarnationer av munkar som inte riktigt lyckades nå Nirvana.

Varför de är dumma:Lhasasvar en gång följeslagare till Kinas kejsare, och de kommer aldrig att låta dig glömma det, med en berättigad strimma en mil bred.

Varför de inte är det: Bara för att den väljer att inte följa dina kommandon betyder det inte att den inte förstår dem.


17.maltesiska

gammal engelsk fårhund

Bildkredit: monster_code, Shutterstock

Även om de inte är lika knepiga som chihuahuas, verkar dessa fluffiga leksakshundar aldrig riktigt förstå hur små de är.

Varför de är dumma: Under träning, malteser reagera inte alltid på matbelöningar, vilket gör att vissa ägare inte vet hur de ska få dem att lyssna.

Varför de inte är det: Mer än mat, en maltesisk längtar efter beröm och uppmärksamhet och är lättare att träna när du erbjuder dessa belöningar.


18.Gammal engelsk fårhund

Pekingese

Kredit: Svetlana Valoueva, Shutterstock

Den lurviga hunden som inspirerade berättelserna, denGammal engelsk fårhundär en smart ras förbannad med ett permanent ledigt uttryck.

Varför de är dumma: Liksom de stora Pyrenéerna och andra fårhundar, skulle fornengelskarna hellre tänka själva än att följa utanordnade order.

Varför är de inte det: Gamla engelska fårhundar har en så stark instinkt att de ofta försöker valla mänskliga barn - att få dem att arbeta med dig är bara en fråga om tålamod.


19.Pekingese

mops i en sele

Bildkredit: Gianmarco Ferraro, Pxhere

Dessa kejserliga knähundar har hållit på med sin söthet sedan Tangdynastin, så det är ingen överraskning att de har utvecklat ett rykte om sig att vara divor.

Varför de är dumma: Utan träning, enPekingesekommer att agera trotsigt och dominant, prickskytte på främmande människor och andra djur.

Varför de inte är det: Med tidig träning kan du forma din Peke till ett troget, gosigt familjedjur.


tjugo.Mops

rottweiler med tunga ut

Bildkredit: maniablack18, Pixabay

En av internets favoritraser, denMops's stora ögon och smutsiga nos har gjort den omtyckt för hundälskare över hela världen.

Varför de är dumma: Som sällskapshundar är mopsar inte de lättaste att träna, de föredrar mild beröm framför intensiva belönings-/straffsystem.

Varför de inte är det: Mopsar älskar att göra dig lycklig, men borde få göra det på sitt eget sätt; om du förväntar dig att en mops ska agera som en schäfer, är det knappast mopsens fel att den inte kan det.


tjugoett.rottweiler

Bildkredit: Serova_Ekaterina, Shutterstock

Dessa slående färgade vakthundar anses ofta vara hundens motsvarighet till stumma muskler.

Varför de är dumma: Rottweiler är inte välutrustade för lydnadsskola, med dåliga minnen och korta uppmärksamhetsintervall.

Varför de inte är det: Vad Rottweilers saknar i minnet, kompenserar de mer än för med otrolig lojalitet och ståndaktig vaksamhet.


22.Sankt Bernard

Skotsk terrier som står på stenar

Bildkredit: rokopix, Shutterstock

Saint Bernards är mest kända för alpina räddningsoperationer, men dessa enorma gåsoffor är också älskade familjehusdjur.

Varför de är dumma: Saint Bernards lär sig kommandon snabbt, men kämpar för att återkalla dem; de delar också en preferens för självständigt tänkande med sina andra fjällhundar.

Varför de inte är det: Dessa barnskötare har både adaptiv och instinktiv intelligens i spader och kan tänka i farten för att hålla sina laddningar säkra.


23.skotsk terrier

Shih Tzu står på gräs

Bildkredit: Pavel Shlykov, Shutterstock

Scotties, som ursprungligen föddes upp som musare, imponerade på 17thårhundradet laired så mycket med deras uthållighet att han gav dem smeknamnet diehards.

Varför de är dumma: Tyvärr gäller det envisa smeknamnet även för träning, eftersom dessa stolta Highlanders bara följer order när de har bestämt sig för det.

Varför är de inte:Skotsk terrieranses ha en av de mest mänskliga personligheter av alla raser, så det är inte konstigt att de är kräsna om vilka order de ska följa.


24.Shih Tzu

Avdelare 3

Bildkredit: carlosleucipo, Pixabay

Som avrundning på vår lista finns en annan kinesisk kejserlig ras, som inte älskar något mer än att bli bortskämd och att få sina långa pälsar borstade.

Varför de är dumma: Historiskt sett har det inte krävts mycketShih Tzusutöver att se snygga ut, vilket inte har gjort dem särskilt träningsbara.

Varför de inte är det: Shih Tzus utmärker sig i sitt livssyfte att älska och trösta sina ägare - och de är också smarta nog att hamna i problem då och då.

Slutsats: Dummaste hundraser

Vad som gör en hundras dum är helt i betraktarens öga. Vissa raser är bättre på att följa kommandon, medan andra är bättre på kritiskt tänkande, och ytterligare andra har ett jobb som de gör exceptionellt bra.

Som vi har sett kan en hund också betecknas som dum på grund av ingenting annat än dess utseende. I både människo- och djurvärlden lever stereotyper i bästa fall.

Summan av kardemumman: om du har bestämt dig för att en hund är dum, säger den mer om dig än om dem. Istället för att leta efter de smartaste raserna som bestäms av mänskliga standarder, är det mycket bättre att fråga vilken sorts hund som är bäst för dina behov.

Titta noga, och snart har du en kärleksfull följeslagare -som är mycket smart på sitt sätt!


Utvald bildkredit: Lunja, Shutterstock

Innehåll