25 italienska hundraser

Välj Namnet På HusdjuretEnligt Smithsonian Magazine , för mellan 15 000 och 40 000 år sedan splittrades hundar och grå vargar från en enda vargart som sedan dog ut. Ungefär vid samma tid började vi leva tillsammans med några av dessa gamla förfäder till våra moderna tama hundar, och det fortsätter än i dag.Hundar har spelat en viktig roll i människors liv i årtusenden. De fungerar som följeslagare, beskyddare, jägare, räddare, terapihundar och mer. Och människor från hela världen älskar och uppskattar dem som viktiga medlemmar i våra liv. Men över hela världen har olika raser utvecklats för att passa specifika behov. Dessa raser har egenskaper som är skräddarsydda för deras geografiska lägen, de syften de är avsedda att tjäna och smaken hos människorna som fött upp dem.Du kanske känner till många av raserna i ditt hemland, men det finns förmodligen en eller två raser på den här listan som du aldrig har hört talas om förut!

Avdelare 1

Topp 25 italienska hundraser:

1.Bergamasco Shepherd

Bergamasco hund står på det gröna gräset

Bildkredit: volofin, ShutterstockDen här hunden ser ut som om den är täckt av stora dreadlocks från topp till tå. De föddes ursprungligen upp i de italienska alperna som vallhund, och den långa pälsen av fruktade lås var avgörande för att hålla dessa hundar varma när de arbetade. Intressant nog visar det sig att samma ras av europeisk vallhund som användes för att skapa schäfern också var en av de ursprungliga förfäderna till Bergamasco Shepherd och fyra andra italienska raser.


två.Köttsås

Två bolognesehundar

Bildkredit: islavicek, Shutterstock

De Köttsås är en liten leksakshund som har sitt ursprung i Bologna , Italien. Trots sin lilla växtlighet har dessa hundar stora personligheter och de är alltid det sociala livet för alla fester. De vill umgås med alla, människor eller valp. Dessa hundar är väldigt klängiga och vill tillbringa varje ögonblick med sin älskade person som de binder mycket starkt till.


3.Bracco Italiano (italiensk pekare)

en Bracco Italiano som står i gräsfågel

Bildkredit: olgagorovenko, Shutterstock

År 1882, a Bracco Italiano blev den allra första hunden registrerad av Kennel Club Italiano, Italiens nationella hundorganisation som ansvarar för hundars stamtavlor och papper. Dessa hundar är byggda ganska fyrkantiga med ett stort huvud och långa, floppiga öron och läppar, och täckta av en mycket kort, tät päls av vitt med orange eller bruna fläckar.


Fyra.Cane Corso

Cane Corso

Bildkredit: Hoika Mikhail, Shutterstock

DeCane Corsoär en direkt ättling till antikens Roms gigantiska molossoidhundar. Denna stora italienska mastiffen är nära besläktad med den napolitanska mastiffen, även om Cane Corso-rasen är mycket äldre. Cane Corsos anses vara de sista coursing Mastiffs, vilket betyder att de är snabbare, smidigare och mer atletiska än andra Mastiffraser, utrustade med otrolig uthållighet, uthållighet och energi. Även om dagens Cane Corso en gång spreds över hela Italien, avlades dagens Cane Corso selektivt från bara några få kvarvarande hundar på 1980-talet.


5.Mannara Dog (siciliansk herde)

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Life change in 1 year (@ cambio_vita_in1anno)

De Varulvshund har länge använts för att vakta boskap och plantager på Sicilien, där rasen skapades. Även känd som Pastore Siciliano, denna ras är stark och tålig och väger knappt 100 pund i genomsnitt. Rasen har till stor del hållits på Sicilien, så du är inte särskilt sannolikt att stöta på en eller hitta en uppfödare för dessa sällsynta hundar i väst.


6.Hund av Oropa

Hund av Oropas är inte den största av hundar, men de är tåliga och kraftfulla; byggd för liv i det tuffa vädret i de västra italienska alperna. Dessa är vallhundar som används för att köra får och nötkreatur över den oländiga bergiga terrängen. De är otroligt atletiska och naturligt stjärtade så att det inte finns någon risk att tappa svansen på grund av frostskador eller att bli trampad på. Cane di Oropa är en av de fem italienska raserna som delar en gemensam förfader med schäfer.


7.Jättens käpplupin

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av ᴄᴀɴɪ ғᴀɴɴᴏ ᴄᴏsᴇ (@cani_fanno_cose)

Detta är en otroligt sällsynt ras med bara 200 levande medlemmar kvar. De används specifikt i Apenninerna för att valla får. Tyvärr har fåruppfödningen sett en kraftig nedgång i regionen, vilket är orsaken till det minskande antalet Jättarnas käpplupin . Av namnet kan du förvänta dig att detta är en mycket stor ras, men ironiskt nog är de medelstora hundar som i allmänhet bara väger 45-65 pund.


8.Paratore hund

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Dogs' lovers (@dogs_lovers_oficial)

De Paratore hund är en ganska sällsynt ras, främst för att de aldrig blev tillräckligt populära för att expandera från sitt hemland Italien. Den här rasen finns i Abruzzo, men du kommer inte ha mycket tur att hitta dem någon annanstans. Tillsammans med Cane Corsos är Cane Paratore en av få italienska raser som faktiskt är släkt med schäfer av en gemensam förfader.


9.Cirneco dell’Etna

Cirneco dell

Bildkredit: Zoja Emelianova, Shutterstock

Denna magra, muskulösa, atletiska hund föddes upp för jakt på småvilt på ön Sicilien. På ön finns vulkanen Etna, som är där denna ras har fått sitt namn. Dessa hundar är ganska sällsynta och du kommer att ha svårt att hitta dem utanför Italien. Även i deras hemland görs endast cirka 100-150 nya registreringar för denna ras varje år.


10.Dogue Sardesco

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av DOG ON YOU (@canem_virtute)

Denna arbetsras tros vara en Molosser eller Mastiff och är oftast anställd som väktare för boskap. Men det är långt ifrån det enda jobb de har tjänat. De används också ganska ofta som jakthundar. Tyvärr fanns det också en tid då de var populära att använda för hundfighting. Eftersom de är naturligt mycket skyddande, har rasen nyligen vunnit mark i Italien som en effektiv vakthund.


elva.Italiensk vinthund

Italiensk vinthund

Bildkredit: Alexandra Morrison Photo, Shutterstock

De Italiensk vinthund är mycket mindre än vinthunden som de flesta känner till. Dessa hundar väger mindre än 11 ​​pund och står inte längre än 15 tum vid manken. Federation Cynologique International erkänner rasen som en del av sikthundsgruppen, men AKC har dem registrerade som en leksaksras. Liksom vinthundar är dessa hundar väldigt smala med en djup bröstkorg och de kan uppnå imponerande hastigheter för sin lilla storlek.


12.Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo

Bildkredit: Cemmerton, Pixabay

Denna italienska raskommer från myrmarkerna i Delta del Po. Dessa revolverhundar var specifikt uppfödda som vatten retrievers; perfekt för våtmarkerna där de har sitt ursprung. Ironiskt nog används denna ras som en gång användes för att jaga småvilt nu främst för att jaga en annan typ av byte; tryffel.


13.Sardinsk vinthund

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Daniele Matta (@dani_scissorhands)

Denna otroligt sällsynta ras of sighthound används för att jaga hare och tros ha förts till ön Sardinien av forntida feniciska handlare. I deras hemland Italien finns det bara cirka 100 av dessa hundar kvar med väldigt få uppfödare som ägnar sina ansträngningar åt rasens fortsättning.


14.italiensk varg

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Roberto Maccari (@reflex.56)

De italiensk varg är känd som den italienska vargen. Denna ras är skyddad och förvaltad och du måste följa mycket strikta regler för att äga en. Det är väldigt få av dessa valpar som föds upp varje år, och om du vill ha en så måste du stå på väntelistan. Dessutom skulle du behöva följa alla regler, annars skulle hunden tas ur din ägo.


femton.maltesiska

maltesiska

Bildkredit: Pezibear, Pixabay

De maltesiska är en ikonisk hund, en populär sällskaps- och utställningshund över hela världen. Dessa hundar är små, vanligtvis runt 7 tum i höjd och väger också cirka 7 pund. Den här rasen är gammal och de har levt bortskämda högklassiga liv som länge favoriter bland aristokraterna i många samhällen. I dag är de ofta de älskade bärbara valparna av rika stadsbor eller illustra utställningshundar som är redo att vinna priser.


16.Maremma fårhund

maremma fårhund

Kredit: Anastasiia Cherniavskaia, Shutterstock

Maremma är det amerikanska namnet på denna hund, som egentligen heter Maremmano-Abruzzese på italienska. Dessa hundar har funnits i århundraden och vaktat boskapsflockar i bergen i Italien. De har vita rockar som hjälper dem att smälta in med fåren i de flockar som de skyddade från sådana rovdjur som vargar och människotjuvar.


17.Napolitansk mastiff

Ung napolitansk mastiffhund som ligger på en äng_APS Photography_shutterstock

Bildkredit: APS Photography, Shutterstock

Denna ras är gammal och massiv . De kan toppa 31 tum vid axeln och väga så mycket som 150 pund. Med en så stor resning är det inte förvånande att dessa hundar användes vakthundar som skyddade människor sedan tillbaka i antikens Rom. Även om de är stora och kraftfulla med förmågan att ta ner stora fiender, är dessa hundar milda jättar i hjärtat som får kärleksfulla, tillgivna följeslagare, vilket är en viktig anledning till deras internationella popularitet.


18.Herde av Lessinia och Lagorai

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av @la_maison_dans_les_bois

Denna ras kommer från den nordöstra regionen av Italien; Triveneto. De har använts i århundraden för att valla boskap och köra dem över slätterna. Idag används de fortfarande för samma syfte, men ironiskt nog är rasen inte erkänd av någon större kennelklubb eller organisation. Lyckligtvis pågår det ett projekt för att få denna ras officiellt erkänd och skydda dem från risken för utrotning.


19.Sankt Bernard

Saint Bernard sitter på ängen

Bildkredit: rokopix, Shutterstock

Massiv men mild, den Sankt Bernard är en hund som har tjänat många syften. De är en mycket populär ras; rankad 48:a av AKC:s 196 registrerade raser. På 30 inches i höjd och väger upp till 180 pounds, dessa är några betydande varelser. Men tack vare deras lugna uppträdande och milda temperament har de använts som räddningshundar i århundraden i de italienska och schweiziska alperna där de har sitt ursprung.


tjugo.Sardinisk herdehund

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av David (@worldadventurr)

Även om den bara erkändes av den italienska kennelklubben så sent som 2013, Sardinisk herdehund är en gammal ras som har tjänat många syften genom åren. Denna ras av lantras användes ursprungligen för vallning och bevakning av boskap. De var också långvariga följeslagare till sardiska banditer som gjorde sitt liv i skogen. Senare användes rasen till och med som kamphundar i den libyska militärkampanjen.


tjugoett.Apenninernas hund

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Stefania Dal Toè (@stefaniadal_toe)

Denna lilla ras av italiensk dufthund var specialuppfödd för att jaga harar. De är små och små men fortfarande muskulösa; perfekt byggd för att vara snabb och smidig. Dessa hundar väger cirka 20-40 pund och är vanligtvis 15-20 tum långa. Även om rasen har använts i århundraden, erkändes de precis som en officiell ras av den italienska kennelklubben 2010.


22.Italiensk hund

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Miss Sofi (@sweetfloppyear)

Smart och lugn, den Italiensk hund är en jämn hund med en riktig jaktförmåga. Även om dessa dofthundar bara väger 40-60 pund, har de använts för att jaga vildsvin under åtminstone de senaste 2 000 åren. Även om de är ganska populära i sitt hemland Italien, är rasen relativt okänd i andra delar av världen. De är erkända som en del av AKC:s Foundation Stock Service men är inte en registrerad ras ännu. Under de senaste 10 åren har inte en enda registrerats i Storbritannien.


23.Maremma Hound (Maremma Scenthound)

Maremma Hound

Bildkredit: Ricantimages, Shutterstock

Denna italienska dofthund kommer från slätterna i Maremma, Toscana. De är exceptionella jägare, som främst används för att jaga vildsvin, även om de också har använts för att jaga hare och annat vilt. Denna ras erkändes officiellt av den italienska kennelklubben 2009. Det året registrerades mer än 6 600 medlemmar av denna ras, vilket gör dem till de mest populära av alla italienska raser.


24.Spinone Italiano

spinone italiensk hund utomhus

Bildkredit: MarinaGreen, Shutterstock

Denna ras är gammal och mycket anpassningsbar. De är kända för sina lugna uppträdanden som gör dem lätta att arbeta med. Dessa hundar är starka och muskulösa med nästan oändlig uthållighet som kommer väl till pass när de är på jakt. Spinone Italianos har varit framgångsrika med alla aspekter av jakt, inklusive apportering, spolning, pekning och sättning. Men trots deras imponerande jaktkunskaper är dessa väldigt milda och vänliga hundar som kommer överens med nästan alla.


25.Volpino Italiano

Bildkredit: Olga Aniven, Shutterstock

De Volpino är en hund av spetstyp, och de var mycket populära i Toscana redan på 1700- och 1800-talen. Drottning Victoria köpte själv flera sådana hundar 1888, vilket visar hur populära de var. Den officiella rasstandarden utarbetades 1913 och Volpinos började se några framgångar på hundutställningar. Men på 1960-talet hade rasen nästan försvunnit. Tack och lov, några år senare, användes flera exemplar av rasen för att revitalisera dem och nya registreringar började igen kort efter 1972.

Avdelare 3

Slutsats: Hundraser från Italien

Från Bergamasco Shepherds till Volpino Italianos, de italienska hundraserna är olika och intressanta. Vissa av dessa raser är otroligt sällsynta utanför sitt hemland, även om andra har uppnått internationell popularitet. Allt från leksaksraser på bara några pund som malteser till jättemastiffs och Saint Bernards som väger mer än 150 pund, det finns en italiensk hundras som passar varje person och personlighet.


Utvald bildkredit: Vitaly Titov, Shutterstock

Innehåll