3 sätt att rädda din soffa från kattrepor

Välj Namnet På Husdjuretkapitel 10Skrapbeteenden och hantera dem

Katter är ökända för att repa älskade möbler och till och med en och annan person eller två. Att klia som beteende är dock helt normalt och naturligt för katter. Katter kommer vanligtvis att repa både vertikala och horisontella ytor regelbundet varje dag. För utekatter inkluderar detta vanligtvis att skrapa sidan av en trädstam för en vertikal yta och smuts eller gräs för en horisontell.En av de främsta anledningarna till att katter kliar sig är att markera sitt territorium. Katter har doft- och svettkörtlar i sina tassar, och när de skrapar en yta kommer en katts unika doft I.D. kommer att läggas till i objektet som de skrapar. Denna doft, i kombination med de mer uppenbara skrapmärkena i föremålet som har markerats, sänder ut ett tydligt budskap till andra katter. Att klösa beteenden som uppvisas av katter har ett antal andra syften, inklusive:

Orsaker till att katten kläms:
  • Stretching av muskler, leder och ligament
  • Slipning av naglar
  • Gräver över deras kiss eller bajs i papperskorgen
  • Att uttrycka beteenden för andra katter – ett annat sätt att kommunicera
  • Och slutligen – för ibland njuter de bara förbannat bra av det

Din katt kommer att klia sig, vare sig du gillar det eller inte! Det är hur vi dikterar var och när de repar sig som är den viktigaste punkten när man hanterar detta beteende i ditt hem.

hepper katttassavdelare1.Få din katt att skrapa de lämpliga föremålen

katt som lägger vid skrapstolpe

Bildkredit- EbneRol, Shutterstock

Först och främst är det en bra idé att ha dedikerade platser i ditt hem som är inrättade med föremål som din katt gärna kan klia. Hitta en skrapstolpe som passar perfekt för din katts naturliga önskan att vilja repa både horisontella och vertikala ytor. Att ha Hi-Lo-skrapstolpar runt ditt hem hjälper till att hålla dina katter repa på något som är tillåtet och hålla dem borta från att klia något som är förbjudet. Tack och lov, precis som andra Makeupexp-pjäser, ser Hi-Lo skrapstolpen också bra ut i ditt hem, snarare än de typiska mattbelastade skrapstolparna från svunna dagar.

Eftersom skrapstolpar ses som en plats för din katt att lämna sin doft och få lite territoriellt självförtroende, är det bäst att ha en skrapstolpe i alla de gemensamma områdena i ditt hem. Om du har flera katter kommer det att vara mindre påfrestande att ha skrapstolparna i dessa vanliga, 'neutrala' områden än att katterna potentiellt doftar varandras säkra plats”. I de flesta fall kommer det att vara den skrapa som din katt märker först när han eller hon går in i ett rum. Detta beror främst på kombinationen av inläggets visuella utseende och doften från katterna som har använt det.

Den horisontella och vertikala karaktären hos en skrapstolpe, dess storlek och strukturen på kliar sig område, allt betyder att det kommer att visa sig vara mycket populärt för dina katter. Att låta dem skrapa iväg på ett lämpligt och effektivt föremål som detta kommer också att arbeta för att hålla dem territoriellt självsäkra. Faktum är att det bästa sättet att bekräfta detta är att se hur ofta de använder Hi-Lo-inlägget framför dig. En katt som kliar sig direkt framför sin ägare är vanligtvis väldigt territoriellt säker.


2. Hur manTa itu med repbeteenden

närbild katter naglar

Bildkredit: RJ22, Shutterstock

Om du har att göra med en situation där din katt kliar på något som du anser vara olämpligt (säg din nya skinnsoffa eller snygga matta) så är det viktigt att försöka omdirigera dem till något de får klia. Detta kan innebära att de först begränsar deras tillgång till det område av föremålet de verkar ha en affinitet för att sticka klorna i.

Med tiden kan du introducera ett lämpligt skrapverktyg som en skrapstolpe på området. Att strö över någon skrapa med några godsaker och kattmynta är ett säkert sätt att avleda deras klibbiga uppmärksamhet och leda dem bort från olämpliga föremål som din katt har kliat sig. Av alla de skäl som nämns ovan är det avgörande att hålla din katts naglar på en rimlig längd för att minimera eventuella skador om din katt skulle repa något han eller hon inte borde. Äldre katter som inte rör sig så mycket är mycket benägna att få inåtväxande naglar så var extra vaksam medäldre katter.Inåtväxande naglar är extremt smärtsamma och kan helt förhindras med rätt skötsel och regelbundna nagelkontroller.


3. Klipp deras naglar

kattens naglar klipps

Bildkredit: Yimmyphotography-Shutterstock

Katter kan behöva klippa naglarna någonstans mellan 2 – 4 månader beroende på hur aktiva de är.

I många fall är det bäst att klippa din katts naglar på din lokala veterinärklinik, eftersom det kan vara svårt att låta någon hålla i din katt medan du försöker exponera varje nagel och klippa den högra delen av nageln. Om du har en väluppfostrad katt och en vänlig assistent som kan hålla din katt åt dig, så kanske du vill prova att klippa din katts naglar hemma.

Först och främst, se till att köpa ett par snygga kattspecifika nageltrimmers från din lokala veterinärklinik eller djuraffär. För att klippa naglarna är det viktigt att ha en förståelse för hur deras naglar fungerar och var du kan och inte kan klippa dem. Det kan vara svårt att få kläm på att exponera var och en av din katts naglar, men med lite övning kommer du att komma dit. Dra försiktigt ut tassen, och medan du gör det, tryck ett litet tryck på toppen och botten av varje 'knoge' närmast nageln på tassen, en i taget. Om du gör det bör du förlänga nageln för att du ska kunna se den. När du väl ser det borde du kunna se det snabba var blodkärlen och nerverna finns. Se alltid till att du skär långt härifrån.

Återigen, detta är inte en lätt övning och är ofta bäst att lämna till veterinärpersonalen på din lokala veterinärklinik att hantera. Om du gör det kommer du också att ta bort all stress från denna nagelklippning som påverkar din kattvänliga hemmiljö såväl som det band du har med din katt. Oavsett ditt beslut om var din katts naglar ska klippas, är det alltid lättare att klippa dem som en självklarhet om processen påbörjas i ung ålder. Att försiktigt klippa kattungens naglar är det bästa sättet att vänja katter vid proceduren, så länge du kan göra det på ett stressfritt sätt.

Ska jag få min katt avklädd? (NEJ!)

Uppskattningsvis en av fyra katter blir avklagade i USA. Declawing är ett allvarligt kirurgiskt ingrepp där veterinären amputerar den första leden på varje tå. Operationen kan orsaka svår smärta för katten och är så kontroversiell att 22 länder har förbjudit den. De flesta kattbeteendeister rekommenderar inte declawing. Det kan leda till artrit i höfterna och ryggen på grund av dess effekt på kattens gång, och det kan orsaka beteendeproblem som olämplig eliminering.

Vad sägs om en katt som redan är declawed?

Kanske har du adopterat en skyddskatt som genomgått en declawing-operation i ett tidigare hem, eller så har du valt att få din katt declawed för en tid sedan. I dessa fall kommer din katt fortfarande att klia sig så att säga. Du kan försöka hjälpa till genom att köpa en skrapstolpe av matta istället för sisal till henne. Hennes starka katttår kan greppa tyget lättare. Inlägget kommer att tillåta honom att sträcka på ryggen, lindra stress och lämna sina doftmärken på sin egendom. Se också till att använda en mjuk (inte sandig) strö och kontrollera din katts tassar för sår. För att vara tydlig: vi stöder inte declawing och uppmanar alla husdjursföräldrar att aldrig göra detta!

söt ingefära katt med tassar upp

Bildkredit: Alena Ozerova, Shutterstock

Kommer en skrapstolpe verkligen att hindra min katt från att repa möblerna?

Vissa säger till oss att de har provat en skrappost och det fungerade inte. Det beror förmodligen på att de inte har hittat rätt inlägg ännu. Vad gör ett bra skrapinlägg? Leta efter en bred bas. Detta ger stolpen stabilitet, och en katt tolererar inte en stolpe som vinglar. Om du redan har experimenterat med en sisalstolpe och din katt vänt bort, prova en matta, kartong eller trästolpe. Du kan till och med erbjuda både en horisontell och en hög vertikal stolpe för att se vilken din katt föredrar. Ibland räcker det med att strö lite kattmynta runt stolpen eller själv visa intresse för det för att få katten att börja använda den. Älskar du ett helgprojekt? Du kan bygga en skrapstolpe själv. Planerna sträcker sig från en enkel alternativ för kartong och limpistol till de som kräver ved och en borr.

Det här är kapitel 10 i serien 12 kapitel:

  • Se kapitellistan här

Utvald bildkredit: EbneRol, Shutterstock

Innehåll