5 anledningar till att katter väser mot varandra (och hur man stoppar det)

Välj Namnet På Husdjuretkatter som väser mot varandraVarje kattägare har upplevt en väsande katt någon gång, och det kan vara minst sagt irriterande! De flesta ägare accepterar detta beteende som aggression eller irritation, men det finns faktiskt fler anledningar till att katter väser än du kanske tror. Katter kommer säkert att väsa åt varandra när de är irriterade eller när det finns en främmande katt i närheten, men det är viktigt att förstå några av de andra orsakerna bakom din katts väsande också.Om du vill veta mer om varför katter väser och vad du kan göra för att stoppa det, läs vidare!

hepper enkelkatttassavdelare

1.Som en varning

Den vanligaste orsaken till att katter väser är när de känner sig hotade av en annan katt eller ett annat djur, och de kommer att väsa som en varning att hålla sig undan. Väsande är ett sätt att varna hotet att inte komma närmare eller annars bli attackerad. Katter är inte i sig aggressiva varelser och tenderar att undvika konflikter snarare än att söka upp dem, och det här är deras sätt att göra just det. Detta är särskilt uppenbart med två ostrerade hanar när det finns en hona runt eller en hanen är på en annans territorium . Katter kommer att göra detta som en varning till den andra katten att hålla sig borta och visa sina vassa hörntänder.Det finns tyvärr inget enkelt sätt att stoppa detta annat än att hålla din katt borta från potentiella hot. Att hålla din katt uteslutande inomhus är en bra idé om andra katter strövar omkring i grannskapet, eller håll dem borta från andra husdjur så mycket som möjligt. Dessa territoriella visningar leder ofta till slagsmål, så undvikande är det bästa tillvägagångssättet. Kastrering av din hane hjälper också till att minska territoriellt beteende.

kattkamp

Bildkredit: Gerhard G., Pixabay


två.Påfrestning

Katter gillar rutin och föredrar att deras hem är fritt från för mycket buller och aktivitet. En stressad katt är en olycklig katt, och varje stressig situation kan snabbt leda till att de väser mot varandra av irritation. Detta kan vara allt från ett nytt ansikte i hemmet till att ta hem nya husdjur, omplacering eller till och med höga ljud - det beror på din individuella katt. De kommer ofta att väsa åt varandra när de känner sig stressade.

Försök att peka ut vad som orsakar stress hos ditt kattdjur, eftersom detta är det första steget för att hindra dem från att väsa. Det kan vara så enkelt som höga ljud - som vanligtvis är lätta att fixa - eller mer av en komplex situation, som att flytta till ett nytt hem. Den bästa metoden är att försöka lindra eventuell stress så mycket som möjligt, och lösningen på detta beror på din katt. Introducera nya husdjur och andra katter långsamt, eller om din katt skräms av för mycket aktivitet eller höga ljud, försök att hålla dessa till ett minimum.


3.Smärta

Om din katt väser när du plockar upp dem, till synes från ingenstans, kan den bli skadad. Katter kommer ofta att väsa om du (eller en annan katt) rör vid dem i en känslig eller skadad del av deras kropp som deras sätt att indikera att de har ont. Vissa katter kommer till och med att väsa om du bara kommer nära dem när de är skadade för att undvika att bli upplockad. På samma sätt kommer katter att väsa på varandra om de har ont eftersom de känner sig mycket sårbara om de blir skadade. Om din katt plötsligt väser när du plockar upp dem eller till och med innan du gör det eller om de väser på katter som vanligtvis är deras vänner, är det bäst att ta dem till en veterinär för en kontroll.

Abessinierkatt väser

Bildkredit: Slava Dumchev, Shutterstock


Fyra.Irritation

Katter kan vara temperamentsfulla i bästa fall, och som alla kattägare vet vill vissa katter helt enkelt ha sitt eget utrymme och kommer bara till dig när de känner för det. Detta är ganska vanligt med äldre katter runt barn, eftersom små barn ibland kan vara för mycket för äldre katter, och detsamma gäller för äldre katter och unga, lekfulla kattungar. Katter kommer att väsa för att visa att de är irriterade och inte är på humör att bli plockade upp eller leka med. När detta händer är det bäst att bara ge dem sitt utrymme och hålla eventuella yngre katter eller kattungar långt borta.


5.Territoriella tvister

Varje förändring av territoriet kan orsaka förvirring och därmed defensivt beteende hos katter och kan få dem att väsa åt dig och varandra. Även till synes enkla förändringar, som omarrangerade möbler eller kattlådor, kan stressa dina katter och orsaka väsande. Förändringar i din katts sociala grupp kan också orsaka väsande, såsom att nya medlemmar lämnar eller lägger till eller att en av dina katter når sexuell mognad och försöker dominera, vilket kan leda till en territoriell face-off.

Försök att se till att dina katter har tillräckligt med eget utrymme i hemmet för att undvika territoriella tvister och att det finns tillräckligt med kattlådor, leksaker och kattträd att gå runt. Du kan till och med överväga en elektronisk kattdörr som kan hålla vissa katter i eller utanför hemmet, för att hålla dem åtskilda.

katt väsande

Bildkredit: yvonneschmu, Pixabay

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Katter väser på varandra av flera skäl, även om varning för territoriella dispyter är den vanligaste orsaken. Katter tycker om sitt eget utrymme, och varje liten förändring av deras område eller rutin kan orsaka stress, vilket kan leda till aggression. I det här fallet är det bäst att fixa det så snart som möjligt innan det blir en catfight på dina händer!


Utvald bildkredit: Astrid Gast, Shutterstock

Innehåll