5 skäl till varför katter älskar att gosa

katt myser med ägarenKatter är underbara husdjur, och även om de har ett rykte om sig att vara distanserade, gillar en hel del katter faktiskt att mysa med sina ägare. Om du har en katt som myser och vill veta varför du har kommit till rätt ställe. Vi kommer att titta på flera olika orsaker till detta beteende och fördelarna din katt kan få genom att göra det för att hjälpa dig att förstå ditt husdjur bättre.

hepper enkelkatttassavdelare

De fem bästa anledningarna till att katter myser:

1.Hålla värmen

Trots att många katter har en tjock päls är de inte förtjusta i kallt väder och söker ofta skydd. De kan hålla sig varma gömma sig under fordon, inuti ihåliga träd eller i hål i marken i det vilda. I fångenskap kommer din katt vanligtvis att gömma sig under sängen, klättra under filtarna eller mysa med dig för att hålla värmen. Din kropp är inte bara 98 grader varm, den tjänar också till att reflektera kattens naturliga kroppsvärme.

Bildkredit: Sam Lion, Pexels
två.Säkerhet

Huskatter är en av världens häftigaste jägare . Vissa experter menar att de är tio gånger mer dödliga än vilda djur, och de utgör ett avsevärt hot mot miljö . Men vi föräldrar vet att de också är stora kycklingar. De springer ofta och gömmer sig för höga ljud, hundar och främlingar. Om din katt betraktar dig som husets alfa, särskilt om du har fostrat den som en kattunge eller tidigare har skyddat den från vissa faror, finns det en god chans att den springer till dig när den känner sig hotad. Många katter kommer att hoppa i ditt knä och gräva ner huvudet i din armhåla när de är rädda, och det kan ligga kvar där och gosa ett tag tills faran är borta.

en katt som gosar med en kvinnas ägare

Bildkredit: cottonbro, Pexels


3.Uppmärksamhet

Många katter kommer att försöka mysa med dig få uppmärksamhet om det känns att du har försummat det. De kommer ofta att göra detta när du använder datorn, tittar på tv eller läser. Katten kommer ofta att klättra i ditt knä och lägga sig ner i hopp om att du ändrar fokus. Om det misslyckas kan din katt ta till mer aggressiv taktik, som att lägga sig på tangentbordet eller svettas i takten när du vrider på dem, vilket kan skada boken.

tabby katt liggande i knäet på en kvinna som läser en bok

Bildkredit: Debra Anderson, Shutterstock


Fyra.Det får en bättre vy

Katter är territoriella djur som föredrar att ha fri sikt över sitt revir. Katter älskar höga sittpinnar, särskilt vid fönster, som ger dem fri sikt över hela hemmet såväl som utsidan. Den kommer vanligtvis att spendera en stor del av sin tid med att flytta mellan sittplatserna för att se till att allt är som det ska. Ditt knä kan ge ett unikt perspektiv som kan få det att göra upprepade besök.

svart katt sitter på äldre kvinna

Bildkredit: evrymmnt, Shutterstock


5.Den gillar dig

Vi erkänner att det är ovanligt att katter gör detvisa tillgivenhetutan baktanke. Det är dock inte omöjligt att din katt trivs med ditt sällskap och vill tillbringa några minuter med att mysa med dig, speciellt om du precis har kommit hem från en lång dag eller har tillbringat mycket tid borta.

sömnig katt som ligger i ägarens knä

Bildkredit: Alena Ozerova, Shutterstock

hepper katttassavdelare

Fördelar med att gosa

Förbättrar människors hälsa

Studier visar att att klappa katter kan hjälpa till att minska stressnivån hos människor, vilket hjälper till att förbättra vår hälsa. Petting din katt eller hund för bara 10 minuter per dag kan avsevärt minska stresshormonet kortisol i blodet. Mindre stress kan hjälpa till att sänka blodtrycket vilket kan bromsa utvecklingen av hjärtsjukdomar och flera andra hälsoproblem.

Förbättrar kattens hälsa

En studie av 96 härbärge katter drog slutsatsen att kel inte bara är roligt för föräldrarna. Det kan också hjälpa till att förbättra din katts hälsa. Studien visade att katter som får mer uppmärksamhet är mer nöjda, medan de katter som inte fick samma uppmärksamhet började bli stressade och många utvecklade en störning i de övre luftvägarna. Forskare tror att innehållskatter är mer benägna att producera antikroppar som bekämpar övre luftvägsinfektioner och andra hälsoproblem.

Stress och ångest

Att mysa kan hjälpa till att minska stress och lugna upprörda katter, vilket kan hjälpa till att sänka blodtrycket och förhindra att sjukdomar sätter in som det gör för människor. Symtom på stress inkluderar flämtande, vidgade pupiller, tillplattade öron, vokalisering, sniffning och mer. Det kan göra att ditt husdjur slutar äta och har beteendeproblem som leder fram tillhälsoproblem.

Älskar alla katter att gosa?

Nej. Tyvärr älskar inte alla katter att gosa, och du kommer sannolikt att tycka att det är något som händer ganska sällan. Även katter som gillar att gosa kommer vanligtvis bara att göra det ibland och med korta intervaller. Om din katt inte gillar att gosa är det inte ovanligt. Du kan försöka sitta nära den oftare eller ta upp den och lägga den i knät en eller två gånger om dagen så att den kan vänja sig vid att vara nära dig, men tvinga den inte, annars tappar du hoppet om att mysa. med din katt. Med tiden kommer katten att vänja sig vid att ligga i ditt knä och kan välja att sitta och gosa.

hepper katttassavdelare

Sammanfattning

Enligt vår erfarenhet är den mest troliga anledningen till att din katt myser mot dig att den är kall eller att den vill ha uppmärksamhet. Därmed inte sagt att den inte gillar dig eftersom du fortfarande är dess val som myspartner, vilket är en stor sak. Men vi märkte att våra katter gillar att mysa mycket oftare på vintern. Den kan sitta på dig för att få bättre överblick när det inte finns några sittpinnar i närheten, och om du har ett starkt band med katten kan den springa till dig när den blir rädd, men det här är ett av de ovanligare beteendena, så gör det Bli inte upprörd eller ta det personligt om din katt springer under sängen eller uppför trappan istället.

Vi hoppas att du har njutit av att läsa den här guiden och att den har besvarat dina frågor. Om vi ​​har hjälpt dig att förstå ditt husdjur bättre, vänligen dela vår titt på varför katter älskar att gosa på Facebook och Twitter.


Utvald bildkredit: cottonbro, Pexels

Innehåll