5 skäl till varför katter viftar på svansen när de ligger ner

Välj Namnet På Husdjuretkatt viftar på svansen medan han liggerFör vissa människor kan katter vara svåra att förstå. Katter är inte alltid lika uppenbara om sina humör och känslor som hundar, men de har många sätt att kommunicera med sitt beteende. Ett sådant sätt är genom svansrörelse.Varför viftar katter på svansen när de ligger ner? Till skillnad från hundar kan katter som viftar på svansen betyda många olika saker, både positiva och negativa. Katter kommunicerar också olika känslor beroende på vilken del av svansen som rör sig och hur den rör sig. Så, det finns ingen enkel förklaring till varför en katt kan vifta på svansen när den ligger ner, men här är några möjligheter. Läs vidare medan vi bryter ner saker för att hjälpa dig att förstå din katt bättre.hepper enkel katttassavdelare

1.Lycka eller tillfredsställelse

När katter dunkar svansen i golvet eller soffan när de ligger ner kan det betyda att de är avslappnade och nöjda. Om de dunkar med svansen medan du klappar dem, är det ett tecken på att de njuter av ditt sällskap och tillgivenhet.Som sagt, en viftande svans betyder inte alltid att din katt vill att du ska komma över och klappa den. Ibland är din katt bara glad över att vara lat och avslappnad men känner sig inte social.

katt viftar på svansen medan han sover

Bildkredit: Pixabay


två.Frustration

Om en katt ligger ner och svischar med svansen i breda valv kan det vara ett tecken på frustration. Om du försöker klappa din katt just då, kan din uppmärksamhet mötas av en repa eller att din katt plötsligt lämnar rummet.

Katter kan känna sig frustrerade av många olika anledningar, som att bli väckta, bli besvärade eller helt enkelt ha en dålig dag. Att svepa svansen är ett bra sätt att kommunicera sin frustration och släppa lite uppdämd energi, speciellt om det kombineras med rastlöshet eller subtila grymtningar eller stön.

katt viftar med svansen i sängen

Bildkredit: Pixabay


3.Lekfullhet

Om en katt viftar med svansen medan den ligger på mage är det en signal om att den är på väg att kasta sig. Liksom hundar hamnar katter i en lekfull kastposition. I vissa fall kommer katter att prata när de är lekfulla eller vicka på bakdelen.

Din katt kanske bara stannar i den positionen och aldrig kastar sig, men det är en möjlighet att bryta ut kattleksakerna och spendera lite tid tillsammans.


Fyra.Smärta eller obehag

Katter är rovdjur, men de är också hotade av större djur som hundar, prärievargar och rovfåglar. På grund av detta tenderar de att dölja sin smärta och obehag för att undvika att se svag ut och dra större djurs uppmärksamhet.

Om din katt viftar med svansen från ingenstans, mer som en ofrivillig reflex än ett avsiktligt försök att kommunicera, kan den ha ont. Detta är inte lätt att upptäcka, så leta efter andra tecken som ovanlig aggression eller att gömma sig, aptiten förändras eller rastlöshet. Du kanske vill ta din katt till veterinären för att få en kontroll och se till att allt är okej.

sjuk katt viftar på svansen

Bildkredit: Pixabay


5.Vilsam sömn

Om du märker att din katts svans viftar medan den ser ut att vara i en djup sömn, kan det vara resultatet av en dröm. Katter rör sig i sömnen, men rörelserna tenderar att vara små och subtila. Din katt kan vara mitt i en rolig dröm och bara viftar med svansspetsen omedvetet.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Katter viftar på svansen av alla typer av skäl, från lycka till smärta till frustration. I de flesta fall är det bästa sättet att dechiffrera en katts svansviftande genom att vara uppmärksam på resten av dess kroppsspråk och ljud. Är det väsande eller morrande? Lekfullt förfölja en bugg eller lös tråd? Slappna av och rycka lite i svansen? Alla dessa ledtrådar kan ge dig insikt i varför din katts svans viftar och vad den försöker kommunicera.

Letar du efter mer information om kattbeteende? Prova:


Utvald bildkredit: Pixabay

Innehåll