5 typer av pekhundraser och deras skillnader

Välj Namnet På HusdjuretOm det finns en övertygelse som är gemensam för varje enskild moralfilosofi på planeten, så är det att snikare får stygn.Säg dock inte det till Pointer-hundar. De har rått ut vilt så länge de har funnits, vilket är hur de har blivit en oumbärlig följeslagare för fågeljägare. Du behöver dock inte bära ett hagelgevär för att älska dessa hundar, eftersom de är underbara följeslagare även om det enda duever hunt for är en påse potatischips.

Även om många hundar kan läras att peka, finns det bara fem raser som anses vara riktiga Pointer-hundar. De har en hel del gemensamt, men de har också sina skillnader. Om du är intresserad av att eventuellt ta med en av dessa valpar hem till din familj, läs vidare för att lära dig vilken som kan passa dig bäst.

Avdelare 1

De 5 typerna av pekhundraser:

1.Engelska pekare

engelsk pekare

Bild av foxycoxy från PixabayVanligtvis när folk pratar om Pointers är det här rasen de syftar på. Anledningen till att de kallas English Pointers är att deras anor går tillbaka till England på 17thårhundradet (ja, det, och för att de skäller med brittisk accent). De väger allt från 45-75 pund, de tros vara en kombination av vinthundar, rävhundar, blodhundar och bullterriers.

Uppfödda för jakt är dessa hundar mångsidiga i fältet, så mycket att de ofta helt enkelt kallas fågelhundar. Förutom att peka är de experter på att apportera och hedra, vilket innebär att en hund inte kommer att gå framför en annan medan den är i en pekande ställning.

Men om du bara är intresserad av att ha en som husdjur, kommer du att upptäcka att de vanligtvis inte är aggressiva, vilket gör dem till bra rumskamrater för barn och katter. De tenderar att vara en hälsosam ras, men de kommer att kräva regelbunden motion, så förvänta dig inte att de ska sitta och läsa böcker med dig i soffan hela dagen.


två.Engelsk setter

engelsk setter

Bild av michellegraber från Pixabay

Dessa ärslanka, gängliga djur, med en långpäls som är fläckigi vad som kallas ett Belton-mönster. Deras hår är silkeslent och fjädrar vid svansen och benen, och pälsen de har som valpar är ofta en dålig indikator på hur de kommer att se ut som vuxna. Deras rockar döljer också förvånansvärt formidabla kroppar, eftersom den genomsnittliga hunden checkar in på 65 till 80 pund.

Även om de tekniskt sett anses vara pekhundar, pekar de inte riktigt - de sätter (därav namnet). Detta innebär att de fryser på plats när de ser sitt byte, ofta i stående eller hukande position. De används vanligtvis för att hitta en mängd fåglar, vid vilken tidpunkt de sätter sig; sedan, efter att ha fått ett kommando från sina ägare, kommer de att jaga och skicka fåglarna i luften så att jägaren kan få ett skott.

När de hålls som husdjur tenderar de att vara mycket träningsbara och ivriga att behaga. Vissa individer kan dock vara envisa och viljestarka och kräver omfattande träning och motion. De är också ganska känsliga varelser, så positiv förstärkning är vanligtvis mycket effektivare än att skälla eller straffa.


3.Irländsk setter

irländsk setter

Bild av Ortrun Lenz från Pixabay

Om engelska setters har sitt ursprung i England, var tror du att irländska setters kommer ifrån? Om du sa Japan, måste du arbeta med dina kontextledtrådar. Dessa hundar började som vanliga engelska setters, men 1845 började folk inse att Settare från Irland tenderade att ha röda eller kastanjepälsar. De erkändes snart som sin egen distinkta ras och tenderar att vara lite mindre än sina brittiska kusiner.

De presterar lika bra på fältet som andra settare och tenderar att tycka om att bli satta i arbete, så förvänta dig inte att ha en lat rumpa som slappar runt huset. De är också otroligt vänliga, varför de ofta används som terapihundar. Det tenderar dock att göra dem mindre lämpade för vakttjänst.

Den vänligheten kan dock ibland leda till överspänning, så de är inte idealiska för hem med katter eller andra små husdjur, och de kan vara lite för entusiastiska för små barn. Du kan också förvänta dig att de förstör något om du lämnar dem ensamma hela dagen, så adoptera bara en om du är villig att spendera mycket tid med den.


Fyra.Irländsk röd och vit setter

Irländsk röd och vit setter

Bildkreditering av: Dinotopia, shutterstock

Dessa är faktiskt före vanliga irländska settrar, men de ansågs inte riktigt vara en distinkt ras förrän de helt röda settarna blev på modet i mitten av 19thårhundrade. Deras kastanjebruna kusiner blev populärt, faktiskt, detIrländska röda och vita settrarnästan utrotades; det krävdes ansträngningar från några dedikerade uppfödare för att hålla linjen aktiv.

De är fortfarande mindre populära än irländska setters, och de används främst som brukshundar snarare än som husdjur. Det är dock synd, liksom de är lojala och tillgivna djur , och göra enastående följeslagare för aktiva familjer. De passar bra med andra hundar och är bra med barn, men de är förmodligen inte det bästa valet för lägenhetsbor.

De är medelstora djur som väger 35-60 pund. Deras kappor är underbara, men som alla vackra frisyrer kräver de regelbundet underhåll, så räkna med att borsta dem noggrant flera gånger i veckan. Bad kommer också att behövas var 6-8:e vecka eller så (och det är ett bra råd för dig också, när du tänker på det).


5.Gordon Setter

Gordon Setter

Bild av ChristianeMm från Pixabay

Vi avrundar nu vår rundtur i Storbritannien med ett stopp i Skottland, där dessa svarta och bruna hundar har sitt ursprung i 19.thårhundrade. Dessa är de största av Pointer-raserna, som väger upp till 80 pund (så tänk efter två gånger innan du gör narr av deras kiltar). Var dock försiktig när du matar dem, eftersom de kan vara känsliga för svullnad.

Rasen hade en tidig champion i Alexander Gordon, den fjärde hertigen av Gordon. Han var ett stort fan av hundarna och grundade flera kennlar som ägnade sig åt att föda upp dem. Rasen skulle så småningom ta hans namn - lyckligtvis kunde han få tillbaka det efter en längre jakt (förlåt).

Gordon Setters gör fantastiska husdjur, men de tenderar att vara lojala mot ett fel, så tidig socialisering är ett måste för att undvika beteendeproblem. De är väldigt energiska och älskar att leka, och de mognar långsamt, så räkna med att ha en valp på händerna tills den fyller tre eller fyra. Var försiktig med att låta dem vara kopplade också, eftersom de tenderar att ignorera världen omkring dem när de väl hittar ett doftspår.

Avdelare 3

Massor av bra försäljningsargument(er).

Pekare blir fantastiska husdjur och följeslagare, oavsett vilken ras du i slutändan bestämmer dig för. Det finns andra typer av raser som pekar och är välkända för jakt, även om de tekniskt sett inte är av sorten Pointer eller Setter. Kom dock ihåg att de är uppfödda för att vara brukshundar, så var beredd på många långa promenader och kraftig motion . Men om du håller dem stimulerade och sysselsatta, bör du hitta dig själv med en söt, lojal valp som tror att du hängde månen.

Åh, och med en pekare vid din sida kommer du aldrig att förlora en omgång kurragömma igen.

Innehåll