6 anledningar till att din katt kissar utanför kattlådan och hur man stoppar det

De flesta katter är noggrant rena djur. De ogillar röra om det inte är en röra som de själva har gjort, och även då är det vanligtvis en torr röra som inte kan överföras till deras päls eller päls. De ogillar särskilt att behöva använda toaletten på en plats som inte faller dem i smaken.Vissa katter kan vara otroligt kräsna när det kommer till deras val och layout av kattlådan, och ingen katt är nödvändigtvis den andra lik. Om du har haft en lång historia av framgångsrik nedskräpning och helt plötsligt kissar din katt precis utanför kattlådan, kan orsaken vara allt från att behöva dela med en kattsandsöversittare till att inte gilla din senaste förändring av kattsandspellets .

Nedan är sex möjliga orsaker till din katts plötsliga olämpliga ströanvändning och vad du kan göra för att förhoppningsvis åtgärda situationen.

1. Boxen är inte stor nog

En kattsandlåda bör vara minst en och en halv gånger längden på din katt och tre gånger så bred som katten. Detta gör att din katt kan klättra in i rummet, snurra runt, gräva ett hål och avsluta sin verksamhet.Om kattlådan är något mindre än så här, kan de försöka gå i lådan men upptäcka att deras botten ligger ut över kanten. De kanske tror att de håller på att slutföra sin verksamhet innanför papperskorgen, bara för att misslyckas av sin egen storlek.

Den självklara lösningen är att skaffa en större och mer passande kattlåda , men du bör också kontrollera var kattlådan är placerad och se till att ingenting hindrar din katt från att kunna komma in helt. Om lådan är i ett hörn av rummet, eller delvis under en enhet, begränsar detta din katts rörelser på samma sätt som att ha en liten ströbricka.


2. Din katt gillar inte ströet

katt som ligger bredvid kattlådan_Shutterstock_Tanya Plotnikova

Bildkredit: Tanya Plotnikova, Shutterstock

Själva kullen kan vara problemet. Detta är en mer trolig orsak om du nyligen har bytt märke eller typ av strö som du erbjuder din katt.

Vissa kullar är hårda och till och med ganska vassa, vilket är som att sitta på en obekväm eller smärtsam toalettsits medan du försöker göra ditt eget företag.

Om du ser att din katt sitter på kanten av brickan, eller att den hamnar i skräpet och snabbt kommer ut igen, är smärtsam skräp den mest troliga boven. Återgå till din tidigare typ av kattsand, om du nyligen bytt, eller prova en annan typ. Var beredd på att det tar lite tid för din katt att vänja sig vid en ny kull och ha tålamod. Du kan introducera en ny kulltyp gradvis, på samma sätt som du skulle göra med ett nytt foder.

Det kanske inte är så att den nya kullen är smärtsam. Din katt kanske ogillar den starka lukten eller till och med utseendet på ströskyddet som du har börjat använda.


3. Förstoppning

Om din katt är förstoppad kan han komma ut ur brickan innan han är klar med sina affärer och sedan överraskas med lite till.

Förstoppning kan orsakas av sjukdom men det kan också orsakas av låga nivåer av fiber i kosten, uttorkning eller efter en kostförändring. Leta efter andra symtom för att undersöka sjukdomar och fundera på om du har ändrat din katts diet till en som har lägre fiberhalt eller som inte ger tillräckligt med fukt.


4. En oren kattlåda

smutsig kattlåda_Shutterstock_SURKED

Bildkredit: SURKED, Shutterstock

Katter gillar inte att gå i en smutsig kattlåda, särskilt om de delar med andra katter och smutsen tillhör dessa katter. I dessa fall försöker din katt komma så nära kattlådan som de kan. Men de kan inte, territoriellt sett, gå i själva kullen.

Du bör ha en kattlåda per katt plus minst en extralåda. Om du har så många kan det vara så att du behöver ösa eller rensa ut kattlådorna oftare för att säkerställa att din katt har någon ren och bekväm plats att gå på toaletten.


5. Mobbning

Ett annat potentiellt problem som är vanligt i hushåll med flera katter är det med mobbare i kattlådan, även om det kan vara en hund eller till och med ett litet barn som mobbar din katt när den är i lådan. De kanske inte ens gör något fysiskt.

Vissa katter blir nervösa och stressade när de använder en kattlåda, och att ha ett litet barn som stirrar på dem eller en annan katt som skjuter runt dem medan de förbereder sig, kan vara tillräckligt för att förhindra att din katt lyckas gå på toaletten i boxen. Försök att hålla ett öga på din katts kattlåda för att avgöra om något liknande händer.


6. Medicinska problem

Vissa medicinska tillstånd kan varafår din katt att kissa precis utanförkattlådan. Vanliga orsaker är blåssten, cystit, njursjukdom och urinvägsinfektioner. Leta efter andra symtom, övervaka din katts ströbricka och försök se om det finns något blod eller kristaller i din katts urin eftersom detta är några av de lättaste symtomen att upptäcka.

Det kan vara irriterande om din katt fortsätter att missa kattlådan, men om den är sjuk är det inte deras fel, så du bör undvika att bli arg på dem och leta efter och behandla orsaken istället.

Sjuk katt_Shutterstock_Kachalkina Veronika

Bildkredit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Varför kissar min katt precis utanför kattlådan?

När en katt väl är kulltränad finns det vanligtvis en bra anledning om den inte lyckas träffa kattlådan. Om det kissar direkt bredvid eller precis utanför kattlådan finns det säkert någon bakomliggande orsak. De har kommit tillräckligt nära för att antyda att de försöker få den i facket men misslyckas.

Kontrollera om det finns symtom på sjukdom, se till att kattlådan är tillräckligt stor och tillåter obehindrad åtkomst, och kontrollera att inga kattbrickor översittare hindrar din katt från att kunna använda sin box.

Relaterad läsning: Katter som kliar i kattlådan för mycket? 5 skäl till varför och hur man stoppar det!


Utvald bildkredit: Africa Studio, Shutterstock

Innehåll