6 anledningar till att katter gillar att deras rumpa kliar sig

Välj Namnet På Husdjureten hand som kliar kattDet händer nästan varje gång: Din katt kommer fram till dig och kräver uppmärksamhet, så du börjar gnugga dem bakom öronen och under hakan, bara för att de ska vända sig om och presentera sin rumpa.Med tanke på att dina val är att antingen klia sig på rumpan eller låta dem lämna dig, är chansen stor att du ger upp och börjar gnugga rumpan, men har du någonsin undrat varför katter gillar att få sina rumpor kliade så mycket?

Det kanske inte finns ett enda svar på denna fråga, så låt oss titta på några möjligheter.

hepper enkelkatttassavdelare1.Deras rumpor kliar

Ibland är den mest vältaliga lösningen också den enklaste. Det kan vara så att katter tycker om att få sina rumpor kliade för att de kliar.

Det är svårt för en katt att klia sin egen rumpa, eftersom den inte riktigt kan gnugga den på så många saker och de kan inte nå den med tassarna. Lyckligtvis har Moder Natur i all sin visdom försett dem med den perfekta rumpskrapan: du.

Nästa gång din katt kommer och presenterar rumpan för dig bör du klia den. Det är grannskapet att göra.

svart och vit katt som ligger på ryggen på sängen

Bildkredit: Milada Vigerova, Unsplash


två.De är i värme (eller på väg att bli)

Om du har en intakt honkatt kanske hon vill att du ska klia henne på rumpan eftersom det stimulerar det instinktiva parningssvaret.

Detta kan vara rent instinkt, eller det kan kännas bra eller till och med lindra smärta och tryck. Oavsett anledning är det något som hon kan komma att längta efter mer och mer med tiden.

Det finns lite av en brist i denna teori, naturligtvis, och det är det faktum att många steriliserad honor tycker om att få sin rumpa repad, liksom många hanar. Det kan dock mycket väl vara sant att intakta honor njuter av en bra rumpa som kliar mer än någon annan.


3.De har ett hudtillstånd

Vissa katter kan drabbas av dermatologiska tillstånd som skabb, seborre , eller någon sorts parasit, som maskar. Alla dessa kan orsaka ihållande, intensiv klåda, vilket får din katt att söka lindring vid din hand.

Katter som lider av dessa tillstånd kanske inte visar nöje så mycket som en konstig intensitet. De kommer att kröka ryggen stelt, trycka öronen åt sidan av halsen, jama våldsamt och kanske till och med försöka bita dig.

Utekatter är mer benägna att drabbas av både hudsjukdomar och parasiter än innekatter, så att hålla din katt inne kan hjälpa till att förhindra att detta inträffar. Oavsett, om du tror att något är fel med din katt, ta den till veterinären direkt.

katt liggande på sängen

Bildkredit: Anton Lochov, Unsplash


Fyra.De är artiga

Om din katts beteende tycks handla mindre om att få sin rumpa kliad och mer om att trycka rumpan i ditt ansikte, var modig – det betyder att din katt älskar och respekterar dig tillräckligt mycket för att ge dig förmånen att sniffar på deras analsäckar .

Många djur kommer att hälsa på varandra genom att nosa på varandras rumpor, och det verkar som om lukterna som kommer från gumpen kan bära viktiga sociala signaler. Därför bjuder din katt in dig att checka in hos dem - ungefär som kattens motsvarighet till att låta dig läsa deras blogg.


5.Det är en återgång till kattungens beteende

När kattungar är mycket unga, kommer deras mammor att ansa dem genom att slicka dem, ofta aggressivt. Dessa slickningar börjar ofta i toppen av huvudet eller nacken och slutar vid svansbasen, precis där de gillar att bli kliade.

Det kan betyda att när du kliar din katt där, skickas den ner i minnet till en tid då deras mamma slickade dem. Detta kommer sannolikt att vara en trygg och tröstande känsla för din katt, så det är inte konstigt att de tycker om det så mycket.

katt som slickar sig själv

Bildkredit: Tonfisk, Unsplash


6.Det känns bara bra

Det finns något att säga för enkla lösningar. Det här är den teori som mest anses vara sann.

Man tror att katter har ett brett utbud av nervändar vid svansbasen, vilket gör det till en av de mest känsliga fläckarna på kroppen. När du kliar dem där frigör det massor av oxytocin, dopamin och andra kraftfulla signalsubstanser.

Detta skapar en bra känsla i din katts hjärna, en känsla som de inte vill stoppa. Det är sannolikt ganska beroendeframkallande, och det är därför de kommer tillbaka för mer.

hepper katttassavdelare

Var ska du repa härnäst?

Tills forskare uppfinner en kattöversättare kommer vi aldrig att veta säkert varför katter tycker om att få sina rumpor kliade så mycket. För nu måste vi nöja oss med dessa sex rådande teorier. Tänk på att det inte behöver finnas ett enda svar på denna fråga; flera av dessa faktorer kan spela in när som helst. De flesta av dem är ungefär din katt mår bra , så det finns ingen anledning att neka dem deras förfrågningar om rumpa.


Utvald bildkredit: Christin Hume, Unsplash

Innehåll