6 bästa sätten att rensa hundkräksjuka ur soffan

Varje hundägare kan höra det hemska ljudet från var som helst i sitt hem: det kväljande, trasiga ljudet av en hund på väg att kräkas . Omedelbart kommer du till handling och försöker föra in din hund till ett säkert område innan de slutligen lastar av innehållet i magen.De flesta hundägare kommer att behöva stå ut med hundkräksjuka ibland, och det är inte ovanligt att de kräksjukan slängs i soffan. Om du har en röra på händerna som du kämpar med att rensa upp, hjälper dessa tips dig att få ut både fläckar och lukt ur din soffa.

Avdelare 1

Hur man städar upp hundkräksjuka ur soffan

1.Förhindra att det händer (om du kan)

hund liggande i soffan

Bildkredit: Hanai Byrne, Pixabay

När hundar behöver spy, åsidosätter det allt annat i deras sinnen, inklusive all träning som du har gett dem. Som ett resultat kan du inte förvänta dig att träna dem att inte spy på din soffa.

Det betyder dock inte att du inte kan förhindra allt på samma sätt. Ett säkert sätt att göra detta på är att inte låta dem ligga i soffan i första hand. Även om detta kommer att beröva dig en goskompis under ett Netflix-maraton, kommer det också att rädda dig från att skrubba hundens kräk ur din klädsel.Om du inte vill sparka av din valp från möblerna kan du försöka täcka den med ett tvättbart soffskydd. Ett sofföverdrag kommer att drabbas av misshandeln och håller din soffa ren under (förutsatt att du städar upp röran snabbt).


två.Ta bort alla spyor du kan

rengöring av lädersoffa_Lion Day, Shutterstock

Bildkredit: Lion Day, Shutterstock

Ditt första steg bör vara att rensa upp så mycket av kräket som du kan. Skopa upp alla bitar och sop upp all vätska så snabbt som möjligt.

Den här delen är grov, utan tvekan, men den är också avgörande av en mängd olika anledningar. Den ena är att ju snabbare du får den där spyan från soffan, desto mindre chans har den att skapa en fläck eller ett annat problem.

Ännu viktigare, men det ger dig möjlighet att inspektera din hunds kräks. Du måste se om du kan lista ut Varför din hund spydde, så leta efter blod, främmande föremål, gräs eller något annat som kunde ha orsakat problemet. Din hund är viktigare än din soffa, så ta all tid du behöver.

Du kan ösa upp bitarna med en hushållspapper, en spatel eller något annat som du har till hands och använd pappershanddukar för att torka upp vätskan. Om kräket har legat där ett tag kommer det inte att finnas någon vätska att suga upp, så du kan bara skrapa bort kräket eller använda ett vakuum för att suga upp det.

Om det finns vätska, men se till att torka av det istället för att skrubba det. Att skrubba kommer sannolikt bara att få röran att spridas samtidigt som det kan skada din soffa. Använd en gammal trasa eller en pappershandduk och dutta på det drabbade området tills du har fått upp all juice du kan.


3.Behandla det drabbade området

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Lion Cleaning Services FL (@lioncleaning)

När du har fått upp alla bitar och vätska är det dags att göra skadekontroll.

Strö din favoritrengörare över hela det drabbade området och låt det dra in. Vissa människor använder seltzer eller club soda för detta, medan andra föredrar enzymatiska rengöringsmedel som Nature's Miracle. Det är till stor del en fråga om personliga preferenser, men kom ihåg att hundspecifika lösningar är mer benägna att ta hand om lukter som bara din valp kan lukta, vilket gör det mindre troligt att de kommer att återvända till samma plats i framtiden.

Applicera ditt val av rengöringsmedel och låt det sitta i cirka 10 minuter eller så. Detta ger den en chans att suga upp lukter och absorbera all vätska som du missade första gången.

När de 10 minuterna har gått kan du lätt torka av området igen för att dra ut eventuell kvarvarande vätska. Du kommer sannolikt att se torkade bitar börja dyka upp här igen - du kan helt enkelt dammsuga upp dem


Fyra.Applicera fläckborttagningsmedel

rengöring av golvmatta med spraygummihandskar

Bildkredit: Syda Productions, Shutterstock

Det föregående steget är till stor del för skadekontroll och luktborttagning, men det kanske inte gör så mycket för fläckar. Det betyder att du vill använd också en dedikerad fläckborttagningsprodukt .

Innan du sprejar den på soffan, applicera dock lite på en diskret del av möbeln. Detta gör att du kan se till att det inte kommer att missfärga tyget innan du går över till klädseln med det.

Förutsatt att det är säkert, fortsätt och applicera det över hela det drabbade området. Följ anvisningarna på etiketten - vissa behöver sitta i några minuter, medan andra kan arbeta nästan omedelbart.


5.Om det inte fungerar, applicera rent vatten och börja om

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av ABUJA CLEANING COMPANY (@abrcleaningservices)

Även om stegen ovan bör ta hand om de flesta kräkfläckar, kommer du ibland att få en envis. Om du inte märker att fläcken försvinner efter att du är klar med fläckborttagningsmedlet, anta inte att den kommer att blekna med tiden. Det är troligt att du måste upprepa alla steg igen.

Innan du gör det måste du dock börja med en tom duk. Applicera lite rent vatten på området och torka sedan upp det med en ren trasa. Detta bör ta upp alla produkter som du applicerat, såväl som några av de kvardröjande spyorna, vilket säkerställer att nästa applicering kommer att kunna penetrera ännu djupare in i tyget.

Att upprepa dina steg borde fungera, men om det inte gör det kan det vara dags att kalla in de stora kanonerna.


6.Ring en proffs

Bildkredit: sebra, Shutterstock

Ibland, trots dina bästa ansträngningar, kan du helt enkelt inte ångra vad din hund gjorde med dina möbler. Det betyder dock inte att du måste leva med en fläckig soffa.

En kvalificerad matt- och klädselrengöringsproffs bör kunna få bort eventuella kvardröjande fläckar (samtidigt som resten av tyget ser helt nytt ut). De har en mängd olika metoder, inklusive ångrengöring, som potentiellt kan lyckas där du har misslyckats.

Detta kommer att kosta pengar, men det är inte så dyrt som du kan misstänka, och många städare kommer att erbjuda en pengarna-tillbaka-garanti om de inte lyckas ta bort den felande platsen. Det är en win-win just där.

Avdelare 3

Hunduppkast behöver inte vara en livstidsdom

Om din hund har jakat över hela din soffa, finns det ingen anledning att leva med bevisen för soffans liv. Att följa denna guides steg bör tillåta dig att helt ta bort fläcken, samt eliminera eventuell kvardröjande lukt.


Utvald bild: YanGoPo, Shutterstock

Innehåll