6 Shetland Sheepdog-färger: En komplett översikt

Välj Namnet På Husdjuretshetland sheepdog

Shetland Sheepdogs– mer allmänt kallade Shelties – är underbara familjehusdjur som är vänliga, skyddande och bra med människor i alla åldrar, inklusive barn. De är väldigt intelligenta och lojala, vilket betyder att de är relativt lätta att träna och bryta hem. Dessa valpar är också mycket energiska och lekfulla, så de har alla egenskaper som ett perfekt familjedjur.Den klassiska Sheltie-färgen känns omedelbart igen och ser väldigt lik ut som en grov Collie , men många Sheltie-älskare är omedvetna om några av de vackra färgvariationerna du kan se i Sheltien. Låt oss ta en titt på sex olika färgmönster som är möjliga med denna ras och skillnaderna mellan dem.Översikt över Shetland Sheepdogs färger:

shetland sheepdog färgerAvdelare 8

Shetland Sheepdog färger i bilder:

1. sabel

shetland sheepdog

Kredit: Lisjatina, ShutterstockDen klassiska Shetland Sheepdog-färgen, och den absolut vanligaste, är sobel. Detta inkluderar en vit och brun basrock med päls med svart spets på många områden. Shelties kommer vanligtvis att ha en brunaktig sadel och bakdel.

Det är vanligt att Shelties har brun eller sobelfärg på nacken, huvudet och ansiktena, men denna färg bestäms av en gen som är oberoende av den som bestämmer pälsfärgen. Distribution och till och med överflöd av bruna, svarta och vita färger på en sobel Shetland Sheepdog kan inte väljas för, så du kommer att se en hel del variation i deras utseende.


2. Trefärgad

trefärgad fårhund

Utvald bildkredit: Pxfuel

Den trefärgade Shelties päls kan se något ut som sobelpälsen eftersom den innehåller samma tre färger: svart, vit och brun. Den viktigaste skillnaden med denna färg är dock att underpälsen i sig är svart eller mycket mörkgrå, medan sobelfärgen har en vit eller brun underull och päls med svart spets.

Trefärgade Sheltien har ofta solbränna runt sina ansikten och ben, medan resten av kroppen ser vit, svart eller kol.


3. Blue Merle

blue merle sheepdog

Utvald bildkredit: JACLOU-DL, Pixabay

Blue Merle-mönstret på en Sheltie presenterar sig som en blandning av ljusgrå eller till och med silverpäls tillsammans med fläckar av svarta eller blå fläckar och en del solbränna färg, vanligtvis runt ansiktet och huvudet.Koltrasthänvisar till fläckarna i färgen, och storleken och fördelningen av dessa fläckar kan variera ganska mycket från hund till hund.

Blue merle Shelties är genetiskt identiska med trefärgade Shelties förutom genen som leder till merling.


4. Färghuvud vit

shetland sheepdog färghövdad vit

Kredit: Lisjatina, Shutterstock

Detta är ännu en Shetland Sheepdog vars päls förekommer i de tre vanliga färgerna: svart, vit och brun. Den stora skillnaden i denna variant är att hela kroppen från halsen till svansen är helt vit.

Det svarta och bruna hos dessa hundar visas endast i ansiktet och på huvudet. Detta färgmönster är ett resultat av två ärvda vitfaktorgener som leder till överflöd av vit päls.


5. Bi-Black/Bi-Blue

shetland svart och vitt

Kredit: Will Rodrigues, Shutterstock

Den tvåfärgade Shetland Sheepdog uppvisar föga förvånande bara två färger i sin päls: svart och vitt eller blått och vitt. Färgmönstret är detsamma med de mörkare färgerna – i det här fallet svart eller blå – som vanligtvis förekommer som en sadel och runt huvudet och ansiktet, men solbrännan saknas.

Vi kombinerar bi-black och bi-blue eftersom de verkligen har samma genetik - den bi-blå färgen är bara ett resultat av utspädd svart päls, som ofta anses vara ett fel enligt avelsstandarder.


6. Dubbelspädd

dubbel merle fårhund

Utvald bildkredit: Michael Senchuk, Flickr

Kallas även dubbel merle och homozygot merle, denna färg framstår som helt vit. Dessa Shelties kommer att ha helt vit päls som ett resultat av kraftigt utspädda pälsfärger.

Detta anses också vara ett fel och beror endast på uppfödningen av två blue merle Shetland Sheepdogs. Dubbel utspädd Shelties föds ofta döva och åtminstone delvis blinda, varför denna färg inte bör väljas för.

Det finns en distinkt skillnad mellan en albino Sheltie och en med dubbelt utspädd färg, eftersom den ena är ett resultat av den genetiska mutationen, albinism, och den andra ett resultat av specifika pälsfärgpar.

Definiera fysiska egenskaper

Shetland Sheepdogs har ett nästan identiskt utseende som den grova Collien, men de är mindre i höjd och resning. De har långa, kilformade huvuden med små öron som vanligtvis är mest piggna.

Shelties har en lång, tjock dubbel päls, och de har en stor man som gör att de verkar mycket tätare än de egentligen är. Trots sin skrymmande päls är de smidiga hundar med mycket energi.

Temperament & beteende

Shetland Sheepdog är mycket vänlig och utåtriktad så länge de inte uppfattar ett hot mot dig eller din familj. De kommer att vara välkomnande och sällskapliga mot barn, andra hundar och de flesta främlingar. De kommer dock att vara snabba att skälla om de är misstroende mot någon de inte känner.

De är lekfulla och tillgivna valpar som älskar att inkluderas i familjens aktiviteter. De är väldigt intelligenta och lojala, och de kommer att hålla sig vid din sida oavsett vad. De är uppfödda för att vara brukshundar, så de kommer alltid att hoppa på möjligheten att arbeta. De älskar också aktiviteter som agilityträning och flyball där deras energi och intelligens kan användas på bästa sätt.

Shetland Sheepdog Grooming & Care ✂️

Oavsett färgmönster på din Shetland Sheepdog, kommer skötseln att vara ungefär densamma.

Dessa hundar har lång, tät päls.De ska borstasminst två eller tre gånger i veckan, och varannan dag är bäst för att förhindra mattning och trassel. Regelbunden borstning hjälper också till att sprida runt din valps naturliga hudoljor vilket gör att pälsen ser blank och ren ut.

Du bör också planera att bada din Shetland Sheepdog ungefär en gång i månaden och inte oftare. Frekvent bad kan leda till hudirritation och infektion, så bada bara oftare om din hund tar sig in i en särskilt rörig situation.

Slutgiltiga tankar

Även om huvudfärgerna på Shetland Sheepdog förblir desamma under flera av färgerna vi har pratat om här, kan skillnaderna mellan variationerna vara slående. Oavsett vilket färgmönster du väljer kan du vara säker på att du och din familj kommer att ge dig och din familj en underbar följeslagare som kommer att älska och skydda dig över allt annat.


Utvald bildkredit: JACLOU-DL, Pixabay

Innehåll