6 vetenskapligt bevisade hälsofördelar med att ha en katt

Välj Namnet På Husdjuretkvinna bindning med calico catKatter har varit en del av våra liv i årtusenden. Deras domesticering började faktiskt omkring 7500 till 7000 f.Kr. Våra avlägsna förfäder njöt lika mycket av detta eleganta djur för dess användbarhet som ohyrajägare som för det trevliga sällskap det gav. Således har denna mystiska varelse under generationer och genetiskt urval förtjänat sin plats i våra familjer för att bli en fullvärdig medlem av hushållet, precis som hunden.

På senare tid har vetenskapen börjat undersöka hälsofördelarna med att leva med en kattkamrat, både fysiologiskt och psykologiskt. Mer än en studie har visat dessa dygder, såsom att minska stress, förbättra blodtrycket och förbättra immuniteten.

Här är sex sätt som katter kan påverka vår hälsa och vårt välbefinnande positivt.

hepper enkelkatttassavdelareDe 6 hälsofördelarna med att ha en katt

1.Att ha en katt är bra för ditt hjärta

Vit katt med blond kvinna

Bildkredit: 99mimimi, Pixabay

Bland fördelarna som är förknippade med att ha en katt i närheten, har de som rör vår kardiovaskulära hälsa varit föremål för flera vetenskapliga studier. Vissa fokuserade på husdjur i allmänhet medan de citerade katter, medan andra fokuserade på det senare.

Det finns till exempel detta studie utförs vid University of Minnesota av ett team av forskare under ledning av professor Adnan Qureshi, specialist i neurologi. Slutsatserna av detta arbete presenterades i februari 2008.

Författarna analyserade stora mängder data från 4 435 vuxna. De fann att, statistiskt sett, var risken att dö av en hjärtattack 40 % högre hos människor som aldrig haft en katt i hela sitt liv.

Professor Adnan Qureshi, grundaren av ett forskningscenter som specialiserat sig på stroke (cerebrovaskulär olycka), och hans kollegor har föreslagit flera sätt att förklara detta samband. I synnerhet antydde deras studier att närvaron av en katt kan hjälpa till att minska stress och ångest. Dessutom är dessa två faktorer kända för sin betydande inverkan på kardiovaskulär hälsa.


två.Att klappa din katt kan sänka ditt blodtryck

Bildkredit: NivCube, Shutterstock

Med några få undantag älskar katter sina ägares klappning. Men det som verkligen är fantastiskt är det klappa vårt kattdjur följeslagare ger oss också påtagliga fördelar. Dessutom har du förmodligen märkt att du mår mycket bättre av att ha din kattkompis i ditt knä och klappa honom.

Detta fenomen har också fångat forskarnas uppmärksamhet. Bland dessa finns Dr. Karen Allen och hennes forskarkollegor vid State University of New York i Buffalo, författare till en studie presenterades i november 1999 vid American Heart Associations årsmöte.

Genom att göra en uppföljning av flera dussin patienter insåg de att handlingen att klappa en katt hade en lugnande effekt genom att sänka blodtrycket . De fann till och med att strykning hjälpte till att uppnå bättre blodtryckskontroll än vissa mediciner, inklusive ACE-hämmare, hos personer som är utsatta för högt blodtryck och under stressiga situationer.


3.Din kattunges spinnande kan minska din stress

cate med ung kvinna

Bildkredit: Africa Studio, Shutterstock

Vem uppskattar inte spinnande av en katt ? Denna söta kattmelodi tar oss in i absolut avkoppling. Du känner dig lugnad, lugn och bra med dig själv så fort du stryker din följeslagare. Du har säkert redan märkt att du mår mycket bättre efter en lång dag på jobbet när din pälsboll kommer mysa mot dig, eller hur?

Vad som är ännu bättre är att de terapeutiska fördelarna med att spinna en katt har bevisats vetenskapligt, och disciplinen har till och med ett namn: spinnterapi .

En artikel ägnades åt ämnet och publicerades i tidskriften Scientific American. Leslie A. Lyons från University of Californias School of Veterinary Medicine förklarar att katter, när de spinner, producerar vibrationer med frekvenser mellan 25 och 150 Hertz. Dessutom har det visat sig att detta frekvensintervall har många fördelar för vår hälsa. De används till och med under vissa typer av vård. Till exempel hjälper de till att minska stress, symtom på dyspné (svårigheter att andas), smärtsamma förnimmelser och risken för hjärtinfarkt. Dessutom är dessa låga frekvenser också kända för sin gynnsamma effekt på bentäthet och benhälsa.


Fyra.Att leva med en katt kan minska risken för att utveckla allergier

Katt som sover nära kvinna

Bildkredit: Marina mrs_brooke, Shutterstock

Vetenskaplig forskning visar att att tillåta småbarn att leva med katter eller hundar minskar deras risk förutvecklar allergiereller andra sjukdomar senare i livet.

Ett team av forskare vid Göteborgs universitet i Sverige studerade data från två tidigare studier om övervakning av barns hälsa, inklusive information om deras husdjur, främst katter och hundar.

Den första studie , som genomfördes 2007 bland 1 029 barn i åldrarna 7 till 8, fann att barns exponering för husdjur avsevärt minskade deras risk att utveckla allergier, som astma och eksem. Även om frekvensen av allergier var 49 % för barn som inte hade växt i kontakt med dem, sjönk denna siffra till 43 % för de som hade levt med en katt eller en hund och 24 % för de som hade levt med tre djur.

Den andra uppsättningen data, som samlades in mellan 1998 och 2007 från 249 barn, visar liknande resultat. Andelen allergier bland barn som växte upp utan katt eller hund var 48 %, jämfört med bara 35 % bland dem som levt med ett djur och 21 % bland dem som levt med flera djur.

Således, enligt forskarna, visar dessa två studier sammantagna att ju fler spädbarn som sätts i närvaro av katter eller hundar, desto mindre risk har de att utveckla allergier senare.


5.Katter är bättre än imaginära vänner för småbarn

Ung pojke som leker med katten

Bildkredit: candoyi, Pixabay

Närvaron av en katt är fördelaktigt på mer än ett sätt för barn. En intressant artikel diskuterar denna aspekt i tidskriften American Humane.

Den positiva effekten av katter på småbarn handlar inte bara om deras hälsa. Inflytandet observeras också på deras personlighetsuppbyggnad och utvecklingen av sociala färdigheter.

När det gäller hälsa hjälper katternas närhet till att stärka immuniteten hos barn. Det hjälper också de i unga år att vara bättre rustade att hantera allergier och astma.

Samtidigt lär barn som växer upp med en eller flera katter lättare begrepp som ansvar, empati och respekt för andra. Så mycket kvalitet som gör dem till bättre vuxna.


6.Katter är de äldres bästa vänner

katt slickande kvinna

Bildkredit: AJR_photo, Shutterstock

Fördelarna med att ha katter gäller även seniorer. Enligt a studie publicerad i tidskriften Frontier in Psychology, gör sällskapet med kattdjur det lättare för äldre människor, som ofta bor ensamma, att klara av ensamhet. Att ta hand om en fluffig vän (de olika uppgifterna relaterade till mat, vård, spel etc.) hjälper dessutom de äldre att upprätthålla en viss aktivitet och strukturera sina dagar. På hälsosidan låter katter våra äldre sänka sitt blodtryck och njuta av bättre sömn, bland andra fördelar.

Att ha en katt hjälper dem därför att bli fysiskt och känslomässigt friskare. Dessutom kan sällskap med katter hjälpa alla som lider av ensamhet.

hepper enkelkatttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Kort sagt, att ha en katt ger verkligt välbefinnande för hela familjen; detta graciösa djur är också en kraftfull stressavlastare, hjälper till att minska framtida allergier och förbättrar vår fysiska och känslomässiga hälsa. Så vad väntar du på för att adoptera en kattunge?


Utvald bildkredit:

Innehåll