7 fiskoljefördelar för hundar – baserad på vetenskap

Välj Namnet På HusdjuretFiskolja är kanske den första superfooden. Det är en av de ingredienser som läkare har sagt åt folk att äta i sin diet i flera år, och det tog inte lång tid för veterinärer att följa efter.Många high-end småbitar har redan införlivat fiskolja i sina recept, men du kanske vill överväga att ge din hund ännu mer, eftersom grejerna är proppfulla av viktiga näringsämnen.Att lägga till det i din valps kost kan ge dem alla möjliga viktiga hälsofördelar. Vi har listat några anmärkningsvärda nedan, men först, låt oss ta en titt på vad som gör fiskolja så speciell i första hand. Då täcker vi 3 fria radikaler-relaterade hälsofördelar med fiskolja och 4 andra fördelar för din hund .

Avdelare 1

Vad gör fiskolja så bra för hundar?

Det viktigaste som gör fiskolja så hälsosam är det faktum att den är extremt hög Omega-3 fettsyror , specifikt eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA).Dessa är kända som långkedjiga fettsyror . Detta betyder att de har många kolatomer bundna till en väte- och syreförening.

Det ger dem en hel del energi, så att konsumera dem hjälper kroppen att köra mer effektivt. Dessutom behöver många celler dem för att föröka sig och för att reparera skador.

Hundar kan inte producera dessa fettsyror på egen hand, så de måste få dem från maten de äter, och det finns massor avomega-3 i fisk. Omega-3 är avgörande för livet, så det är viktigt att du ger din hund tillräckligt.

Men i slutändan kan omega-3 vara mest anmärkningsvärda för sin förmåga att bekämpa fria radikaler.

Fiskolja kapslar

Bildkredit: frolicsomepl, Pixabay

Vad är fria radikaler och varför är de så viktiga?

Fria radikaler uppstår när syre delas i enstaka atomer, var och en med oparade elektroner. Dessa elektroner föredrar att ha en vän, så de flyger över hela kroppen på jakt efter en annan elektron.

På så sätt orsakar de mikroskopiska skador på celler. Denna skada kallas oxidativ stress , och det anses vara ansvarigt för alla möjliga sjukdomar.

Omega-3-fettsyror är antioxidanter; det betyder att de har en reservelektron som de kan låna ut till dessa syreatomer. Detta hindrar den oparade elektronen från att härja i kroppen och göra alla möjliga skador.

Ju fler fria radikaler din hund har som flyter runt i kroppen, desto mer sårbara för sjukdomar. Fiskolja översvämmar kroppen med antioxidanter, förseglar de irriterande fria radikalerna och räddar kroppen från ytterligare skada.

Hund och gula blommor

Bildkredit: StockSnap, Pixabay

Vilka specifika tillstånd kan fria radikaler orsaka?

1.Inflammation

När du hör inflammation kanske du tänker på svullnad, som den du skulle seefter ett insektsbett. Men den typ av inflammation som vi hänvisar till händer internt, och det är mycket farligare.

Inflammation betyder fortfarande svullnad, men det händer på cellnivå - specifikt efter att cellerna har skadats av en oseriös fri radikal. Detta kan orsaka alla möjliga sjukdomar , som hjärtsjukdomar, cancer, demens och autoimmuna tillstånd.

Genom att stoppa dessa fria radikaler i deras spår förhindrar omega-3 i fiskolja att cellskador uppstår - vilket i sin tur förhindrar inflammation.


två.Åldrande

Alla skador på fria radikaler kan orsaka för tidigt åldrande. Fria radikaler kan påverka alla aspekter av cellulär hälsa, inklusive förändring av DNA-strukturen.

Detta leder tydligen till för tidigt åldrande. Det är viktigt att notera att detta är inre åldrande, så det betyder inte att din hund behöver en ansiktslyftning. Istället kommer deras organ att börja förlora sin ungdomliga funktion i förtid, vilket i praktiken gör dem äldre än vad deras ålder skulle indikera.

Det finns faktiskt inte mycket bevis för att stödja tanken att fria radikaler orsakar åldrande. Snarare hämtar teorin sin styrka från det faktum att många studier har visat konsumerar antioxidanter kan långsam åldrande. Man tror att anledningen till att antioxidanter hjälper på detta sätt är att de begränsar skador på fria radikaler.


3.Cancer

Man tror att oxidativ stress orsakad av fria radikaler är till stor del ansvarig för tillväxten av tumörer.

Det finns några bevis på att antioxidanter kan göra det genom att minska oxidativ stress bromsa tumörtillväxten eller till och med få dem att sönderfalla helt.

Nu betyder det inte att du ska ta bort din hund cellgift och börja ge den burkar med tonfisk istället. Det är bara ytterligare en anledning till att omega-3 i fiskolja kan ha en otrolig inverkan på alla aspekter av din hunds hälsa.

Bearded Collie och blomma

Bildkredit: LinaS1998, Pixabay

Avdelare 4

De fyra andra hälsofördelarna med fiskolja för hundar:

Även om dess förmåga att begränsa skador på fria radikaler är viktig, kan fiskolja ha fler hälsofördelar än att bara stoppa oxidativ stress. Nedan är bara några av de underbara sakerna som fiskolja (och omega-3 i den ) kan göra för din hund.

Fyra.Förbättra kardiovaskulär hälsa

Ett stort sätt att förbättra hjärthälsa är att bekämpa inflammation, men det är inte allt det gör för att stärka din hunds ticker.

Det kan hjälpa reglera hjärtslag , vilket minskar risken för arytmi. Detta är stort, eftersom arytmi är en av de främsta orsakerna till hjärtsvikt hos hundar.

Omega-3 kan också förhindra förlust av muskelmassa i det kardiovaskulära systemet. Detta håller hjärtat och artärerna i funktion på en hög nivå, även när din hund åldras.


5.Lägg tillbaka lyster i pälsen

En av de viktigaste faktorerna i en glänsande, frisk päls äter en kost som innehåller mycket hälsosamma fetter, som omega-3 som finns i fiskolja.

Om du lägger till fiskolja i din hunds diet kan håret bli mjukare, mindre sprött och mindre benägna att falla av i förtid. Detta kommer inte bara att få din hund att se bättre ut, utan de kommer också att vara mjukare vid beröring.


6.Minska sannolikheten för demens

Hundar är lika sårbara för att lida av demens senare i livet som människor är, och det är inte mindre hjärtskärande. Lyckligtvis kan ge din hund mycket fiskolja risken för att deras förmågor sviker dem när de åldras.

Omega-3 i fiskolja fungera som ett neuroprotektant ; det betyder att de faktiskt skyddar hjärnceller från att drabbas av skador som kan leda till demens.

Hund på hösten

Bildkredit: laureettaawilliams, Pixabay

När dessa hjärnceller hålls friska, bör din hund inte visa några tecken på kognitiv försämring när de blir äldre.

Det finns naturligtvis ingen garanti för att fiskolja helt skyddar din hunds hjärna, så du kan fortfarande se en viss nedgång, särskilt om din hund har en lång livslängd.


7.Ge din hund en energikick

Fetter ger mer än dubbelt så mycket metaboliserbar energi som proteiner och kolhydrater. Det betyder att mindre mat kan ge din valp mer energi, förutsatt att maten innehåller mycket fett.

Omega-3 i fiskolja ärbland de hälsosammaste fetternadu kan ge din hund. Allt du behöver göra är att blanda in några med deras befintliga kibble, och inte bara kommer de att njuta av alla andra hälsofördelar som listas här, utan de borde ha mer gas i tanken också.

Detta är ett bra sätt att vitalisera en åldrande hund. Det kommer inte att vrida tillbaka klockan helt, men det borde ge dig några fler glimtar av valpen du brukade känna.

Avdelare 3

Finns det några nackdelar med att mata din hund med fiskolja?

Som vi har visat här kan fiskolja ha viktiga hälsofördelar för din hund. Därmed inte sagt att det inte har sina nackdelar.

För det första är det möjligt att ge din hund för mycket fiskolja. Att göra det kan minska deras blodets förmåga att koagulera , sakta ner hastigheten med vilken sår läker och stör aktiviteten av vita blodkroppar. En säker dos anses vara 20-55 mg per kilo kroppsvikt, så överskrid inte det.

Du bör också kontrollera hur fisken som används för att göra oljan skördas. Du vill se till att det kommer från rent vatten, annars kan det vara förorenat med föroreningar.

Du vill också se till att den skördas på ett hållbart sätt, eftersom du inte vill bidra till överfiske. Många fiskolja använder odlad fisk, så det borde inte vara ett problem, men det är värt att kontrollera ändå.

Border collie

Bildkredit: TheOtherKev, Pixabay

Hur är det med krillolja?

Krillolja- som är som fiskolja, förutom att den skördas från små kräftdjur - har blivit allt mer populär de senaste åren. Faktum är att många säger att det är en överlägsen version av fiskolja.

Medan krillolja också innehåller viktiga omega-3-fettsyror som EPA och DHA, visade en studie att det tar nästan dubbelt så mycket krillolja för att få i sig samma mängd omega-3 som du hittar i fiskolja.

Vissa förespråkare av krillolja säger att kroppen absorberar den lättare än fiskolja, men hittills har alla studier på det ämnet visat sig osäkra.

Krillolja är sannolikt också dyrare och svårare att hitta än fiskolja.

Vi försöker inte övertala dig från att ge din hund krillolja, men vi tror att det finns få bevis som stödjer bytet från fiskolja just nu.

Bildkredit: Pixabay

Är all fiskolja densamma?

Det finns tre grundläggande typer av fiskolja på marknaden idag:

Naturlig triglyceridolja. Detta är fiskolja när den är som mest naturlig, utan att gå igenom någon form av reningsprocess. Det är det lättaste för din hund att absorbera, men det är också mest sannolikt att det innehåller skadliga föroreningar.

Etylesterolja. Detta är semi-naturlig fiskolja. I grund och botten är det naturligttriglyceridolja som har renats för att ta bort föroreningar och andra potentiellt skadliga brister. Det absorberas inte lika lätt som naturlig triglyceridolja, men det är mycket mindre sannolikt att det innehåller skadliga tillsatser.

Syntetisk triglyceridolja . Detta är människotillverkad fiskolja. Näringsmässigt är den identisk med naturlig triglyceridolja och innehåller inga föroreningar; men det absorberas inte av kroppen särskilt bra.

Du kan verkligen inte gå fel med någon av dessa, men vi känner att etylesterolja ger dig det bästa av två världar, eftersom den är extremt ren men ändå absorberas bra.

Avdelare 3

Vad är domen? Ska du mata din hund med fiskolja?

Enligt vår åsikt är att lägga till fiskolja till din hunds diet ett bra sätt att ge dem ett brett utbud av viktiga hälsofördelar. Även om några av hälsopåståendena som görs om denna olja är överdrivna, finns det tillräckligt med bevisad fördel med att använda den för att göra det värt besväret.

Var dock försiktig så att du inte överdriver det och undersök i förväg för att se till att du har köpt ett pålitligt varumärke.

Att lägga till fiskolja till din hunds diet kanske inte får dem att leva för evigt, men om det kan lägga till ens ett friskt år till din hunds livslängd är det guld värt.


Utvald bild: Monfocus, Pixabay

Innehåll