7 hundpersonlighetstyper: Vilken är din hund?

Hundar finns i alla möjliga olika former och storlekar. Vissa är naturliga jägare, medan andra är uppfödda strikt som sällskapshundar. Hundar har också olika personligheter. Så, vilken typ av personligheter kan din hund ha? Vi har satt ihop en lista med sju definitiva hundpersonlighetstyper så att du lättare kan avgöra vilken din pälsiga familjemedlem har. Läs vidare för att lära dig mer om de vanliga hundpersonlighetstyperna och hur de kan motsvara din egen hunds personlighet. beagleman doberman beagle mix glad hundDe 7 hundpersonlighetstyperna

1.Den självsäkra personligheten

hund under sängen

Bildkredit: Lioneska, Shutterstock

Hundar med självförtroende tenderar att hålla huvudet högt och har vanligtvis inga problem med att träffa främmande människor eller andra hundar medan de tillbringar tid i offentliga miljöer. Självsäkra hundar agerar med avsikt och kan hantera lite retas från barn. De tenderar att förbli bekväma i sin omgivning, oavsett om de är hemma, på camping eller på en roadtrip till en ny plats.

Dessa är de hundar som vanligtvis tjänar sig en plats som flockledare i ett hushåll med flera hundar. En självsäker hund kan bli aggressiv om den möts av negativa konsekvenser för att visa sitt självförtroende, antingen av en förare eller en annan hund.


två.Den blyga personligheten

glad taxhund playing_otsphoto_shutterstock

Bildkredit: Paulo A. Sousa, ShutterstockBlyga hundar kan vara lekfulla och spännande med sina familjemedlemmar, men de är vanligtvis inte intresserade av att träffa främlingar, särskilt i sina egna hem. De tenderar att gömma sig i ett annat rum eller krypa ihop i ett hörn när människor som de inte är bekanta med är i närheten. De kommer inte att springa och nosa eller hoppa på främlingar offentligt, de föredrar att hålla avstånd när det är möjligt.

Blyga hundar uppskattar inte att tvingas in i sociala situationer som de inte är bekväma med. Om deras familjemedlemmar trycker på för mycket kan de bli misstroende och till och med aggressiva. Ägare bör ha tålamod med och förståelse för sina skygga hundar för att säkerställa tillit och lydnad.


3.Happy-Go-Lucky-personligheten

amerikansk vattenspaniel

Bildkredit: otsphoto, Shutterstock

Dessa hundar ses ibland som bråkmakare eftersom de lever i nuet och kan glömma de beteenden som bör uppvisas i en viss situation. Glada hundarkan verka som att de är valparäven i vuxen ålder. De tenderar att vara nyfikna, roliga, sprudlande och lekfulla oavsett situation.

Den här personlighetstypen kan ha svårt att sitta och hålla sig på kommando, speciellt om andra saker pågår runt omkring dem. De har gränslös kärlek och tillgivenhet att överösa sina familjemedlemmar med, och de är vanligtvis inte blyga för att erbjuda sitt sällskap när som helst under dagen.


Fyra.Den oberoende personligheten

3 engelska bulldoggar i koppel

Bildkredit: Bennett Walker, Shutterstock

En självständig hund stannar gärna hemma ensam medan deras mänskliga föräldrar går till jobbet. De behöver inte massor av uppmärksamhet för att veta sin plats i hushållet, och de föredrar vanligtvis att sova ensamma snarare än i ett knä. De kommer att knyta an till familjemedlemmen som fungerar som flockledaren, men de är inte beroende av att bygga relationer med andra för att upprätthålla ett lyckligt liv.

De bör socialiseras med andra hundar medan de fortfarande är valpar så att de inte blir aggressiva när de åldras. Självständiga hundar gillar vanligtvis ett bra problem att lösa och ger vanligtvis inte upp förrän de har uppnått sitt mål.


5.Den anpassningsbara personligheten

hund läsa bok med glasögon

Bildkredit: Ann Tyurina, Shutterstock

Dessa hundar verkar vara bekymmerslösa och fördomsfria. De kan anpassa sig till nästan vilken social situation som helst, och de har inget emot att träffa nya människor och andra djur. De kan bo i ett lugnt hem med en ägare eller trivas i ett aktivt hem fullt av barn och andra hundar. Anpassningsbara hundar älskar att umgås med andra men har vanligtvis inget emot att spendera en del av sin tid hemma ensamma när det behövs.

Den anpassningsbara hunden har tålamod och fokus, vilket gör dem lätta att träna. Men de är mottagliga för att bli stulna eftersom de tenderar att inte vara försiktiga med främlingar. De bör alltid övervakas i sociala situationer för att skydda dem från skada och stöld.


6.Den smarta personligheten

Glad man på soffan med labrador

Kredit: Kay Garuccio från Shutterstock

Smarta hundar är superenkla att träna och är fantastiska problemlösare. De tenderar att bli uttråkade snabbt, så de behöver interaktion och leksaker för att hålla sina kroppar och hjärnor sysselsatta hela dagen. Om de inte är mentalt utmanade kan de bli destruktiva på grund av ren tristess.

Hundar med smarta personligheter tenderar att utmana sina flockledare, så en stark men kärleksfull hand behövs för att hantera dem på en daglig basis. Brainy hundar står inte ut med busigt beteende från andra hundar eller barn. De kräver ordning och reda i hushållet och kommer vanligtvis att agera därefter.


7.Den sociala personligheten

Avdelare 7

Bildkredit: Olena Yakobchuk, Shutterstock

Sociala hundar älskar att vara runt andra människor, oavsett om det är familjemedlemmar eller främlingar. De älskar att leka med barn och kommer snabbt att bli bästa vänner med andra hundar som bor i samma hushåll.Naturligtvis sociala hundarnjuter inte av att spendera tid ensam och kan utveckla separationsångest om det inte finns någon i huset som kan hålla dem sällskap.

Denna personlighetstyp tenderar att attraheras av nöjen och spel, så de bör inte förväntas sitta i ett hörn och titta på när människorna spelar spel tillsammans i huset eller har kul på bakgården. Dessa hundar tycker om att spendera tid i hundparken och kommer aldrig att tacka nejen biltur.

Slutgiltiga tankar

Hundar behöver inte bara passa in i en av dessa personlighetskategorier. De kan visa mer än en personlighetstyp med tiden, så det är viktigt att hantera dem utifrån deras beteenden och reaktioner snarare än en etikett. Ändå, att förstå de personlighetstyper som din hund kan visa kan hjälpa dig att bättre förstå dem överlag. Ju bättre du förstår dem, desto bättre kan du möta deras fysiska, mentala och känslomässiga behov. Vilken personlighetstyp tror du att din hund är? Låt oss veta vad din hund gör för att visa sin personlighet för dig och dina nära och kära!


Utvald bildkredit: Jesus Vivas Alacid, Shutterstock

Innehåll