7 typer av Maine Coon kattpälsfärger: en översikt

calico maine coon katt liggande på gräsetÄlskade för sitt vackra utseende och vänliga natur, Maine Coons är bland de mest populära kattraserna i världen. Dessa stora, milda kattdjur är kända för sina lyxiga pälsar och långa, fluffiga svansar, utvecklade av de tidigaste Maine Coonerna för att hålla värmen under de brutala vintrarna i deras hemstat Maine. Tack vare ansträngningar från uppfödare genom åren, är dessa vackra Maine Coon-rockar nu tillgängliga i vad som verkar som regnbågens alla färger.

Officiellt, Maine Coons finns i cirka 75 olika pälsfärgskombinationer. Dessa kombinationer inkluderar även accepterade pälsmönster. Eftersom alla dessa färg- och mönstervarianter kan bli förvirrande, har vi grupperat dem i kategorier för att hålla dem organiserade. Här är en översikt över 7 typer av Maine Coon pälsfärger.

hepper singel katt tassavdelare

1.Fast

vit maine coon katt

Bildkredit: Kanashi, AliexpressEnfärgade Maine Coon-katter har päls som alla är enfärgade, utan märken eller ljusare nyanser. De fem acceptabla solida färgerna för Maine Coon-katter är vit , svart, blått, krämfärgat och rött. Även om dessa är de enda officiella accepterade färgerna för Maine Coon kattkappor, kan du ibland hitta andra färger som choklad eller lavendel tillgängliga. Om så är fallet, kom ihåg att dessa färger inte är i rasstandarden för Maine Coon.

Fastsvart Maine Coonkatter är mycket populära. Deras päls är svart hela vägen igenom utan ljusare områden och deras näsa och tassar är svarta eller bruna.

Rent vita Maine Coon-katter är svåra att hitta och kommer ofta med blå ögon. Deras näs- och tassskydd kommer att vara rosa. Ett annat intressant faktum om vita Maine Coon-katter, särskilt de med blå ögon, är att de ofta är det döv .

Rött är en av de vanligaste och populäraste färgerna för Maine Coons men sanna, solida röda Maine Coons är sällsynta. Denna färg i en Maine Coon är vanligare i de andra färgkategorierna. Red Maine Coon har röda nosar och tassskydd.

Blå Maine Coons kallas ibland grå men deras pälsar har mer av en blåaktig nyans än en vanlig grå katt. De har blå näsor och tassskydd.

Cream Maine Coon-katter har rosa nosar och tassskydd. Krämfärgen beskrivs som buff, vilket gör den till en nyans mörkare än rent vit.


två.Tabby

tre tabby maine coon-katter

Bildkredit: Pxhere

Tabby är en extremt populär och vanlig mönstertyp för Maine Coons. Tabbymönstret är en blandning av ränder, fläckar och virvlar kombinerat med en eller flera basfärger. Inom den större kategorin tabby finns det tre olika typer av tabbys: klassisk, makrill och ticked.

Klassisk tabby Maine Coons visa de välbekanta, upp- och nerrandiga sidorna vi tänker på när vi hör talas om en tabby katt. Deras ben och svans kommer att vara ringade med ränder och deras magar är bedårande prickiga.

Makrilltabby Maine Coons är också randiga men dessa ränder går framifrån och bak på kattens sidor snarare än upp och ner. Detta mönster får det att se ut som att dessa katter har en sadel på ryggen.

Ticked tabby Maine Coons har tabby markeringar på sina ben, svansar och magar. Deras rockar är dock inte randiga utan snarare tickade med en eller flera olika färger. När du tittar på dem från toppen har deras rockar inget synligt mönster.

Den mest kända Maine Coon pälsfärgen är den klassiska bruntabbyn, med starka svarta markeringar på en brun päls. Maine Coons av denna färg vinner fler kattutställningar än någon annan. Red tabby Maine Coons är förmodligen den mest populära typen av röda Maine Coons.

En mycket slående typ av tabby Maine Coon är silver tabby, en ljus silver katt med mörka markeringar. En annan är cameo-tabbyn som har en benvit pälsfärg och röda markeringar. Det finns så många underbara tabby Maine Coons att välja mellan, det är inte konstigt att de är oändligt populära!


3.Tabby och White

tabby och vit maine coon katt

Bildkredit: Michael Kleen, Pixabay

Tabby och vita Maine Coon-katter kan ha vilken färg eller typ av tabby-päls som helst med tillägg av vita områden. Specifikt ska tabby och vita Maine Coon-katter ha vitt på bröstet, magen och alla fyra tassarna. Ibland kommer de också att ha vitt i ansiktet. Denna kategori kan ha några riktigt vackra och unika Maine Coon pälsfärger, som röd tabby och vit och silver tabby och vit.


Fyra.Bicolor

vit och svart maine coon katt

Bildkredit: Sabine Irmscher, Pixabay

Tvåfärgade Maine Coon-katter har päls som är en av de fyra (icke-vita) solida färgerna tillsammans med vita markeringar. Liksom de tabby och vita katterna bör tvåfärgade Maine Coons ha vitt på magen, bröstet och alla fyra tassarna. De får ha vitt i ansiktet också, även om det inte alltid är fallet. Svart och vitt, rött och vitt, blått och vitt och gräddvitt är alla möjliga pälsfärger i denna kategori.

Relaterad läsning:Tuxedo Maine Coon: fakta, ursprung och historia (med bilder)


5.Delfärg

calico maine coon katt sitter på gräs utomhus

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

En delfärgad Maine Coon-katt kommer att ha en päls som är en blandning av två olika färger förutom vit, ofta i olika nyanser. Katter i partifärg kommer i kombinationer med vita markeringar på magen, bröstet och tassarna som kallas partifärg och vit. De två partifärgade Maine Coon-katterna som officiellt erkänns är sköldpaddan och den blågrädde.

Maine Coon-katter med sköldpaddsskal har svarta pälsar med röda fläckar eller röda nyanser.

Blågrädde Maine Coon-katter har blå päls med krämlappar eller skuggade krämblandningar. Liksom sköldpaddan kan blågrädde Maine Coons också ha vita markeringar.

Ibland kommer en Maine Coon-katt att ha tabbymönster i mer än en färg. Denna pälsvariation är känd som en patched tabby. En torbie är ett exempel på en lappad tabby men de kan komma i många andra färger också, med eller utan vita markeringar.


6.Skuggad

blå rök maine coon katt liggande på soffan

Bildkredit: Okeanas, Shutterstock

Maine Coon-katter med skuggade pälsfärger har ett unikt utseende. En Shaded päls finns i många färger men den avgörande egenskapen är att katten har en underpäls som är ljusare än den övre pälsen. Den mörkare färgen är mer synlig längs kattens rygg och huvud och blir sedan ljusare längre ner på kroppen. Detta gör att pälsfärgen ser ut att vara skuggad på kroppen, därav namnet på denna pälsfärgstyp.

Det finns många exempel på skuggade pälsfärger, var och en mer intressant än den förra. A Skuggad silver Maine Coon katt , till exempel, har en ren vit underull, med mörk päls i ansiktet, ryggen och benen. De mörka spetsarna skuggar kattens sidor och blir vita längs magen, vilket ger denna katt ett fantastiskt utseende.

Skuggade pälsfärger kan också komma i skuggade och vita varianter, med vita tassar, bröst och mage.


7.Rök

sköldpadda blå rök maine coon står utomhus

Bildkredit: N Roberts, Shutterstock

Rökrocksfärger är en annan fascinerande variant som finns hos Maine Coon-katter. Med rökrockar kommer Maine Coon att ha en till synes enfärgad päls. Men om du tittar noga på deras päls har håret inte samma enfärgade hela vägen igenom. Rökbelagda Maine Coon-katter har en ljusare underpäls, vilket ger pälsen en mindre solid, mer bleka färg.

Alla solida färger kan också komma i rökvarianter, inklusive sköldpaddsrök. En sak att notera om rökrockar är att de inte alltid är lätta att identifiera på en Maine Coon-kattunge. Underullen blir ofta ljusare när katten åldras och blir tydlig när den når vuxen ålder.

Rök Maine Coon-katter kan också ha ett vitt bröst, tassar och mage, som kallas rök och vit färg.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Med så många olika pälsfärger att välja mellan, kommer Maine Coon-katter säkerligen att dra blickarna till sig för sin skönhet om inte storleken. Det är dock viktigt att komma ihåg att en Maine Coon-katt är en levande varelse, inte bara en fantastisk päls att beundra. Om du dras till Maine Coon-rasen för deras pälsfärg och utseende som är förståeligt, var bara säker på att du är redo för kostnaden och ansvaret för att ta hand om en katt också.


Utvald bildkredit: Aleksei Verhovski, Shutterstock

Innehåll