8 enkla steg för att stoppa din hund från att äta stenar

Hundägare vet att vissa hundar kommer att tugga eller äta nästan allt de kan hitta. Detta är relativt normalt beteende, särskilt hos valpar; denna vana kan dock snabbt bli tvångsmässig och bör åtgärdas så snart som möjligt.Vissa hundar lider av ett tillstånd som kallas pica, vilket kännetecknas av att din hund är sugen på och tvångsmässigt äter icke-mat. Vissa hundar kan vara besatta av ett visst föremål - som stenar - medan det i andra kan visa sig som ett tvång mot alla möjliga andra föremål, som skor, strumpor, bollar och allt annat de kan få tänderna i. Att identifiera och diagnostisera pica är relativt enkelt, eftersom diagnosen bestäms enbart av beteendet i sig, men det kan också i sällsynta fall vara förknippat med en underliggande sjukdom eller störning av något slag. Diagnosen kan vara lätt, men att ta reda på grundorsaken till beteendet och stoppa det kan vara en utmaning.

Du kan ha fastnat mellan en sten och en hård plats när du försöker hindra din hund från att äta stenar. I den här artikeln kommer vi att utforska åtta enkla steg du kan ta för att stoppa din hund från att äta stenar, samt de potentiella orsakerna till beteendet.

Avdelare 1

Varför äter min hund stenar?

Det första steget för att stoppa din hund från att äta stenar är att hitta den bakomliggande orsaken till beteendet. Någon form av pica är sannolikt orsaken, tillsammans med beteendeproblem som måste åtgärdas. Följande kan vara potentiella orsaker till problemet:  • Understimulering och brist på motion är ett snabbt spår mot tvångsmässiga problem och beteendeproblem, inklusive att tugga stenar. Detta gäller särskilt högenergihundar.
  • Om din hund är orolig, rädd eller traumatiserad av en tidigare händelse (sedda vanligen hos räddningshundar), är tvångsåtgärder som att äta sten ett vanligt sätt för dem att hantera sin ångest.
  • Näringsbrist. Din hund kan tugga stenar för att få ett vitamin eller mineral som saknas i kosten, som kalcium eller magnesium.
  • Tarmparasiter. Även om detta är en osannolik orsak, kan tarmparasiter eller ett överflöd av vissa bakterier orsaka konstiga sug hos vissa hundar.
  • Neurologisk sjukdom. Din hund kan potentiellt lida av någon form av neurologisk sjukdom, vilket gör att den får konstiga sug.
border collie

Bildkredit: jhas, Pixabay

Steg för att stoppa dina hundar från att äta stenar

Nu när vi har täckt några potentiella orsaker, låt oss ta en titt på några av de steg som du kan vidta för att stoppa din hund från att äta stenar. Du kanske bara behöver använda en av dessa metoder för att vanan ska försvinna, men om vanan har förvandlats till mer tvångsmässigt beteende är chansen stor att det kommer att ta mer tid och tålamod.

Steg 1: Ta bort alla tillgängliga stenar

Det kan låta självklart, men det första steget är att ta bort alla stenar eller andra oätliga föremål så att din hund inte kommer åt dem. Se till att deras kennel och alla områden de ofta umgås är helt fria från något av dessa föremål. Grusuppfarter eller trädgårdar med stenpartier kan utgöra en utmaning, och du måste hindra din hund från att komma åt dessa områden så mycket som möjligt, åtminstone tillfälligt.

Genom att ta bort stenarna ska man ta bort tvånget, men så är det inte alltid. När du tar din hund på en vanlig promenad kommer du säkert att stöta på stenar som kommer att få din hund tillbaka till tuggläge. Eller så kan de rikta tvånget mot andra föremål, som stols- och bordsben eller till och med sina egna tassar.

Steg 2: Träning

Det finns massor av sanning i ordspråket, en trött hund är en väluppfostrad hund, och mental och fysisk stimulans är avgörande för att förhindra oönskat beteende. Hundar som är understimulerade och fulla av överskottsenergi kommer nästan alltid att vända sig till olydnad och destruktivt beteende förr eller senare.

Olika hundraser har väldigt olika träningsbehov. En Border Collie, till exempel, behöver mer än dubbelt så mycket träning som en Chihuahua, och du måste anpassa din träningsrutin därefter. Hundar med högt intellekt, som en Border Collie, kommer också att behöva tillräcklig mental träning i form av spel och träning. Både mentala och fysiska övningar är en viktig del av din hunds dagliga liv för att förhindra tristess, och att ge dem denna viktiga rutin kommer att gå långt för att lindra oönskat beteende, som att äta stenar.

Ser också: 10 bästa hundpusselleksaker

hund med koppel träning

Bildkredit: Candid_Shots, Pixabay

Steg 3: Träning

Nästa viktiga steg är träning. Bra träning kommer att ge viktig mental stimulans, och det är en utmärkt form av regelbunden träning och bindning mellan dig och din hund. En vältränad hund är väl insatt i kommandon och att gå med koppel, vilket båda hjälper till att stoppa stenätningsvanan. Att promenera med din hund i koppel är ett bra sätt att övervaka din hund runt stenar på promenader, och milda kommandon och dra i kopplet hjälper till att avleda deras uppmärksamhet.

Vi rekommenderar belöningsbaserad träning för nästan alla hundar, eftersom detta är en skonsam men ändå mycket effektiv metod för inlärning, speciellt för känsliga hundar. Att distrahera din hund från en sten som den tuggar med antingen en tuggleksak eller godis och sedan belöna dem för beteendet kan vara den idealiska metoden för att stoppa vanan.

Steg 4: Diet

Vissa hundar tuggar på stenar på grund av en mineral- eller vitaminbrist i kosten. Oavsett vilket foder du matar din hund - vare sig det är spannmålsfritt, rått eller lågkolhydrat - se till att det innehåller alla vitaminer och mineraler de behöver för en hälsosam, välbalanserad kost.

Denna vana beror vanligtvis på brist på mineraler som kalcium, mangan eller fosfor, så kontrollera och se till att deras mat innehåller acceptabla nivåer av dessa mineraler. Hundar behöver vanligtvis 1 mg kalcium per kalori mat och ungefär lika mycket för fosfor. Magert kött är ganska lågt i kalcium men är högt i fosfor. Rå köttiga ben är en stor källa till båda dessa mineraler,eller så kanske du vill överväga ett tillägg.

Att dela upp din hunds måltider i två eller tre mindre måltider är också en bra idé, speciellt om du har en högenergihund med snabb ämnesomsättning. Denna regelbundna matning kan hjälpa till att distrahera dem från att tugga stenar. Om du inte har en hund som är mycket matorienterad eller överviktig är gratis matning med torrfoder under en period också ett alternativ. Konstant tillgång till kibble kan hjälpa till att stoppa stentuggning och matvanor.

Steg 5: Tugga leksaker

Vissa hundar älskar bara att tugga, tränade eller otränade och pica eller inte, och tugga leksaker ellerråa benär viktiga för att hålla dem sysselsatta. Leksaker och godsaker är också ett utmärkt verktyg i träningen och är ett utmärkt alternativ att ge din hund när du tar bort deras dyrbara sten.

boxer dalmatisk mix tuggleksak

Bildkredit: SikorskiFotografie, Shutterstock

Att ge din hund en tuggleksak över en sten kan naturligtvis verka som att ersätta en dålig vana med en annan, men det är en användbar tillfällig lösning. Tuggleksaken kan alltid tas bort eller ges endast som en belöning för gott beteende tillsammans med godsaker. Kom ihåg att varje interaktion med din hund är en möjlighet att lära dem gott beteende eller korrigera dåligt beteende. En tuggleksak kan introduceras som en tillfällig åtgärd för att omdirigera deras vana att äta stenar och sedan långsamt ersättas med goda vanor.

Steg 6: Övervakning

Du kan inte vara runt din hund 24/7, men när du försöker bryta deras stenätande vana är tillsyn nyckeln. Om det inte finns några stenar eller potentiella ersättningar inuti är de bra, men så fort de är ute på gården eller på en promenad måste du hålla ett skarpt öga på dem. När vanan väl är bruten kommer du att behöva göra detta mindre och mindre, men en herrelös sten kan avsluta veckor av hårt arbete.

Steg 7: Avskräckande

Ibland är det nästan omöjligt att ta bort varje sten i din hunds närhet. I de tidiga stadierna av att bryta vanan eller om inget annat fungerar kan du överväga använda ett avskräckande medel på klipporna eller till och med placera stenar nära din hund som har applicerats med ett avskräckande medel för att ytterligare skjuta upp dem. Dessa produkter är gjorda speciellt för hundar och helt säkra att använda. De är vanligtvis bittra för att förhindra att dina hundar tuggar stenar eller andra oätliga föremål. Förhoppningsvis, efter att ha smakat bittra stenar i några dagar, kommer de att tappa intresset.

Steg 8: Besök din veterinär

Om du har provat alla ovanstående steg eller om du märker andra associerade symtom tillsammans med stenätning, är ett besök hos din lokala veterinär nästa logiska steg. Det är möjligt att din hund lider av ett underliggande neurologiskt problem som bara en veterinär kan diagnostisera.

Dessutom, om problemet har blivit ett kroniskt problem eller har pågått under en tid, kan din hund redan ha svalt små stenar som potentiellt kan ha fastnat i magen. Om din hund visar några tecken på smärta eller obehag under eller efter att du fångar den med en sten i munnen, bör besöka din veterinär vara det omedelbara tillvägagångssättet.

vet

Bildkredit: 16.00 produktion, Shutterstock

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Som med de flesta beteendeproblem hos hundar, börjar lösningen med bra träning och ett konsekvent träningsprogram. En brist på dessa två viktiga faktorer kommer nästan alltid att resultera i oönskat beteende, och inkluderingen av dem hjälper ofta till att fixa oönskat beteende, inklusive att äta stenar.

Som alltid är en konsultation med din veterinär det bästa tillvägagångssättet, men förhoppningsvis hjälper dessa åtta enkla steg att stoppa din hunds stenätande för gott.


Utvald bildkredit: Guillem Gaber, Shutterstock

Innehåll