8 tips om hur du håller din katts tänder rena (2022-uppdatering)

Välj Namnet På Husdjuretveterinär kontrollerar kattTandvård är lika viktig för våra husdjur som för människor. Tandlossning, gingivit och andra allvarliga tandsjukdomar kan allvarligt påverka din katts livskvalitet. Katter visar inte ofta smärta så det är upp till dig att hålla ett öga på deras tänder för att se efter eventuella problem. Blödande tandkött, trasiga tänder och kronisk dålig andedräkt är bara några av de saker du bör se upp för som en bekymrad husdjursförälder. Många av dessa problem kan förebyggas genom att införa bra munhygienpraxis i din katts liv. Fortsätt läsa för att lära dig 8 sätt du kan hjälpa till att hålla din katts tänder friska. husdjurstandläkare rengör katttänder på en veterinärklinik8 tips för rena katttänder

1.Årliga kontroller

En av dina första försvarslinjer för att hålla din katts tänder friska är hennes årliga kontroll hos din veterinär. Under ditt besök kommer din veterinär inte bara kontrollera din katts allmänna hälsa utan kommer också att inspektera hennes tänder och tandkött. De kommer att kontrollera om det finns trasiga tänder, tandsten, gingivit och lösa tänder. Om din katts tänder och tandkött visar tecken på tandköttsinflammation eller parodontit (en infektion i strukturerna som stöder tänderna i käken), kommer din veterinär sannolikt att rekommendera en professionell tandrengöring . Dessa rengöringar kommer sannolikt att kosta allt från 0-500 dollar men kan rädda ditt kattdjurs munhälsa. Tandproblem som inte kontrolleras kan leda till allvarliga hälsoproblem och förlust av tänder.katt äter halvfuktad kattmat

Bildkredit: Burdun Iliya, Shutterstock


två.Dentala dieter

Medan du är på din katts årliga kontroll, fråga din veterinär om en speciell tanddiet. Vad en katt äter kan hjälpa till att behålla dess tänder och dess allmänna hälsa. Katter som har problem med munhälsan eller tandsjukdomar, såsom parodontit, kommer sannolikt att dra nytta av en receptbelagd diet.

en tabby katt som matas med en kattgodis för hand

Bildkredit: osobystist, Shutterstock
3.Tandstensbekämpande godsaker

Det finns speciella godsaker tillgängliga för att motverka tandstensuppbyggnad i din katts tänder. Veterinärmedicinska munhälsorådet (VOHC) har en standard för munhälsa och du bör leta efter produkter som har sin godkännandestämpel. Purina Denta Life och Greenies är bara två av de tandstensbekämpande godsakerna på marknaden som har VOHC:s godkännande.

borsta katt

Bildkredit: Jakub Zak, Shutterstock


Fyra.Borsta deras tänder

Vi vet att borsta din katts tänder låter som en hemsk idé men det är för hennes eget bästa. De American Veterinary Medical Association (AVMA) rekommenderar att du borstar din katts tänder dagligen. Om du har en kattunge, börja med att använda lite gasväv och husdjurstandkräm för att vänja dem vid känslan och smaken. När de växer kommer de sannolikt att underkasta sig sin dagliga borstning eftersom det bara är en del av deras rutin. Äldre katter kanske inte vill underkasta sig borstning först. Att använda en tandkräm för husdjur i en smak de tycker om, som t.ex C.E.T. Enzymatisk tandkräm med smak av hund och kattfjäderfä , kommer att bidra till att göra borstupplevelsen till en mer positiv upplevelse. Om du bara inte kan få din katt att underkasta sig borstning, finns det borstlösa munvårdsgeler, som t.ex. Oratene Brushless Enzymatic Oral Care Therapy Dental Gel , tillgänglig för din katt. Applicera den två gånger dagligen efter måltider för att hålla din katts tänder friska.

Relaterad läsning: Hur många tänder har katter?

Veterinär undersöker tänderna på en persisk katt

Bildkredit: cynoclub, Shutterstock


5.Ta hand om deras tandkött

Många tandsjukdomar börjar i tandköttet hos katter. Normalt tandkött är rosa och ser friskt ut utan rodnad som tyder på irritation. När du borstar tänderna, massera deras tandkött för att främja läkning. Om din katts tandkött är rött och inflammerat, boka en tid med din veterinär omedelbart för att förhindra karies och tandlossning.

en huskatt som biter en kattleksak

Bildkredit: didesign021, Shutterstock


6.Ge din katt tandleksaker

I det vilda är katter rovdjur och slutar ofta med att de tuggar på sina bytesben, vilket tar bort tandsten för att hålla tänderna friska och starka. Domesticerade kattdjur behöver lite hjälp på denna avdelning eftersom de flesta inte jagar eftersom de är strikt innekatter. Tandkattleksaker finns som t.ex Petstages Dental Banana Cat Chew Toy with Catnip , för att simulera tuggbeteendet hos deras vilda motsvarigheter. Det är viktigt att se till att leksakerna inte är för hårda, så att din katt inte får trasiga tänder.

öppna katt

Bildkredit: Darkmoon_Art, Pixabay


7.Behandla dålig andedräkt

Om din katt har är dreglande och har dålig andedräkt, ta din katt till veterinären för att bli kollad. Dessa symtom kan vara ett tecken på periodontal sjukdom och din katt kan riskera att tappa tänderna. Din veterinär kommer att arbeta med dig för att komma fram till en lämplig behandlingsplan.

tabby katt som sitter bredvid en skål med vatten

Bildkredit: RJ22, Shutterstock


8.Ge färskvatten

Ge din katt mycket färskvatten dagligen för att bibehålla tandhälsan. Precis som mänskliga tänder kan matpartiklar fastna mellan kattens tänder, vilket kan leda till att bakterier byggs upp i tandköttet. Färskt vatten hjälper till att lossa matbitar och förhindra tandköttsinflammation. Du kan också lägga till en tandtillsats till din katts vatten. Oratene borstlös munvårdsvattentillsats för hundar och katter innehåller enzymer som samverkar för att minska bakterierna som orsakar dålig andedräkt och hämmar plackbildning genom att göra den vattenlöslig så att den inte kan binda till tanden så det finns ingen anledning att borsta.

hepper katttassavdelare

Bildkredit: Impact Photography, Shutterstock

Slutsats

Tandhygien är viktigt för att hålla din katt frisk. Tandstensuppbyggnad som inte kontrolleras kan leda till en mängd tandsjukdomar, såsom gingivit och parodontit, och ett liv i smärta för din katt. Att ta din katt för sin årlig kontroll , borsta tänderna och uppmuntra tuggning är bara några av sätten du kan hjälpa till att förhindra tandlossning och karies hos din katt. Diet, godsaker, leksaker och vattentillsatser är också några verktyg du kan använda för att vara proaktiv när det gäller tandhälsa hos din kattkamrat. Att följa några eller alla av dessa tips hjälper till att hålla din katts tänder och tandkött friska i många år framöver.


Utvald bildkredit: PRESSLAB, Shutterstock

Innehåll