Är Celosia giftig för katter? Håll din katt säker!

  Celosiaväxt med fullblommande blommaKatter kommer att leka med allt du lämnar runt ditt hus. Även om du har berg av leksaker och aktiviteter runt ditt hem, kommer din nyfikna kattunge att hitta ett sätt att leka med något de inte borde. De flesta husdjursägare har sett sina katter tugga på något och omedelbart svarat med att säga 'vad har du i munnen?' Men om din dyrbara kattunge har ett grepp om Celosia, var inte rädd – enligt ASPCA är den giftfri . 1

Våra katter är familjemedlemmar och är ofta lika värdefulla för oss som våra barn. Liksom småbarn kan katter vara nyfikna på allt under solen. De tycker att en kartong är ett bra gömställe, slumpmässigt fuzz och smulor från marken är nya delikatesser, och dina krukväxter är deras favoritmellanmål. Ingenting är säkert, inte ens dina blommor! Katter kommer att klättra på blommor, hoppa på dem, klia dem, äta dem eller till och med konsumera en hel växt.

Många kattägare har krukväxter i sitt hem utan att veta om de är giftiga. De vanligaste krukväxterna är inte dödliga om de tuggas eller äts av husdjur, men vissa arter kan skada dina älskade kattdjur. Anta aldrig att eftersom en art är giftig kommer din katt instinktivt inte att försöka äta den. Alltför ofta rusas husdjur till veterinären på grund av en negativ reaktion från krukväxter.Vad är Celosia (tuppkam)?

Celosia, även känd som Cock's Comb, är giftfritt för katter, hundar och andra djur. Själva växten är ätbar och ofta uppäten i det vilda av rådjur. Namnet Celosia kommer från ett grekiskt ord som betyder 'bränd' eller 'eld'. Celosiaväxter är ljusa, fjäderliknande blommor som kommer i olika nyanser av rött, orange, gult och scharlakansröd - därav deras brinnande, eldliknande utseende. Dessa blommor liknar vanligtvis en flammande buske.

Celosia är ett litet släkte av ätbara växter från Amaranth-familjen. Det är en blommande ettårig med sorter som blommar både sommar och höst.

Även om Celosia inte är giftig för katter, finns det flera andra populära krukväxter, som liljor, som är giftiga för husdjur.

Vilka symtom ska du leta efter om din katt har blivit förgiftad?

  en katt som mår illa och verkar kräkas

Bildkredit: chie hidaka, Shutterstock

Din katts beteende är ett tecken på deras nuvarande humör och hälsa. Att noggrant notera eventuella förändringar i din katts beteende är det första steget i att övervaka dess hälsa. De vanligaste symtomen är irritation, inflammation, svullnad eller klåda på huden och mun. Övrig symtom kan innehålla:

  • Andningssvårigheter (ansträngda flåsanden)
  • Kräkningar
  • Diarre
  • Överdriven vattenförbrukning eller urinering
  • Snabba, långsamma eller oregelbundna hjärtslag
  • Dreglande
  • Svårt att svälja

Vad gör du om du märker dessa symtom?

Det första steget är alltid att bestämma vad ditt husdjur åt om möjligt. Om det var en växt måste du identifiera arten din katt har fått i sig. Detta kommer inte bara att hjälpa din veterinär att behandla din katt, utan det kan hjälpa dig som husdjursägare att ta reda på vilka växter du ska ha i ditt hem.

Om din katt visar symtom och du vet att den åt en växt eller annat hushållsgift kan du ringa Pet Poison Helpline på (855) 213-6680 för att få råd omedelbart.

  sphynx katt veterinär kolla upp

Bildkredit: Irina Vasilevskaia, Shutterstock

Slutgiltiga tankar

Vanliga hushållsväxter kan orsaka ovanligt farliga hälsoproblem. Aloe , Lilly, Mistel, Tulpaner , och Järnekväxter kan vara farliga och till och med dödliga om de äts av kattdjur. Vissa krukväxter kan orsaka hälsoproblem, ditt primära mål som kattägare bör vara att alltid hålla din katt säker. Lyckligtvis, om du älskar Celosia-växter i och runt ditt hem, är dina lurviga vänner helt säkra!

+ Källor