Arabisk maukatt: rasinformation, bilder, temperament och egenskaper

Välj Namnet På Husdjuret  Arabian Mau solar sig i solenHöjd: 8–10 tum
Vikt: 9–16 pund
Livslängd: 9–17 år
Färger: Röd, vit, svart, grå, brun tabby
Lämplig för: Alla kärleksfulla familjer, inklusive de med barn och andra husdjur
Temperament: Energisk, smart, vänlig, tillgiven, lekfull, anpassningsbar

Arabian Mau är en huskattras som har strövat runt på den arabiska halvön, dess gator och dess öknar i mer än 1 000 år. En gammal och naturlig ras som var tvungen att anpassa sig till ökenklimat och livet på stadens gator, Arabian Maus är lika tåliga och oberoende som de är lekfulla och tillgivna. De är också en högenergiras och det finns aldrig ett tråkigt ögonblick när de är i närheten!

Om dessa pigga små katter har fångat ditt öga på senare tid, delar det här inlägget allt du behöver veta om Arabian Mau.

Arabian Mau-kattungar – innan du köper...

Se detta inlägg på InstagramEtt inlägg delat av Roza (@the_street_kittens)

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på arabiska Mau-kattungar?

Om du planerar att köpa en Arabian Mau från en uppfödare, kan du förvänta dig att betala runt 0–800, även om detta bara är en uppskattning. Den goda nyheten är att du kan adoptera en arabisk Mau istället för att köpa en. Vi kunde hitta några Arabian Maus listade för adoption online på webbplatser och vissa Facebook-grupper är dedikerade enbart till Arabian Maus adoption, så det är verkligen ett alternativ värt att överväga om dessa underbara katter har stulit ditt hjärta!

3 föga kända fakta om Arabian Maus

1. Ordet 'Mau' betyder 'katt' på egyptiska

Låt oss inse det, 'Arabian Mau' är ett ganska coolt rasnamn, och 'Mau'-delen översätts till 'katt' eller 'sol' i antiken egyptisk .


två. De kan ha härstammat från afrikanska vildkatter

Vi vet att den arabiska Mau härstammar från ökenkatter, men vissa tror att de också delar ursprung med afrikanska vildkatter. Även om det är oklart om detta är sant eller inte, är likheten ganska slående.


3. De är en naturlig ras

Arabian Mau är en naturlig ras, vilket innebär att dessa katter har utvecklats och anpassats utan mänsklig inblandning. Det är inte konstigt att arabiska Maus idag är kända för sin härdighet och oberoende natur!

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Magnus Bruce (@meowmagnus)

Temperament och intelligens hos den arabiska Mau

Arabiska Maus är först och främst, mycket energisk och älskar att vara sysselsatt. Det ligger helt enkelt inte i deras natur att slumra igenom dagen – de behöver mycket fysisk och mental stimulans för att avvärja tristess och frustration.

Om du funderar på att adoptera en Arabian Mau rekommenderar vi att du skaffar dig mentalt stimulerande pusselleksaker, bollar att jaga och ett kattträd eller tre för att klättra och titta på folk – din Arabian Mau kommer att vara mycket gladare i en miljö med massor av utrymme för att bränna av all sin energi och leksaker för att hålla dem sysselsatta.

De uppskattar också varma platser som sängar, soffor och filtar att mysa under eftersom de är en ras som letar efter varma platser. Detta beror på deras ökenursprung, och de klarar sig inte bra i kylan.

Även om de inte är kända för att vara knäkatter, saknar Arabiska Maus långt ifrån tillgivenhet för sina mänskliga följeslagare. Bli inte förvånad om du hittar dem mycket i hälarna och följer dig här och där när du får saker gjorda. De älskar att vara involverade i vad det än är du håller på med och kommer gärna att följa med dig - i alla fall är det en annan ursäkt för dem att vara aktiva.

Arabiska Maus är inte rädda för att säga sina åsikter och är kända för att vara ganska vokala. Om du inte vill ha en katt som pratar bort till dig och ställer djärva krav, skaffa inte en arabisk Mau!

Är dessa katter bra för familjer? 👪

Ja, Arabian Maus klarar sig bra i familjer, inklusive de med ansvarsfulla barn som vet hur man beter sig med dem. De tycker om att umgås med människor, älskar att vara aktiva och – ännu mer – att vara i centrum för uppmärksamheten, så ju fler människor runt omkring som överöser dem med tillbedjan och hjälper till att hålla dem sysselsatta, desto bättre! Som sagt, Arabian Maus är perfekt för både stora familjer och människor som bor ensamma så länge hemmet är ett kärleksfullt.

Kommer den här rasen överens med andra husdjur?

Arabian Maus är en tålig ras som kan hålla sig i ett hushåll och de har störst chans att komma överens med andra husdjur om de har socialiserats tillsammans med dem. Om du tar med ett nytt husdjur i ditt hushåll, introducera dem alltid gradvis och övervaka interaktioner hela tiden tills de åtminstone kan tolerera varandras närvaro.

Arabia Maus är mycket kapabla att komma överens med andra husdjur som hundar med rätt socialisering - bli bara inte förvånad om dessa karismatiska katter slutar med att råda!

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Our Zoo: Wilko, Memphis, Marta, Ginger, Goose, Jacky och Toby (@quinn.zoo)

Saker att veta när du äger en arabisk Mau:

Mat & Diet Krav

Med all energi som Arabian Maus bränner av att vara så aktiv älskar de att ladda batterierna med en gammal god mumsa. Lyckligtvis skiljer sig deras kostbehov inte från andra kattraser och portionsstorlekarna du ger dem beror på deras ålder och aktivitetsnivåer.

En högkvalitativ kommersiell mat från ett pålitligt varumärke borde vara bra för din arabiska Mau. Detta är det enklaste sättet att säkerställa att din katt får en näringsmässigt komplett diet som innehåller mycket protein. Katter behöver också fett, en minimal mängd kolhydrater och en mängd olika vitaminer, mineraler, aminosyror och fettsyror.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Mo och Bug (@bugandmo)

Träning 🐈

Dessa högenergikatter behöver gott om möjligheter och utrymme för träning och lek. De är ganska lätta att behaga – så länge de springer, hoppar, utforskar eller jagar efter något, kommer de att vara glada. Du kan förmodligen spela i evigheter med ett enkelt snöre med din Arabian Mau och de skulle inte klaga, men det är en bra idé att tillhandahålla mer utmanande leksaker som de kan leka med självständigt när du inte är i närheten.

Hindermatare eller leksaker som du kan lägga godsaker i är ganska solida val, eftersom Arabian Mau tycker om en utmaning. Fjäder- och fjärilsjagare är också populära kattleksaker, men möjligheterna är oändliga. Om din Arabian Mau inte får tillräckligt med motion kan de börja agera på grund av all sin uppdämda energi.

Träning 🧶

Arabian Maus är väldigt smarta och lätta att träna. Att träna dem att använda en kattlåda eller till och med gå i koppel vid behov kommer sannolikt inte att orsaka dig för mycket stridigheter, även om de kan vara envisa ibland på grund av deras oberoende natur. Detta beror dock på enskilda fall - vissa arabiska Maus kan ta lite längre tid än andra att lära sig vad de ska göra.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Leo (@stray_leo)

Grooming ✂️

Arabian Maus är korthåriga och har ingen underull eftersom de är anpassade för att tåla varma klimat. Som ett resultat är de inte stora fällor. En bra borste en eller två gånger i veckan bara för att bli av med döda eller lösa hårstrån och göra i ordning dem lite borde vara perfekt för en arabisk Mau, men borsta dem gärna mer regelbundet om de tycker om det.

Kontrollera också deras öron regelbundet och rengör dem för att bli av med smuts och skräp, och rengör tänderna hemma för att minska plack. Håll klorna slöa med regelbunden trimning var 2–3:e vecka och tillhandahåll skrapstolpar så att de kan utöva sina naturliga repnings- och stretchbehov.

Hälsa och villkor 🏥

Arabian Maus är en ganska frisk ras överlag. Detta beror på att de, som en naturlig ras, är mindre benägna att drabbas av ärftliga tillstånd. De har också ganska långa livslängder i genomsnitt, med några som lever upp till 17 år och längre. Ändå är det viktigt att vara vaksam på hälsotillstånd, både allvarliga och mindre, som kan påverka alla katter oavsett ras.

Allvarliga tillstånd som ibland drabbar katter inkluderar njursjukdom, diabetes och olika cancerformer. Fetma är ett annat vanligt problem som ofta drabbar katter av alla raser, så viktkontroll är avgörande för god hälsa.

Mindre förhållanden
  • Gingivit
  • Mindre magbesvär
Allvarliga förhållanden
  • Njursjukdom
  • Diabetes
  • Cancer
  • Fetma

Man vs Kvinna

Det finns inga kända skillnader mellan manliga och kvinnliga arabiska Maus. Utseendemässigt är män sannolikt lite större än honor, men det är ungefär det. Unsteriliserade honkatter i brunst kan bli klängiga och överdrivet vokala, medan outrerade hanar är mer benägna att spraya och aggression. Kastrering och kastrering hjälper till att minimera dessa beteenden.

Slutgiltiga tankar

Om du letar efter en katt med påsar med personlighet och en som är en hälsosam blandning av oberoende och tillgiven, Arabian Mau kan vara den fluffiga vän du har väntat på. Bli bara inte förvånad om din arabiska Mau kör ringar runt dig - bokstavligen. Dessa pigga katter har en riktig livslust och kommer säkerligen att få dig att le och ibland yla av skratt!

+ Källor