Australian Shepherds livslängd: Hur länge lever de i genomsnitt?

Alla hundägare är överens om att i en idealisk värld skulle våra valpar leva minst lika länge som vi gör. Men tyvärr, precis som vi välkomnar vår bästa fyrbenta vän till vårt hem, måste vi förbereda oss på att behöva säga hejdå till honom en dag. Och även om det är omöjligt att förutsäga när den sorgliga dagen kommer, kan vi göra vad som helst för att säkerställa att vår underbara vän får ett långt, friskt och lyckligt liv.



Dessutom finns det vissa hundraser vars goda genetik förhindrar frekventa hälsoproblem och ger dem en längre förväntad livslängd. Och om du läser den här artikeln är det förmodligen för att du undrar om den fantastiska australiensiska herden är en av dessa lyckliga hundar.

Så, hur länge lever australiensiska herdar i genomsnitt? Enligt PetMD , dessa magnifika bestar lever mellan 12 och 15 år , vilket är ungefär genomsnittet för hundar av denna storlek. Låt oss se vilka hälsoproblem som är vanliga för rasen och vad du kan göra för att hjälpa din Aussie att leva ett långt och vackert liv vid din sida.





avdelare 10

Australian Shepherd översikt

Australian Shepherd är en intelligent brukshund med en stark vallningsinstinkt. En utmärkt sällskapshund, han är naturligt snäll, lojal, lekfull och tillgiven. Han är också en sällskaplig hund som älskar att leka med barn och kommer bra överens med andra husdjur. Och vad hatar han mest? Ensamhet. Om den lämnas ensam och inlåst kommer Aussie verkligen att vara olycklig och kan bete sig destruktivt.



Mycket fäst vid sin ägare och sin familj kallas han ofta för en Kardborreband hund . Australian Shepherd är alltid ivrig att behaga, lär sig snabbt och är lätt att träna. Denna känsliga hund är också en stor idrottare. Han behöver mycket fysisk aktivitet för att vara lycklig. Som ett resultat kommer han att behöva en ägare som är lika aktiv som han, som kan följa med honom i olika aktiviteter, såsom agility- och lydnadsklasser, cykelturer, frisbeepass, vandringar i bergen och många andra.

Röd tri-australisk herde

Bildkredit: Photoshower, Shutterstock

Vilka är vanliga hälsoproblem för den australiensiska herden?

Det finns specifika hälsoproblem som kan påverka Australian Shepherd. Den vanligaste mindre hälsoproblem i denna ras är:

Notera : Australian Shepherd är särskilt utsatt för höftledsdysplasi och ögondefekter. Så, innan du köper din valp, be din uppfödare att se föräldrarnas röntgenbilder och screeningtest; om de uppvisar dessa problem har din valp en god chans att också drabbas av dem. Detta gäller alla andra hälsoproblem som nämns i listan ovan.

Vad brukar australiensiska herdar dö av?

sjuk australisk herdehund liggande på golvet

Bildkredit: Stephanie Briand, Pixabay

De vanliga hälsoproblemen som nämns ovan kan vara allvarliga men kommer inte nödvändigtvis att döda din Australian Shepherd, särskilt om den behandlas omedelbart.

Men tyvärr finns det några mer allvarliga sjukdomar som avsevärt kan påverka denna ras:
  • Cancer : Det finns cancer hos hundar som kan förkorta den förväntade livslängden för en australisk herde. Hemangiosarkom och lymfom är vanligast hos denna ras. Den första påverkar immunförsvaret och den andra involverar organen. Båda leder till för tidig död om cancern inte diagnostiseras och behandlas i förväg. Din veterinär kommer att ställa diagnosen och behandlingsplanen. Den föreslagna behandlingen kan vara kemoterapi, vilket kan bidra till att förlänga din Aussies förväntade livslängd.
  • Epilepsi : En australisk herde kan drabbas av epilepsi. Tre former är möjliga, inklusive den primära formen, den sekundära formen och reaktionsformen. Allt detta kan förkorta den förväntade livslängden för din Australian Shepherd. Epilepsi kan orsakas av ett blodproblem, ett problem med hjärnan, ett problem med hundens diet, etc. Anfallen kan vara tillfälliga men kan också förvärras och ibland till och med orsaka Aussies död. Den enda lösningen är att träffa en veterinär vid första tecken på epilepsi för snabb behandling.
  • En genetisk abnormitet i MDR1-genen : Av alla sjukdomar som kan drabba hundar och förkorta den förväntade livslängden för Australian Shepherd, kan MDR1 vara den allvarligaste. Det orsakar flera hundars död varje år. Detta är en sjukdom som orsakas av en genetisk mutation. Mutationen orsakas av känslighet för olika läkemedel. För att veta vilka mediciner som inte är lämpliga för en Australian Shepherd, du måste rådfråga din veterinär.

Avdelare 3

Hur du hjälper din australiensiska herde att leva längre

För att hålla din Aussie frisk och säkerställa ett långt liv finns det flera saker du kan göra. Först och främst måste du mata honom väl. Sedan måste du se till att han får tillräckligt med fysisk träning och får rätt veterinärvård.

Mata din australiska herde väl

Att mata en australisk brunn innebär att ge honom alla nödvändiga näringsämnen han behöver för att trivas. Dessutom är Australian Shepherd en dynamisk och aktiv hund; han kommer att bränna mycket energi. Så för att hjälpa honom att hålla sig aktiv och frisk måste du ge din hund en balanserad kost med protein, fett och kolhydrater.

För att vara säker på att du köper rätt alternativ från mängden hundmat på marknaden, ta för vana att läsa etiketter: den garanterade analysen är en bra indikation på innehållet i föda eller våtfoder du köper.

Lita inte bara på förpackningspåståenden eller premiummärket: dyra småbitar betyder inte nödvändigtvis överlägsen kvalitet. Leta istället efter Association of American Feed Control Officials ( AAFCO ) säl, vilket sätter standarder för kvaliteten och säkerheten för djurfoder och foder för sällskapsdjur i USA. Så, om maten du vill köpa uppfyller Hundfoder näringsprofiler standarder publicerade av AAFCO, det är ett gott tecken.

Naturligtvis måste du tänka på andra element som viktiga vitaminer och mineraler. Dessutom beror komponenterna i en Australian Shepherds diet på flera kriterier, såsom ålder, vikt, aktivitetsnivå etc. Innan du gynnar den eller den maten bör du därför söka råd från din veterinär.

Slutligen, din hunds mat handlar inte bara om näringsämnen; det är också en fråga om kvantitet. Valet av hur mycket man ska adoptera beror också på flera faktorer, såsom vikten och åldern på Australian Shepherd. Om din hund är övermatad och inte tränar tillräckligt riskerar han att bli fet, vilket kommer att begränsa hans förväntade livslängd.

australisk herdehund som äter

Bildkredit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Ge din australiska herde all träning han behöver

För att förlänga den förväntade livslängden för en Aussie behöver han fysisk träning. Utan det kommer han att förlora sin vitalitet, och detta kan leda till depression, beteendeproblem, fetma och andra hälsoproblem.

Observera att även om han är en tuff och dynamisk hund, bör du inte leda honom till total utmattning. En promenad bör alltså inte överstiga två timmar, och ännu mindre när det är för varmt ute. Dessutom kan din veterinär rekommendera andra typer av träning, beroende på hans allmänna hälsa (om han till exempel har höftledsdysplasi, är en daglig löpning på en timme verkligen inte lämplig).

Gör din veterinär till din bästa vän

Det är sant att regelbundna konsultationer och kontroller hos veterinären inte är billigt; det är dock ett av de bästa sätten att se till att din hund får all den vård den behöver. Vaccinförstärkare, antiparasitiska medel, årliga undersökningar, röntgen, blodprov och andra: alla dessa behandlingar tillåter upptäckt och behandling av sjukdomar som kan minska kvaliteten och den förväntade livslängden för din Australian Shepherd.

Dessutom, för att minska de höga räkningarna för allvarliga sjukdomar som cancer, bör du överväga att köpa husdjurslivförsäkring. Detta kommer att rädda dig från att behöva fatta ett hjärtskärande beslut om du inte har råd med dyr behandling för allvarlig sjukdom.

veterinär kontrollerar australisk herdehund

Bildkredit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Avdelare 5

Slutgiltiga tankar

När du adopterar enAustralian Shepherd, får du en lojal, mild, omtänksam och aktiv följeslagare . Den här hunden är faktiskt känd för att älska och skydda sin familj. En Aussie kommer snabbt att bli din bästa vän och en uppskattad medlem av hela familjen.

Men som alla varelser har den australiensiska herden sina gränser, och han är tyvärr inte odödlig. När dagen kommer att skiljas från detta underbara djur , vi sliter ut våra hjärtan så mycket att vi inte kan föreställa oss huset utan honom. Men du kan ge honom all den vård han behöver för att leva ett långt och hälsosamt liv och, viktigast av allt, för att njuta av varje sekund som spenderas med din bästa vän.


Utvald bildkredit: Eve Photography, Shutterstock

Innehåll