Bästa (och sämsta) ställena att placera en kattsandlåda

Ginger-cat-in-a-kull-boxLightspruch, Shutterstock_Katter kan vara notoriskt noga i de bästa tiderna, och detsamma gäller deras kattlåda. Saker som till synes obetydliga som en konstig lukt kan potentiellt stoppa dem från att använda sin kattlåda, så som du kan föreställa dig är placeringen av deras kattlåda också avgörande.

Att ha en kattlåda är förmodligen den enda stora nackdelen med att äga en katt, men det är något som alla kattägare måste ta itu med. Om du precis har tagit hem en ny kattvän eller flyttat in i ett nytt hem, kanske du undrar var den bästa platsen är att placera sin kattlåda. Det kan tyckas vara en liten sak, men det kan få stora konsekvenser när det gäller att träna kattlådan i kattlådan och för deras lycka överlag. När din katt väl utvecklar en dålig vana kan det vara en utmaning att vända.

I den här artikeln tar vi en titt på de bästa (och värsta ställena) för att placera kattens kattlåda. Låt oss börja! siames katt _Axel Bueckert, Shutterstock

Ställen att undvika att sätta en kattlåda

katt i en kattlåda_Shutterstoock_Lightspruch

Bildkredit: Axel Bueckert, ShutterstockLåt oss börja med ställena där du inte ska lägga kattens kattlåda. Det är viktigt att notera att katter, precis som människor, föredrar att göra sina affärer i tysta områden med låg trafik, så deras kattlåda måste vara på en plats i ditt hem som inte är för upptagen.

 • Undvik instängda, mörka platser som en garderob eller ett skåp. Din katt kommer inte att känna sig bekväm i mörkret, och bristen på ventilation och solljus är ohygienisk. Plus, även med din katts överlägsna syn, kan de göra en enda röra!
 • Undvik livliga områden med mycket trafik där din katt inte får någon avskildhet. Platser som köket eller foajén används ofta för kattlådor, men det är osannolikt att din katt känner sig bekväm i dessa livliga områden, och i alla fall är det ohygieniskt att ha sin kattlåda så nära matberedningsområden.
 • Detsamma gäller för att placera sin låda nära en bullrig apparat, som en tvättmaskin. Det frenetiska ljudet kan skrämma bort dem från kattlådan och skapa en rädsla vid deras box som kan vara svår att vända.
 • Försök att undvika att få dem att gå i trappor. Om de tillbringar större delen av sin tid på nedervåningen, placera den någonstans längst ner eller alternativt, sätt en kattlåda både på övervåningen och nere.
 • Lägg aldrig kattlådan nära där de äter. De kanske inte har problem med det, men det är mycket ohygieniskt.

Bästa platserna för en kattsandlåda

kattsandlåda topp ingång_Shutterstock_Nils Jacobi

Bildkreditering av: Lightspruch, Shutterstock

Nu när du vet var du ska undvika att lägga deras låda , kan vi titta på de bästa ställena att placera den. Innan vi börjar rekommenderar vi starkt att ha mer än en kattlåda för din katt, borta från varandra. Vissa katter föredrar att kissa och göra avföring i separata lådor, och att ha ett annat alternativ är också till hjälp för att se till att de faktiskt använder kattlådan, eftersom de alltid har två alternativ. Dessutom, om du har mer än en katt, vill du ha en eller två extra boxar, eftersom vissa katter vägrar att dela!

Här är några av de bästa platserna för din katts kattlåda:
 • Det bästa stället är någonstans privat, som ett gästrum eller badrum. Ett badrum är utan tvekan det bästa området eftersom det är tyst och har gott om luftflöde.
 • Om du saknar badrumsutrymme är ett avdelat område ett annat bra alternativ. Ett vardagsrum har gott om öppet utrymme, ljus och luftflöde, och kattlådan kan till och med förkläs som möbler eller krukväxter.
 • En tvättstuga är bra eftersom den är tyst, trafiksnål och lätt att rengöra. Se bara till att placera kattlådan borta från bullriga maskiner.
 • Sovrummet är ett annat lämpligt alternativ. Troligtvis känner din katt sig redan bekväm i ditt sovrum eftersom den är rymlig och har mycket ljus. Om lukten är ett problem kan du köpa en självrengörande kattlåda eller en dold kattlåda som fungerar som möbler eller använder en skärmdörr för avskildhet.

Allmänna tips för kattlådan

hepper katttassavdelare

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

Här är några tips för att uppmuntra goda kattlådans vanor hos din katt när du har hittat en lämplig plats:

 • Om din kattlåda står i ett separat rum eller badrum är en kattdörr en bra investering. Det kommer att hindra barn och stora hundar från att komma åt kattlådan och ger din katt obegränsad tillgång till sin låda. Dessutom förhindrar det att din katt av misstag fastnar i ett rum.
 • Undvik omplacering. Att flytta din katts kattlåda till en annan plats kan vara stressande för dem och göra att du ångrar allt ditt hårda träningsarbete. Om du måste flytta den måste du göra det gradvis och långsamt för att undvika att stressa upp din katt.
 • Håll deras kattlåda ren! Alla kattägare vet hur kräsna katter är när det gäller renlighet, och de kommer att undvika att använda smutsiga kattlådor och välja golv istället.

Du kanske också är intresserad av: 10 bästa kattlådor för kattungar 2021 – recensioner och toppval

Slutgiltiga tankar

Att välja rätt plats för din katts kattlåda kan göra eller bryta deras potträning, och det är ett viktigt övervägande. Försök att undvika områden som har för mycket trafik och buller och som ligger nära maten eller din matplats.

Så länge platsen är tyst, har mycket ljus och är rymlig, bör du vara bra att gå!

Kolla in några av våra andra trendiga inlägg:


Utvald bildkredit: Lightspruch, Shutterstock

Innehåll