Blå Grand DanoisHöjd: 26-34 tum
Vikt: 110-200 pund
Livslängd: 7-10 år
Färger: Blå
Lämplig för: Familjer med gott om utrymme och tid för en hund av massiv statur
Temperament: Intelligent, mild, väktare, vänlig, modig, pigg, söt, ädel

Allmänt anses vara den milda jätten i hundvärlden, har Grand Danois länge varit en favoritras för de som letar efter en extra stor hund utan det krångel och aggression som kan komma med vissa andra jätteraser.

Lekfull, lojal och extremt snäll mot barn, förutsatt att du har både utrymme och budget för att ta hand om dem, kan Great Danes göra förutmärkt familj husdjuroch sällskapshundar.

I den här artikeln tar vi en närmare titt på en populär men sällsynt variant av rasen, den blå Grand Danois. Om du är ute efter mer information om rasen i allmänhet kan du hitta den i vår omfattande Rasguide för Danois .Avdelare 1

Blå Grand Danois valpar – innan du köper...

blå Grand Danois valp

Bildkredit: Guy J. Sagi, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Grand Danois kan komma i flera färger, inklusive fawn, brindle, svart, harlequin, mantel, merle och naturligtvis blå.

Av alla dessa färger är harlekin och blå de två minst vanliga och de svåraste att förutsäga och sedan föda upp. Ändå är det den blå Grand Danois som mest fångar uppmärksamheten hos många fans av rasen.

Trots förslag om motsatsen är blå Grand Danois samma hund som alla andra färgade Grand Danois. Deras sällsynta blå päls är helt enkelt ett resultat av att de fött upp två hundar som bär en recessiv blå gen i sitt DNA. Utan att gå för långt in i tekniker för hundgenetik , hundar, som människor, får hälften av sinaDNA-sminkningfrån var och en av sina föräldrar. Så för att en blå Grand Danois ska bli gravid och senare föds, måste båda deras föräldrar ha en recessiv blå gen som de kan föra vidare till sin avkomma, och bara de avkommor som får två recessiva gener kommer att vara blå. Så även med två föräldrar som bär den recessiva blå genen, är det mycket troligt att de flesta av deras avkommor kommer att ha en annan vanligare färg, och det finns bara en 25% chans att de producerar någon blå avkomma.

Men genetik kan vara lite knepigt, och saker och ting kan bli ännu mer oförutsägbara, eftersom en hunds färg inte helt bestäms av en enda gen. Därför garanterar inte ens uppfödning från två blå Grand Danois alltid att de resulterande valparna blir blå.

Vad är priset på Blue Grand Danois-valpar?

Det är en svår fråga att svara på, eftersom det beror på hunden. Alla Grand Danois som uppfyller alla rasstandarder och sannolikt kommer att vara en bra utställningshund kommer att vara dyrare än en hund med mindre fel. När det gäller blå Grand Danois är det alltså bara de som har en komplett stålblå päls som kan kosta mer och även då, bara om hunden uppfyller alla andra rasstandarder också. Faktum är att för de flesta människor är det av lite verkligt värde att äga en hund av utställningskvalitet, och det är ingen idé att betala extra för en hund som du inte tänker ställa ut eller föda upp.

Som en grov guide säljer Grand Danois-valpar vanligtvis för mellan 000 och 000, och du kommer vanligtvis att kunna köpa en blå Grand Danois för någonstans inom detta prisintervall.

Med varje ny adoption är det viktigt att hitta en ansedd uppfödare för att säkerställa att din nya valp har fötts upp ansvarsfullt och kommer med de nödvändiga skotten och dokumenten. Vi vill alltid notera att om du letar efter en ny följeslagare, överväg att kontrollera dina lokala härbärgen först!

Avdelare 2

3 föga kända fakta om Blue Grand Danois

1.De finns i flera nyanser av blått.

Blå Grand Danois finns i flera olika nyanser, inklusive kolblått, stålblått, skiffer och en blekblåaktig färg. I vissa fall kan blå Grand Danois födas med blå ögon, men detta är inte alltid fallet.

Av alla nyanser är det dock den stålblå Grand Danois som är den mest eftertraktade då den är den enda blåfärgade Grand Danois som uppfyller den accepterade rasstandarden.

två.Deras färg påverkar inte deras temperament.

Nej, färg har ingen som helst betydelse för temperamentet hos en Grand Danois.

Temperamentet för alla Grand Danois kommer att variera beroende på hur hunden är uppfostrad, om de är socialiserade på rätt sätt, hur deras ägare behandlar dem och till och med om de får tillräckligt med mänsklig uppmärksamhet och motion.

Naturligtvis kommer vissa aspekter av deras temperament också att föras vidare från deras föräldrar. Men genetiken som är förknippad med att bestämma en hunds temperament är inte kopplad till de gener som bestämmer deras färg.

3.Vissa Blue Grand Danois har bröstmärken.

Medan en blå päls i sig är ganska sällsynt, är dessa hundar ibland begåvade med färgade markeringar på bröstet, vilket ger dem dubbelt så sällsynthet. Om du råkar hitta en Blue Grand Danois med sådana mönster, vet att du har sett en unik skatt!

blå dansk dansk

Bildkredit: Piqsels

Avdelare 7

Temperament & Intelligence of the Blue Grand Danois

Är dessa hundar bra för familjer?

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Blå Grand Danois valp

Bildkredit: David Huntley Creative, Shutterstock

Avdelare 5

Saker att veta när du äger en Grand Danois:

Mat & Diet Krav

Det finns några saker att tänka på när du väljer en mat- och måltidsplan för din Blue Grand Danois. Även om deras dietrestriktioner är desamma som alla andra danska, måste du vara uppmärksam på att hålla deras födointag kontrollerat för att undvika vikt eller ortopediska problem eftersom de är en så stor ras. Trots detta kommer Blue Great Danes fortfarande att lyckas konsumera cirka 10 koppar hundmat av hög kvalitet per dag!

Övning

Generellt sett är tumregeln ju större hunden är, desto mer behöver de träna. Detta gäller inte Blue Great Danes! Faktum är att de nöjer sig med att bo i mindre bostadsrum så länge de kan springa, leka och sträcka på ben, leder och muskler i minst 30 minuter om dagen.

Träning

Dessa milda jättar är otroligt känsliga för träning, men det är viktigt att få din träningsregim etablerad medan de är valpar. När de växer kan deras massiva växtlighet vara ett hinder när de försöker fastställa regler.

grå blå dansk dansk

Bildkredit: Guy J. Sagi, Shutterstock

Grooming✂️

Det är heller ingen skillnad i hur mycket grooming som en Blue Grand Danois behöver. Regelbunden borstning, nagelklippning och tandrengöring är de enda groomingartiklarna att hålla sig på.

Hälsa och villkor

Färgen på en hunds päls är känd för att påverka en hunds chans att drabbas av medfödd dövhet , och hundar med vit eller ljus päls är mer mottagliga för genetiska hörselproblem och dövhet än de med mörkare päls. Detta beror på att genen som förutsäger pälsfärg är kopplad till genen som kan leda till medfödd dövhet hos hundar.

Det är dock inte mer sannolikt att blå Grand Danois lider av medfödd dövhet eller någon annan ärftlig sjukdom än någon annan färgad Grand Danois.

Avdelare 2Slutgiltiga tankar

Blå Grand Danois kräver samma kärlek och uppmärksamhet som du skulle behöva ge till vilken Grand Danois som helst. De är slående vackra hundar, och det är lätt att se varför den blå Grand Danois är så populär.


Utvald bildkredit: verky01, Shutterstock

Innehåll