Blöder katter när de är hetta? Vad du behöver veta!

Katt som sover nära kvinnaVi vet alla att de flesta kvinnliga däggdjur går igenom någon typ av fysisk cykel när deras kroppar förbereder sig för att befrukta ett ägg och föda sina ungar. Denna process kallas menstruation hos människor, men den har ett annat namn för kattdjur. Kattversionen av menstruation kallas brunst , även om de flesta säger att en katt är brunstig under denna cykel.

Om dessa två cykler liknar varandra, blöder katter när de är brunstiga på samma sätt som människor och hundar gör? De flesta katter blöder inte under brunst. Även om det finns en enstaka katt som fäller en mycket liten mängd blod, är det inte särskilt vanligt. Om en katt blöder när den är brun, kan det finnas andra inre problem som uppstår.

hepper enkelkatttassavdelare

Feline Heat Cycles

katt sitter på gräset

Bildkredit: Babbeli, PixabayKatter sägs vara det säsongsmässigt polyestrus , vilket betyder att de har flera cykler under häckningssäsongen. Hur länge säsongen varar varierar beroende på både geografiska och miljömässiga faktorer. Det verkar inte riktigt när du hör det första gången, men både temperatur och antalet dagsljustimmar spelar en roll i en katts värmecykel. Katter på norra halvklotet har vanligtvis en häckningsperiod från januari till sen höst. De i sydligare regioner eller innekatter kunde uppleva sina cykler under hela året.

Hur lång är Estrus?

Varje brunstcykel varar vanligtvis cirka 6 dagar. Om en ospajad hona inte har parat sig under denna cykel, går hon in i brunst igen under ytterligare en kort period. Detta betyder att en sann brunstcykeln kan vara några dagar eller till och med några veckor.

Vilka är tecknen på Estrus?

katt slickande man

Bildkredit: AJR_photo, Shutterstock

Lita på oss; du kommer att veta det när din katt är brunstig. Du kommer sannolikt inte att märka någon vaginal blödning, men det finns många fler anmärkningsvärda tecken. Katter börjar bli väldigt tillgivna mot sina ägare och kräver mycket mer gnidningar och klappar av dem. De rullar också mycket runt på golvet och höjer bakdelen upp i luften när du stryker dem över ryggen.

Honkatter som är brunstiga blir otroligt högljudda under hela dagen. Det är som om de är det skriker efter närliggande män att komma och para sig med dem. Om de inte hittar en kompis, agerar några och börjar spraya runt huset för att locka hanar till dem. Deras urin innehåller feromoner och hormoner som låter hennes friare veta att hon är redo att bli befruktad. Tomcats kan börja dyka upp, och din hona kommer att börja försöka fly från huset på alla sätt hon kan.

hepper katttassavdelare

När kan honkatter bli gravida?

Kvinnor kan bli gravida när som helst under sina cykler. Uppfödningen är det som stimulerar ägglossningen från hennes äggstockar. Men många katter kräver tre eller fyra parningstillfällen inom 24 timmar för att ägglossningen ska äga rum.

Det tar bara en eller två minuter för katter att para sig, och de kan göra det flera gånger under en mycket kort period. Många honor försöker para sig med flera olika kattkatter för att säkerställa att hon blir dräktig. Det gör att det är fullt möjligt att ha en kull med flera olika fäder.

Hur lång är en kattgraviditet?

gravid vit katt

Bildkreditering av: Boy77, shutterstock

Den genomsnittliga längden av en honkatts dräktighet är mellan 64 och 71 dagar. Det är ungefär 9 veckor från befruktning till födsel.

Hantera en katt i värme

Vad ska du göra om din katt är brunstig men du inte vill att hon ska bli gravid? Börja med att säkra ditt hus för att se till att hon inte har någon chans att fly. Var också försiktig när du går in och ut ur huset. Katter kan bli gravida vid första försöket och om du inte vill ta ansvar för att återinhysa en kull kattungar, måste du hålla henne säkrad inuti.

Att leva med en kattunge i brunst kan vara svårt. Det finns inget sätt att fixa deras beteende om du inte tar dem för att bli steriliserade, vilket vi starkt rekommenderar. Om du har för avsikt att föda upp din katt men inte är redo att föda upp henne än, gör ditt bästa för att trösta henne genom att ge henne massor av leksaker och kuddar som hon kan strimla medan hon är brunstig. Lek med henne ofta och ge henne integritet när hon behöver det. Iblandkattmyntaär en bra produkt för att lugna ner henne också. Om saker och ting eskalerar och hon börjar orsaka problem, försök använda feromonsprayer från djuraffärer för att hjälpa henne att känna sig lugn.

hepper enkelkatttassavdelare

Slutsats

Katter går in i brunst från en ung ålder, och det kan vara mycket att hantera om du aldrig har upplevt det förut. Det bästa alternativet är att sterilisera dina katter så snart som möjligt. Detta hindrar henne från att känna sig obekväm, och det hindrar dig från att behöva ta hand om och återinhysa flera kullar med kattungar. Spaying är viktigt på grund av hur många katter som tas till härbärgen eftersom de inte kan hitta hem. Oavsett om du vill att hon ska avla eller inte, gör ditt bästa för att göra henne bekväm tills brunstcykeln är över.


Utvald bildkredit: Marina mrs_brooke, Shutterstock

Innehåll