Chinchilla persisk katt: fakta, ursprung och historia

Chinchilla perserkatt på vit bakgrundChinchilla perser är en unik typ av persisk katt som har silvriga pälsar och gnistrande smaragdögon. Även om människor har drivit på för att dessa katter ska bli erkända som sin egen ras i många år, klassas de fortfarande som en variant av standardpersern.

Eftersom dessa katter har ett så unikt utseende, är det logiskt att Chinchilla Perserna vi ser idag är en produkt av år av selektiv avel. Som ett resultat har Chinchilla persiska katter ett fascinerande ursprung och historia att lära sig om.

Läs vidare för att lära dig nyckelfakta, ursprung och historia om Chinchilla persiska katter.

hepper enkelkatttassavdelareDe tidigaste uppgifterna om Chinchilla persiska katter i historien

Perserkatter registrerades först i Persien, men de importerades till Europa ganska snabbt. Man tror att perser importerades till Italien på 1600-talet. Därifrån importerades de till resten av Europa.

Föga överraskande blev persiska katter mycket populära under den viktorianska eran i England, som varade från omkring 1837 till 1901, drottning Victorias regeringstid. Det var under denna era som du kan hitta de tidigaste uppgifterna om Chinchilla perserkatten.

År 1882 fanns en erkänd silver persisk som heter Chinnie. Det är härifrån Chinchilla perserkatter kommer. Denna katt hade inte samma färg som chinchillaperserna idag. Det var inte förrän selektiv avel som Chinchilla persiska päls utvecklades från Chinnie.

1894 fick Chinchilla perserkatten sitt första officiella erkännande av Cat Fancier Association. Sedan dess har några älskare av rasen försökt skilja den från andra perser, men den ansträngningen har hittills varit fruktlös.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Persian Cat World (@persian.cat.world)

Hur chinchilla persiska katter fick popularitet

Under den viktorianska eran började medelklassen stiga, och England såg en boom inom industri och kultur. Eftersom fler människor hade en hållbar inkomst, blev husdjur mer populära enbart baserat på deras utseende, inte deras funktionalitet.

Det är av denna anledning som katter som helhet blev mycket populära husdjur i hushållet. General Persians blev en favorit på grund av deras unika och bedårande utseende. Chinchillapersern blev populär av samma anledning.

Genom selektiv avel blev Chinchilla Persian mycket eftertraktad på grund av sin lyxiga päls, fantastiska ögon och unika ansikte. På 1900-talet importerades dessa katter till Amerika, och deras popularitet växte ännu mer.

Formellt erkännande av Chinchilla persiska katter

För närvarande är Chinchilla persiska katter inte formellt erkända. Istället ses Chinchilla som en specifik pälsfärg av den allmänna persern. Av denna anledning kommer du inte att se några formella klassificeringar av Chinchilla perserkatter som är separata från andra perser.

Människor har drivit Chinchilla Persian att vara sin egen ras, men Cat Fancier Association behandlar alla perser som samma ras, vilket gör att de flesta andra register följer i linje. Vissa register anser att himalaya och exotisk korthår är separata raser från perser, men det finns inga register som gör samma sak för chinchillaperser.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Yuzu Nyan och Makoto Nyan och Ten Nyan (@ yuzucm2)

hepper katttassavdelare

5 unika fakta om chinchilla persiska katter

1.Chinchilla perser har distinkt utseende.

Eftersom Chinchilla Perser helt enkelt är en variant av den traditionella persiska, kanske du inte tror att de ser så annorlunda ut. Chinchilla-perser ser dock väldigt annorlunda ut än sina persiska motsvarigheter.

Liksom andra perser har denna katt en buskig och lyxig päls, som inkluderar en tät och mjuk underpäls. Pälsen är dock annorlunda i sin färg. Den här katten har en vit färg dvspåminner om en chinchilla. Det vita är spetsat med lite svart, vilket skapar ett silvrigt utseende.

Dessutom har Chinchilla persiska katter extremt unika ögon. När dessa katter föds ser deras ögon kristallblå ut. När Chinchilla Perser åldras förvandlas de blå kattungarnas ögon till gnistrande gröna ögon istället.

två.De är uppkallade efter chinchillor.

När många människor hör att den första Chinchilla-persern fick sitt namn efter en katt som heter Chinnie, antar de att katterna är uppkallade efter deras kattursprung. Så är dock inte fallet. Chinchilla perser är uppkallade efter chinchilla eftersom deras päls påminner om dessa varelser.

3.Perser var den första utställningskatten.

Perser som helhet var några av de första katterna som visades på en formell kattutställning. 1871 ägde den första organiserade kattutställningen rum på Crystal Palace i England. Perserkattungen vann Best in Show när den tävlade mot många andra katter, såsom siameser, en skotsk vildkatt, minxar och andra exotiska katter.

Du kanske också är intresserad av: 10 bästa schampon för perserkatter

Fyra.De är relativt låga underhåll.

Även om Chinchilla Persians är superfluffiga och vackra, är de faktiskt lägre underhåll än andra långhåriga varianter. Förutom att ta hand om sina ögon, gör dessa katter ett bra jobb med att ta hand om sig själva.

5.Deras utsmyckade ansikten är ett unikt och modernt drag.

Även om Chinchilla Perser, och alla perser för den delen, är kända för sina squished ansikten, är denna egenskap faktiskt ganska unik och modern. Det var inte förrän på 1950-talet som en genetisk mutation uppstod i en ras av standardperser.

Sedan dess har uppfödare selektivt fött upp nästan alla former av perser för att ha denna egenskap, men du kan fortfarande hitta perser med ett vanligt ansikte.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av @meili_chinchillagirl

hepper katttassavdelare

Gör Chinchilla persiska katter bra husdjur?

Chinchilla persiska katter är bra husdjur. De har en söt och mild natur som passar in i de flesta hushåll. De är inte aggressiva mot barn, men de föredrar mer stabil atmosfär och skonsam hantering. Chinchillaperser är dock mycket mer utåtriktade och sällskapliga än andra perserkatter.

För att ta hand om din Chinchilla Persian på rätt sätt behöver du främst tillhandahålla ett något standardiserat och stabilt hushåll. Vi rekommenderar inte att du ställer in en Chinchilla Persian i ditt hem om du har unga, oseriösa barn bara för att de kan stressa katten.

För barn som är lite äldre och vet hur man beter sig runt en katt kommer persern att trivas perfekt i ditt hushåll. Bortsett från det, se bara till att du tillhandahåller en hälsosam kost för din katt, och se till att torka av ögonen om de blir rinnande.

Relaterad läsning: Hur mycket kostar en persisk katt? (2021 prisguide)

hepper katttassavdelare

Slutsats

Även om Chinchilla Perser har ett slående utseende, anses de fortfarande vara en variant av standardperser. De skiljer sig från andra perser på grund av sin vita päls och smaragdgröna ögon. Dessutom är de mycket mer sällskapliga än andra perser.

Eftersom Chinchilla Perser är så unika och fantastiska, kanske registren kommer att klassificera dem som en separat ras i framtiden. För tillfället är de en version av den persiska, trots debatten om deras klassificering, ungefär som Himalaya och exotiska korthåriga perser.


Utvald bildkredit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock

Innehåll