Mal-Shi (maltesisk & Shih-Tzu-mix)Höjd: 10-20 tum
Vikt: 5-15 pund
Livslängd: 12-14 år
Färger: vit, brun, svart eller någon kombination av dessa tre färger
Lämplig för: Barnfamiljer, ett par till och med seniorer
Temperament: Kärleksfull, tillgiven och intelligent

Mal-Shi är en söt och fluffig liten designerhund som är ett resultat av att korsa en renrasig maltesiska med en renrasig Shi-Tzu . Rasen utvecklades först i början av 1990-talet i Australien och har sedan dess blivit populär i Nordamerika.

Glada och tillgivna, dessa intelligenta små hundar är ganska lätta att träna och gör utmärkta terapihundar eller familjehusdjur. De är ett bra val av hund för en lägenhet, men kommer också att trivas med en liten gård att springa omkring på.

Mal-Shis är allergivänliga och tappar sällan, vilket gör dem till ett bra val för personer med allergier. Men, liksom sina föräldrar, har Mal-Shis långt lyxigt, långt och flytande hår som kräver regelbunden skötsel eller klippning.Avdelare 1

Mal-Shi-valpar – innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av 🧸𝐁𝐞𝐧𝐣𝐢 𝕋𝕙𝕖 𝔹𝕠𝕪 (@benjithedogbenji)

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Liksom alla korsade hundar ärver Mal-Shi en blandning av egenskaper från sina föräldraraser.

Utseendemässigt kan Mal-Shi ärva utseendet från båda förälderraserna. Men de har vanligtvis inte Shi-Tzu:s distinkta korta nos eller spirande ögon.

Inte heller ärver de maltesernas typiska snälla och högst stränga temperament. Istället, när den blandas med den mer reserverade Shi-Tzu, blir resultatet en vänlig och utåtriktad hund som i allmänhet tycker om att umgås med människor.

Mal-Shi-valpar kräver både träning och socialisering, och trots deras 'leksak'-utseende måste de behandlas som en hund. En alltför bortskämd Mal-Shi som bärs runt överallt, snarare än att tillåtas gå omkring själv, kan bli galen eller krävande.

Lyckligtvis är de dock lätta att träna. Med lite ansträngning kommer du att få en härlig liten hund som kommer att bli ett perfekt familjedjur eller följeslagare.

Vad är priset på maltesiska Shih Tzu Mix-valpar?

Mal-Shi valpar varierar i pris från 0-00, och bör alltid köpas från en ansedd uppfödare, snarare än en valpfabrik eller djuraffär.

Om det alls är möjligt bör du besöka uppfödarens anläggningar personligen och träffa deras hundar. Anläggningen ska vara ren och uppfödarens hundar ska bete sig som du vill att din nya hund ska bete sig. Det är också en bra idé att inspektera var deras hundar sover och leker, och kontrollera hur deras hundar interagerar med uppfödaren. Eftersom detta gör att du själv kan bedöma vilken vård och behandling uppfödaren ger sina hundar.

Du bör också be att få se hälsointygen från båda din valps föräldrar innan du slutför ditt köp.

Hälsokontroller visar att en hund har testats och frigjorts från särskilda tillstånd. Med en Mal-Shi bör du förvänta dig att se acceptabelt tillstånd från båda föräldrarna för höftledsdysplasi , armbågsdysplasi , Hypotyreos , och von Willebrands sjukdom .

Avdelare 8

Tre föga kända fakta om Mal-Shi

1.Många Mal-Shi-valpar är första generationens korsningar

Många Mal-Shi-valpar är F1-hybrider, vilket betyder att deras föräldrar kommer från två olika raser.

Den främsta anledningen till detta är att Mal-Shi inte har erkänts som en oberoende ras av några större kennelklubbar. Som ett resultat har det varit väldigt lite intresse från hunduppfödare för att utveckla rasen.

två.Trots att den är en nyare ras har Mal-Shi ett gammalt arv

Mal-Shi föddes upp först i början av 1990-talet, men dess föräldraraser har en lång och framstående historia.

Maltesen är en gammal ras som går tillbaka till åtminstone tiden för de egyptiska faraonerna, som trodde att dessa leksakshundar hade helande krafter. Medan Shi-Tzu, med sitt kinesiska ursprung, är en ännu äldre ras, som har registrerats i kinesisk historia så långt tillbaka som för 10 000 år sedan.

3.Mal-Shi föddes från början för personer med allergier

Rasen skapades ursprungligen med idén om att utveckla en liten, vältempererad och lågutgjutande hund som skulle tilltala en alltmer allergisk husdjursägare.

I detta avseende har rasen varit en framgång, och de anses vara allergivänliga eftersom de inte fäller.

Med det sagt bör du komma ihåg det alla hundar raser producerar proteiner som kan vara allergener, som kan hittas i hundhår, mjäll, saliv och urin. Det betyder att även raser med låg utsöndring som Mal-Shi fortfarande kan vara problematiska för vissa människor med hundallergier.

Föräldrar till Mal-Shi

Föräldrar till Mal-Shi, vänster: Shih-Tzu, höger: maltesiska

Avdelare 3

Temperament och intelligens hos Mal-Shi

Dessa hundar har en glad, utåtriktad och vänlig personlighet. De älskar att vara runt människor och andra djur och kommer att bli vänner direkt med nästan alla de träffar.

De älskar inget mer än att umgås med sin familj och spelar lika gärna en kort omgång apport som de kryper upp i ditt knä för en snooze så länge det innebär att få din uppmärksamhet.

Mal-Shis är mycket intelligenta och lär sig snabbt men kan ha en envis streak om de inte vill göra något. Omvänt kan de också vara riktigt bra artister och kommer lätt att ägna sig åt trick och fåniga upptåg om de kan se att detta är tilltalande för dig.

Som vakthundar, trots sin storlek och vänliga läggning, är dessa hundar pigga och orädda och kommer att skälla när de blir hotade eller känner att något inte står rätt till.

Är dessa hundar bra för familjer?

Ja, Mal-Shis sociala natur gör dem till fantastiska familjehusdjur. De har ett rykte om sig att vara mycket toleranta mot barn och leker gärna tillsammans med dem.

Vissa uppfödare rekommenderar inte Mal-Shi-valpar för familjer med mycket små barn. Detta är dock mer för att skydda valpen, som på grund av rasens lilla växtlighet kan lätt skadas av att ett litet barn tappar eller sitter på den.

Mal-Shis har verkligen energin att spendera tid med att springa runt på gården med barn, och kommer också att njuta av en lugn promenad varje dag. De kan också snabbt anpassa sig till att vara hus- eller lägenhetshundar och är fantastiska sällskapshundar för äldre.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Mal-Shi älskar att skaffa nya vänner, och för dem spelar det ingen roll om det här är en vän av människor eller djur. De kommer bra överens med andra hundar och kommer att bli din katts bästa (och förmodligen mest irriterande) kompis. De kan också lita på runt mindre djur som hamstrar och kaniner.

Faktum är att ha ett annat husdjur i huset som din Mal-Shi kan leka med är ett fantastiskt sätt att hålla din hund mentalt och fysiskt stimulerad. Som lämnad ensam under långa perioder kan Mal-Shis drabbas av separationsångest.

https://www.instagram.com/p/CXCexSaBfc5

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Mal-Shi:

Mat & Diet Krav

Alla hundar behöver ha en välbalanserad och hälsosam kost, och Mal-Shi är inte annorlunda. Ett premiummärke av torrt hundfoder, tillverkat med en mängd olika högkvalitativa ingredienser som inkluderar en blandning av kött, spannmål, frukt och grönsaker kommer att vara idealiskt.

När du väljer din hunds foder är det en bra idé att välja en formel för småraser som har sammanställts speciellt för att ge rätt näringsvärde för en hund av Mal-Shis storlek och aktivitetsnivå. Kibblet i dessa foder kommer också att ha rätt storlek och konsistens för att säkerställa att din hund lätt kan tugga och smälta sin mat.

Naturligtvis, om du har några frågor om vad du ska mata din nya Mal-Shi är den bästa personen att rådfråga din hunds veterinär, som kommer att kunna ge dig råd omden bästa maten för ditt husdjur.

Serveringsstorleken som din hund behöver varierar beroende på vilket märke du väljer. Det är också bäst att mata din hund två gånger om dagen. Det är då en enkel uppgift att ge ditt husdjur hälften av den rekommenderade dagliga serveringen vid varje foder. Du bör dock komma ihåg att hundar, precis som människor, är individer och mängden mat de behöver varierar beroende på deras storlek, ålder och livsstil.

Övning

Mal-Shi kräver en måttlig mängd daglig motion och matchar gärna dess aktivitetsnivåer till dig. Om du är någon som gillar att komma ut och gå varje dag, kommer du att upptäcka att din Mal-Shi är angelägen om att följa med dig. Men om du leder en mer inaktiv livsstil, kommer ditt husdjur lika gärna att stanna hemma och leka inne ett tag.

Naturligtvis kräver varje hund lite daglig motion, men med en Mal-Shi kan det vara en kort promenad eller 10-15 minuters intensiv lek inomhus ett par gånger om dagen.

shih tese / malshi

Bild: Needpx

Träning

Mal-Shi är en mycket intelligent hund som älskar att behaga, och som ett resultat är de ganska lätta att träna.

Kom ihåg att göra dina träningspass roliga. Mal-Shis kommer att reagera bäst på träning när du gör processen till ett spel, snarare än en syssla. Som med alla hundar bör du uppmuntra och belöna gott beteende och inte fokusera på det dåliga.

Att umgås är en viktig del av din hunds träning och något som inte bör förbises. Sociala aktiviteter kan inkludera att gå i valpskola för att träffa andra hundar; gå runt i grannskapet för att se de olika sevärdheterna, ljuden och lukterna, lära din valp att gå upp och ner för trappor, eller bara bekanta honom med de höga och konstiga hushållsljuden som kommer att bli en del av hans nya dagliga liv.

Grooming ✂️

Efter att ha ärvt en lång, vågig päls från sina föräldraraser kommer Mal-Shi att kräva avsevärd vård. Förutom att de behöver borstas dagligen, kräver deras päls regelbundet bad för att hålla sig mjuk och silkeslen.

Många Mal-Shi-ägare föredrar att hålla sin hunds päls klippta för att göra skötseln enklare. Om du väljer att göra detta måste du borsta ditt husdjur minst en gång i veckan, och du bör räkna med att din hund kommer att behöva klippas ungefär varannan månad.

Inomhushundar som inte bär naglarna naturligt kommer att behöva ha sina naglarna klipps med några veckors mellanrum . Som en tumregel, om du kan höra din hunds naglar klicka på dina hårda flöden när de går, måste deras naglar klippas.

Hälsa och villkor

Mal-Shi är vanligtvis en frisk hund, och om den tas väl om hand kommer den sannolikt att gå igenom livet utan några allvarliga hälsokomplikationer eller problem. Som sagt, det finns flera tillstånd som de också kan vara mottagliga och som du bör se upp för.

Mindre förhållanden
  • Ögoninfektioner
  • Grå starr
  • Hudallergier
  • Öroninfektioner
Allvarliga förhållanden
  • Patellaluxation
  • White Shaker syndrom
  • Höftdysplasi
  • von Willebrands sjukdom
  • Hypotyreos
  • Brachycephalic Airway Syndrome

Avdelare 5

Man vs Kvinna

När det kommer till att välja din Mal-Shi-valp är det väldigt liten fysisk skillnad mellan han- och honvalpar. En Mal-Shi hane kommer att växa till att bli lite större än en hona, men hos en så liten hund kommer skillnaden knappast att märkas.

När det gäller personlighet tenderar hanhundar (särskilt de som inte har kastrerats) att vara mer dominanta och pigga än honor. Detta är dock inte ett betydande problem med Mal-Shi med tanke på deras lilla kroppsbyggnad.

Oavsett om du vill äga en han- eller honhund, om du inte planerar att föda upp dem, det är en bra idé att kastrera dem . Att kastrera eller kastrera din hund hjälper till att minska antalet oönskade hundar i våra samhällen, kan ha hälsofördelar för ditt husdjur och kan också hjälpa till att lindra eventuella oönskade aggressiva tendenser eller dåligt beteende.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Mal-Shi är en vänlig liten hund som älskar att behaga. De är fantastiska familjehusdjur eller terapihundar och är bara hemma och bor i höghus i innerstadslägenheter som de är i ett hus med en trädgård.

De kräver endast en måttlig mängd fysisk aktivitet. Men eftersom de inte är stora ensamma djur behöver de mycket av din uppmärksamhet och mental stimulans.

Mal-Shi är fortfarande en av de mest populäradesignerhundar i Australien, där de ursprungligen föddes upp, och växer i popularitet i hela Nordamerika.

Om du letar efter en liten hund som verkligen älskar att spendera tid med dig, och du har tid att lägga ner på skötseln, kan Mal-Shi vara den perfekta hunden för dig.


Utvald bild: TerriAnneAllen / Pixabay

Innehåll