Dvärg schäfer: 5 intressanta fakta, bilder, orsaker och mer

Välj Namnet På HusdjuretHöjd: Varierar
Vikt: Varierar
Livslängd: Vanligtvis inte längre än 5 år
Färger: Svart och brun
Lämplig för: Rekommenderas inte
Temperament: Skyddande och hängiven

Många saker kan orsaka dvärgväxt i schäfer . Ibland skapas dessa hundar genom korsavel med en dvärgras, som Corgi.Andra gånger kan dessa valpar födas med hypofysdvärgväxt, vilket är mycket mer livsbegränsande än den dvärgväxt som ses hos vissa andra hundraser. Denna form av dvärgväxt beror på ett problem i hypofysen. Vanligtvis, utan en fungerande hypofys, kommer valpen inte att leva ett långt eller helt liv.Att adoptera en schäfer som dvärg är därför inte något du bör göra för skojs skull. Dessa hundar har ofta många hälsoproblem på grund av deras nedsatta hypofys. Utan att hypofysen fungerar korrekt kommer många av hundens väsentliga livsfunktioner att äventyras, inklusive deras tillväxt.

Typiskt har dvärg schäfer många hälsoproblem och kommer med höga veterinärräkningar.

Avdelare 1Schäferdvärgvalpar — innan du köper

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Wet Nose 'N Firehose (@wet_nose_n_firehose)

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vi rekommenderar inte att du söker upp dessa valpar för adoption. Alla uppfödare som säljer dvärg schäfervalpar använder sannolikt grymma avelsmetoder och producerar sjuka hundar.

Hypofysdvärgväxt är den vanligaste orsaken till dvärgschäfer. Detta ärftliga tillstånd gör att hunden inte utvecklas ordentligt. De behöver regelbunden hormonbehandling och har vanligtvis en mängd hälsoproblem.

Genetisk testning av föräldrarna kan förhindra att valpar föds med detta tillstånd. Om en uppfödare medvetet producerar dvärgvalpar, dömer de hundar till liv med hälsoproblem.

Avdelare 4

Orsaker och andra fakta om schäfer med dvärgväxt

1.Schäfer har vanligtvis en annan form av dvärgväxt än Corgis

Dvärg schäfer är inte som andra hundar med dvärgväxt gener, som Corgi eller Tax . Dessa hundar har en specifik gen som orsakar akondroplastisk dvärgväxt.

Schäferhundar bär dock inte på denna gen.

Istället bär några av dessa hundar genen för hypofysdvärgväxt, vilket är helt annorlunda. Denna gen gör att hundens hypofys utvecklas felaktigt. Eftersom denna körtel styr hundens tillväxthormoner kommer hunden inte att växa ordentligt. De kommer att betraktas som en dvärg. Men avsaknaden av en fungerande hypofys kommer också att leda till andra hälsoproblem.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Aida Grabauskaitė (@ strauble.zaislai)


två.Hypofysdvärgväxt är vanligast hos schäfer

Hypofysdvärgväxt är genetiskt. En hund måste ärva två hypofysdvärgväxtgener för att tillståndet ska kunna uttrycka sig. Med bara en gen kommer hunden att vara bärare men opåverkad.

Schäfern verkar bära på denna gen mest . Därför är de bland de raser som är mest predispositionerade för detta specifika tillstånd, inte de ofarliga former av dvärgväxt som andra raser kan ha.

Andra drabbade raser inkluderar spets, dvärgpinscher och weimaraner.


3.Dvärgväxt kan upptäckas tidigt

Hypofysdvärgväxt hos schäfer uppträder vanligtvis mellan 2 och 4 månaders ålder. Vid det här laget kommer hunden inte att växa korrekt. De kommer att falla efter sina kullkamrater och kan behålla några valpegenskaper längre.

Till exempel tenderar de att få sina tänder senare. Hela deras utveckling verkar bromsas, inte bara deras tillväxt.

De flesta valpar adopteras ut vid cirka 12 veckors ålder. De flesta fall av hypofysdvärgväxt bör upptäckas vid denna tidpunkt. Teoretiskt sett bör ingen omedvetet köpa en valp som slutar med detta tillstånd. Du bör kunna berätta innan du adopterar, även om det finns några avvikelser för denna regel.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Lucy (@littlelucy_and_friends)


Fyra.Livslång behandling är nödvändig

För att leva ett lite normalt liv måste schäferhundar få livslång behandling av en veterinär. De producerar inte de hormoner som deras kropp behöver för att fungera, och veterinären kommer sannolikt att försöka ersätta några av dessa för att förbättra deras liv.

Men behandlingen för detta tillstånd är inte välutvecklad. Det finns få hormonersättningsterapier för hundar, och de som finns är kostsamma.

Vanligtvis gör behandling inte att hunden växer till en genomsnittlig storlek. När de väl kommit efter i tillväxten förblir de så.

Behandlingen kommer också med många tänkbara bieffekter , inklusive diabetes, skelettmissbildningar och tumörer.


5.Dvärg schäfer har kortare livslängder

Dvärg schäferhundar är predispositionerade för olika tillstånd på grund av deras icke-fungerande hypofys. De flesta av dem dör före sin 5-årsdag.

Vanliga dödsorsaker inkluderar diabetes och njursvikt. Vissa av dessa orsakas av behandlingen, inte nödvändigtvis tillståndet. Infektioner och neurologiska problem är också vanliga.

Utan behandling dör hundarna vanligtvis unga. Behandlade hundar kan överleva längre, men de når inte upp till hög ålder i de flesta fall. Biverkningarna av medicinen och kvaliteten på behandlingen spelar roll.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av In Memory of Evie Woodhouse (@evietheweeshepherd)


6.Hypofysdvärgväxt kan förebyggas

Hypofysdvärgväxt kan förebyggas genom genetisk testning . Som en genetisk störning kan detta tillstånd testas innan två hundar föds upp tillsammans. De flesta kvalificerade uppfödare kommer att testa alla potentiella avelshundar för detta tillstånd.

Hypofysdvärgväxt är recessiv. Därför måste en valp ärva två av generna för att bli påverkad.

Om avelshundarna testas är det möjligt att förhindra att bärare föds upp tillsammans, vilket förhindrar att valpar hamnar i detta tillstånd.

Att förhindra detta tillstånd är en anledning till att vi rekommenderar att du väljer kvalificerade uppfödare. Se till att be om hälsotestning innan du köper valpen. Uppfödaren bör testa alla sina hundar för detta tillstånd och andra vanliga genetiska problem.


7.Det finns många opåverkade operatörer

Eftersom detta tillstånd är recessivt kommer hundar med bara en gen inte att påverkas alls. En bärarhund kommer att se helt normal ut. Deras tillväxt kommer att vara opåverkad och de kommer inte att ha några symtom.

Du kan inte säga att en hund är en bärare bara genom att titta på dem. De kan leva helt normala liv.

Däremot kan de överföra egenskapen till sina valpar. Om de avlar med en annan bärare finns det en chans att en valp kommer att få två gener, vilket resulterar i hypofysdvärgväxt.

Det finns många schäferbärare för hypofysdvärgväxt där ute. Även om du inte behöver vara orolig för att adoptera en bärare (eftersom det inte påverkar deras hälsa), bör du vara orolig för den hunduppfödningen med en annan bärare.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Teddy (@dwarf_gsd_teddy)

Avdelare 5

Sista tankar: schäfer med dvärgväxt

Dvärg schäfer kan verka söt. Den vanligaste formen av dvärgväxt hos schäfer får dem trots allt att se ut som valpar under större delen av sitt liv.

Dessa hundar har dock många olika hälsoproblem och dör vanligtvis unga. De kräver livslång behandling, vilket kan bli extremt dyrt.

Därför rekommenderar vi inte att du adopterar en av dessa hundar med flit om du inte är beredd på veterinärens räkningar. Dessa hundar har ett allvarligt genetiskt tillstånd.

Lyckligtvis kan detta tillstånd förebyggas med genetiska tester. Genen är recessiv, så en hund måste ärva två för att deras hälsa ska påverkas. Annars är de bara en hälsosam bärare.

Genom att genetiskt testa avelshundar kan du förhindra att två bärare föds upp tillsammans, vilket eliminerar chansen att en av deras valpar kommer att få två av de drabbade generna. Var säker på attköpa en valp från en uppfödarevem gör denna genetiska testning.

Relaterad läsning:


Utvald bildkredit: NanaSod, Pixabay

Innehåll