Får katter huvudvärk? Vad du behöver veta!

utmattad kattVi känner alla till den slagande smärtan som kommer med en vanlig huvudvärk. Även om huvudvärk är en vanlig åkomma för människor, är det möjligt för katter att få huvudvärk? Ja, det är möjligt för katter att få huvudvärk. Våra kattvänner har en liknande anatomisk makeup när det kommer till våra huvuden. Huvudvärk är vanligtvis inte något att oroa sig över och går vanligtvis över av sig själv, men smärtrelaterade problem signalerar ibland att det finns större medicinska problem på gång. Var alltid särskilt uppmärksam på eventuella förändringar i din katts beteende och prata med en veterinär om du har några allvarliga problem.

hepper enkelkatttassavdelare

Vad orsakar huvudvärk hos katter?

Huvudvärk är ett mystiskt tillstånd , och det kan finnas ett antal olika orsaker till att de drabbar din katt. Även om de flesta huvudvärk inte är allvarliga, vill du vara uppmärksam på hur de agerar och ta beteendeförändringar på allvar. Här är några potentiella orsaker till att din kattvän får huvudvärk:

1.Nack- eller huvudtrauma

Katter är lekfulla och tycker om att hoppa från höga höjder och springa i full fart genom huset. Om din katt inte varit försiktig kan den ha stött huvudet eller dragit en muskel i nacken, vilket resulterat i huvudvärk.gräddfärgad maine coon katt hoppar från en soffa

Bildkredit: Nils-Jacobi, Shutterstock


två.Halsband

Medan kragar både är ett modeuttalande och visar din kontaktinformation ifall de går vilse, kan de utlösa huvudvärk om de inte sitter ordentligt. De kan också fastna i möbler eller grenar och orsaka några mils huvud- eller nacketrauma.


3.Allergier

Om du har vanliga allergier vet du hur illa ditt huvud mår när det reagerar. Katter har också allergier, och de flesta veterinärer tror att det kan utlösa huvudvärk ibland.

katt som gäspar

Bildkredit: vicran, Pixabay


Fyra.Överhettning och uttorkning

När vi överhettas blir vi uttorkade och ett av de första symptomen är en otäck huvudvärk. Katter överhettas lätt och det är inte osannolikt att huvudvärk uppstår.


5.Exponering för kemikalier

Har du någonsin hört talas om frasen nyfikenhet dödade katten? Även om snoka runt ditt hus kanske inte leder till plötslig död, kan de hamna i något som utlöser huvudvärk. Kolmonoxid, gödningsmedel, bekämpningsmedel och andra hushållskemikalier är farliga för din katt och bör stuvas undan på en säker plats där de inte har tillgång till dem.

kemikalier för att sniffa katter

Bildkredit: Lipskiy, Shutterstock


6.Tumörer

Som vi nämnde tidigare kan huvudvärk vara ett tecken på att din katt har några underliggande hälsoproblem. De flesta huvudvärk är ofarliga, men en tumör kan vara en möjlig misstänkt. Tumörer växer och sätter ytterligare tryck och inflammation i huvudregionen.


7.Fasta

När du går under långa perioder utan att äta är huvudvärk ett av de första sätten som din kropp säger till dig att den kräver bränsle. Men om din katt inte vill äta bör huvudvärken vara det minsta du bryr dig om, och du måste genast träffa en lokal veterinär.

katt vilar

Bildkredit: Cintya Marisa, Unsplash

hepper katttassavdelare

Vilka symtom man ska hålla utkik efter

Våra katter kan inte enkelt kommunicera med oss, så hur låter de oss veta att de har huvudvärk? Det är oklart hur ofta katter lider av huvudvärk, men det finns några åtgärder som kan tyda på att de inte mår som bäst.

1.Avskilda sig själva

Katter tycker om att ha sina egna privata stunder, och det kan bara vara vanligare när de upplever smärta eller obehag. Håll ett vaksamt öga på din kattunge om de avskärmar sig mer än vanligt.

svart och vit katt vilar i hörnet

Bildkredit: Ortrun Lenz, Pixabay


två.Aptitlöshet

Vissa katter föredrar att undvika att äta när de inte mår bra. Ändringar i matrutiner kan vara ett tecken på huvudvärk eller något mycket allvarligare. Om de inte äter på mer än en dag eller två är det viktigt att ta dem till veterinären. När katter inte äter bränner deras kropp igenom sina proteinreserver för snabbt och lämnar efter sig fetter som metaboliseras i levern och utlöser svårare tillstånd.


3.Överkänslig

Om din katt undviker din beröring mer än normalt kan det vara ett tecken på en otäck huvudvärk. Ge dem sitt utrymme och övervaka hur de reagerar under de kommande dagarna.

colorpoint katt som undviker mänsklig beröring

Bildkredit: Anna Kraynova, Shutterstock


Fyra.Defensivitet

Djur är naturligtvis mer defensiva när de har ont. Tillplattade öron, väsande eller backande från dig kan vara att din katt visar dig att de är obekväma.


5.Överaktiv

Vissa husdjur kanske föredrar att gömma sig när de inte mår bra, men andra gör precis tvärtom.Fixande och pacingär två indikatorer på att din katt har ont.

birman katt pacing

Bildkredit: Jeannette1980, Pixabay


6.Högt mjauande

Katter är inte alltför verbala djur och jamar bara när de försöker kommunicera med sina människor. Mycket högljutt jamande kan vara ett tecken på smärta . Kom dock ihåg att de också kan försöka göra om de inte kastreras, och det är faktiskt inte ett tecken på smärta alls.


7.Röda tandkött

Katter med smärta låter dig sannolikt inte undersöka munnen, men det kan vara nödvändigt. Tandsmärta, överhettning eller kolmonoxidförgiftning är alla saker som kan utlösa huvudvärk. Om deras tandkött är rött, ta dem till veterinären så snart som möjligt.

Katt med rött, svullet och inflammerat tandkött

Bildkredit: Yaya Photos, Shutterstock

hepper katttassavdelare

Hur man behandlar en katts huvudvärk

Huvudvärk tenderar att försvinna av sig själv och bör inte vara mer än en dag eller så. Få inte omedelbart panik om du misstänker att din katt har huvudvärk. Ge dem istället en lugn plats där de kan återhämta sig utan att känna sig stressade. Förse dem med mycket färskt vatten ur en ren skål för att uppmuntra dem att dricka mer. Trösta dem med ett par godsaker och en liten skål med deras vanliga mat för att se om de äter. Träning kan också lindra en del huvudvärk, så försök uppmuntra till en lätt lek med deras favoritleksak. Ge aldrig katter mediciner som människor tar mot huvudvärk. Om de har flera symtom och det varar i mer än 24 timmar, ta dem till veterinären för att bli undersökt.

Relaterad läsning:Får katter hicka? Vad du behöver veta!

hepper katttassavdelare

Slutsats

Huvudvärk är en normal del av det mesta livet och att ha förmågan att identifiera symtomen är det bästa sättet att få din katt att känna sig normal igen. Smärta är inte något som någon människa eller djur tycker om. Med rätt vård kommer de att börja må bättre innan du vet ordet av det.


Utvald bildkredit: StockSnap, Pixabay

Innehåll